Informacija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Od 25. juna, kad je potvrđen prvi slučaj obolenja od gripa izazvanog novim virusom A (H1N1), u Vojvodini je registrovano ukupno 17 slučajeva oboljenja izazvanog virusom novog gripa A (H1N1), (14 potvrđenih i 3 verovatna slučaja).

Oboleli su državljani Australije (10 bolesnika), Kanade (3 bolesnika), SAD (jedan bolesnik) i Velike Britanije (jedan bolesnik – gost EXIT-a) dok su dvoje obolelih naši građani, koji su ostvarili kontakt sa obolelim rođacima i prijateljima iz Australije. Kod svih bolesnika oboljenje ima uobičajen tok, bez komplikacija i sa povoljnim je ishodom.  Nad osobama koje su bile u kontaktu sa obolelim sprovodi se zdravstveni nadzor u trajanju od 7 dana (maksimalna inkubacija).

Zaključno sa 08.07. 2009. godine u Evropi je registrovano oko 11.000  obolelih osoba od gripa A (H1N1). Kod četiri pacijenta ovo oboljenje je imalo smrtni ishod.  U Velikoj Britaniji su registrovana  tri smrtna slučaja od ukupno 7447 obolelih. U Španiji od ovog oboljenja umrla jedna trudnica iz Maroka koja je bolovala od astme. U ostalim zemljama u regionu nisu registrovani smrtni slučajevi.

Kao što je i ranije preporučeno od strane SZO, zemlje ne treba da zatvaraju granice ili da ograničavaju međunarodna putovanja i trgovinu pošto se takvim merama ne može uticati na globalno širenje gripa. Putnicima se preporučuje da prate svoje zdravstveno stanje i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti države u kojoj borave.

Našim građanima, koji su boravili u državama u kojima su registrovani oboleli od gripa A (H1N1), kao i državljanima tih zemalja koji dolaze u posetu rođacima i prijateljima u našoj zemlji, preporučuje se da aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave visoke temperature (preko 380C i  kašlja ili otežanog disanja u periodu do 7 dana nakon dolaska), jave  lekaru. Obolelim osobama se savetuje da do postavljanja dijagnoze maksimalno izbegavaju kontakte sa zdravim osobama i kontaktiraju  prvo telefonom dežurnog epidemiologa (0655518019), pre nego što odu u zdravstvenu ustanovu kako bi se dogovorili oko daljeg postupka u cilju smanjenja rizika od kontakta sa drugim pacijentima. Gosti EXIT-a  dobili su putem flajera informaciju o merama prevencije, simptomima infekcije i postupku kome da se jave u slučaju pojave simptoma.

Opšte mere prevencije kao što su održavanje udaljenosti od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu, prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim marmicama, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti, redovno pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola i provetravanje prostorija u kojima se boravi, su jedine mere prevencije i sprečavanja širenja gripa izazvanog novim virusom gripa A (H1N1).

02.07.2009.

Informacija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Od 25. juna, kad je potvrđen prvi slučaj obolenja od gripa izazvanog novim virusom A (H1N1), u Vojvodini je registrovano ukupno 13 slučajeva oboljenja izazvanog virusom novog gripa A (H1N1), (10 potvrđenih i 3 verovatna slučaja).

Oboleli su državljani Australije (9 bolesnika), Kanade (3 bolesnika) i SAD (jedan bolesnik), koji privremeno borave u mestima na teritoriji Južnobačkog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga. Kod svih bolesnika oboljenje ima uobičajen tok, bez komplikacija i sa povoljnim je ishodom.  Osobe koje su bile u kontaktu sa obolelim su stavljene pod zdravstveni nadzor.

Zaključno sa 06.07. 2009. godine u Evropi su ukupno registrovane 10.392 osobe obolele od gripa A (H1N1). Kod četiri pacijenta ovo oboljenje je imalo smrtni ishod.  U Velikoj Britaniji su registrovana  tri smrtna slučaja od ukupno 7447 obolelih dok je  u Španiji od ovog oboljenja umrla jedna trudnica iz Maroka koja je bolovala od astme. U ostalim zemljama u regionu sve obolele osobe su se uspešno oporavile.

Kao što je i ranije preporučeno od strane SZO, zemlje ne treba da zatvaraju granice ili da ograničavaju međunarodna putovanja i trgovinu pošto se takvim merama ne može uticati na globalno širenje gripa. Putnicima se preporučuje da prate svoje zdravstveno stanje i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti države u kojoj borave.

Našim građanima, koji su boravili u državama u kojima su registrovani oboleli od gripa A (H1N1), kao i državljanima tih zemalja koji dolaze u posetu rođacima i prijateljima u našoj zemlji, preporučuje se da aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave visoke temperature (preko 380C i  kašlja ili otežanog disanja u periodu do 7 dana nakon dolaska), jave  lekaru. Obolelim osobama se savetuje da do postavljanja dijagnoze maksimalno izbegavaju kontakte sa zdravim osobama i kontaktiraju  prvo telefonom dežurnog epidemiologa (0655518019), pre nego što odu u zdravstvenu ustanovu kako bi se dogovorili oko daljeg postupka u cilju smanjenja rizika od kontakta sa drugim pacijentima.

Opšte mere prevencije kao što su održavanje udaljenost od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu, prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim marmicama, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti, redovno pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola i provetravanje prostorija u kojima se boravi, su jedine mere prevencije i sprečavanja širenja gripa izazvanog novim virusom gripa A (H1N1).

02.07.2009.

Informacija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Od 25. juna, kad je potvrđen prvi slučaj obolenja od gripa izazvanog novim virusom A (H1N1), u Vojvodini je registrovano ukupno šest slučajeva ovog oboljenja.

Oboleli su državljani Australije (dva bolesnika), Kanade (tri bolesnika iz jedne četvoročlane porodice) i SAD (jedan bolesnik). Osobe koje su bile u kontaktu sa obolelim su stavljene pod zdravstveni nadzor. Za sada nisu registrovani slučajevi oboljenja među kontaktima.

Zaključno sa 01.07.2009. godine u Evropi je ukupno registrovane 9378 osoba obolelih od gripa A (H1N1). Kod četiri pacijenta je ovo oboljenje imalo smrtni ishod. U Velikoj Britaniji su registrovana tri smrtna slučaja od ukupno 6538 obolelih, dok je u Španiji od ovog oboljenja umrla jedna trudnica iz Maroka koja je bolovala od astme. U ostalim zemljama u regionu sve obolele osobe su se uspešno oporavile.

Kao što je i ranije preporučeno od strane SZO, zemlje ne treba da zatvaraju granice ili da ograničavaju međunarodna putovanja i trgovinu pošto se takvim merama ne može uticati na globalno širenje gripa. Putnicima se preporučuje da prate svoje zdravstveno stanje i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti države u kojoj borave.

Našim građanima, koji su boravili u državama u kojima su registrovani oboleli od gripa A (H1N1), kao i državljanima tih zemalja koji dolaze u posetu rođacima i prijateljima u našoj zemlji, preporučuje se da aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave visoke temperature (preko 38°C i kašlja ili otežanog disanja u periodu od 7 dana nakon dolaska) jave lekaru. Obolelim osobama se savetuje da do postavljanja dijagnoze maksimalno izbegavaju kontakte sa zdravim osobama i kontaktiraju prvo telefonom dežurnog epidemiologa (065/5518019), pre nego što odu u zdravstvenu ustanovu kako bi se dogovorili oko daljeg postupka u cilju smanjenja rizika od kontakta sa drugim pacijentima.

Opšte mere prevencije, kao što su održavanje udaljenost od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu, prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim marmicama, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti, redovno pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola i provetravanje prostorija u kojima se boravi, su jedine mere prevencije i sprečavanja širenja gripa izazvanog novim virusom gripa A (H1N1).

26.06.2009.

Informacija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Dana 25.06.2009. godine u Nacionalnoj referentnoj  laboratoriji za respiratorne viruse u Institutu za virusologiju, serume i vakcine  “Torlak” potvrđen je drugi slučaj novog gripa A (H1N1) u Srbiji, a prvi u  Vojvodini.  Obolela je devojčica, australijski državljanin, koja je  22. juna sa majkom doputovala iz Australije u Sombor. Bolest je počela u noći između 23. i 24. juna oko 02 časa. Majka je devojčicu odmah odvela kod pedijatra koji je postavio sumnju na novi grip na osnovu kriterijuma za prijavljivanje slučaja izazvanog novim virusom gripa A (H1N1 i uputio ih na Infektivno odeljenje Zdravstvenog Centara “Dr Radivoje Simonović” u Somboru, gde je i zadržana. Po potvrđivanju prisustva virusa H1N1 devojčici je pored antibiotske data i antivirusna terapija i dobro se oseća. Obolela devojčica je bila u kontaktu sa 13 osoba koje su za sada zdrave i stavljene pod zdravstveni nadzor. Na teritoriji Vojvodine pooštrene su mere epidemiološkog nadzora još po potvrđivanju prvog  slučaj novog gripa A (H1N1) u Srbiji 24.06.2009. godine.

Zaključno sa 25.06.2009. godine u Evropi je ukupno registrovano 4978 osoba obolelih od influence A (H1N1), a u protekla 24 sata potvrđen je 101 novi slučaj obolevanja. U Evropi nema teških slučajeva oboljenja od gripa H1N1. Srednje teških slučajeva ima samo u Velikoj Britaniji, gde je registrovan i jedan smrtni slučaj, dok su u zemljama u regionu registrovani samo lakši oblici oboljenja.

Kao što je i ranije preporučeno od strane SZO, zemlje ne treba da zatvaraju granice ili da ograničavaju međunarodna putovanja i trgovinu. Ipak, s obzirom na rizik od infekcije virusom gripa, putnicima se preporučuje da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti države u kojoj borave.

Građanima koji su boravili u državama u kojima su registrovani oboleli od influence A (H1N1), po povratku u zemlju preporučuje se da aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave simptoma sličnih gripu jave lekaru.

Opšte mere prevencije kao što su održavanje udaljenost od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu, prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim marmicama, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti, češće pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola i provetravanje prostorija u kojima se boravi, su jedine mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog novim virusom gripa A (H1N1).

U Republici Srbiji, na svim nivoima, sprovode se preporuke u skladu sa Planom aktivnosti pre i u toku pandemije gripa uključujući i pripreme za predstojeće međunarodne manifestacije.

09.07.2009.

Informacija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Od 25. juna, kad je potvrđen prvi slučaj obolenja od gripa izazvanog novim virusom A (H1N1), u Vojvodini je registrovano ukupno 17 slučajeva oboljenja izazvanog virusom novog gripa A (H1N1), (14 potvrđenih i 3 verovatna slučaja).

Oboleli su državljani Australije (10 bolesnika), Kanade (3 bolesnika), SAD (jedan bolesnik) i Velike Britanije (jedan bolesnik – gost EXIT-a) dok su dvoje obolelih naši građani, koji su ostvarili kontakt sa obolelim rođacima i prijateljima iz Australije. Kod svih bolesnika oboljenje ima uobičajen tok, bez komplikacija i sa povoljnim je ishodom.  Nad osobama koje su bile u kontaktu sa obolelim sprovodi se zdravstveni nadzor u trajanju od 7 dana (maksimalna inkubacija).

Zaključno sa 08.07. 2009. godine u Evropi je registrovano oko 11.000  obolelih osoba od gripa A (H1N1). Kod četiri pacijenta ovo oboljenje je imalo smrtni ishod.  U Velikoj Britaniji su registrovana  tri smrtna slučaja od ukupno 7447 obolelih. U Španiji od ovog oboljenja umrla jedna trudnica iz Maroka koja je bolovala od astme. U ostalim zemljama u regionu nisu registrovani smrtni slučajevi.

Kao što je i ranije preporučeno od strane SZO, zemlje ne treba da zatvaraju granice ili da ograničavaju međunarodna putovanja i trgovinu pošto se takvim merama ne može uticati na globalno širenje gripa. Putnicima se preporučuje da prate svoje zdravstveno stanje i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti države u kojoj borave.

Našim građanima, koji su boravili u državama u kojima su registrovani oboleli od gripa A (H1N1), kao i državljanima tih zemalja koji dolaze u posetu rođacima i prijateljima u našoj zemlji, preporučuje se da aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave visoke temperature (preko 380C i  kašlja ili otežanog disanja u periodu do 7 dana nakon dolaska), jave  lekaru. Obolelim osobama se savetuje da do postavljanja dijagnoze maksimalno izbegavaju kontakte sa zdravim osobama i kontaktiraju  prvo telefonom dežurnog epidemiologa (0655518019), pre nego što odu u zdravstvenu ustanovu kako bi se dogovorili oko daljeg postupka u cilju smanjenja rizika od kontakta sa drugim pacijentima. Gosti EXIT-a  dobili su putem flajera informaciju o merama prevencije, simptomima infekcije i postupku kome da se jave u slučaju pojave simptoma.

Opšte mere prevencije kao što su održavanje udaljenosti od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu, prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim marmicama, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti, redovno pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola i provetravanje prostorija u kojima se boravi, su jedine mere prevencije i sprečavanja širenja gripa izazvanog novim virusom gripa A (H1N1).

02.07.2009.

Informacija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Od 25. juna, kad je potvrđen prvi slučaj obolenja od gripa izazvanog novim virusom A (H1N1), u Vojvodini je registrovano ukupno 13 slučajeva oboljenja izazvanog virusom novog gripa A (H1N1), (10 potvrđenih i 3 verovatna slučaja).

Oboleli su državljani Australije (9 bolesnika), Kanade (3 bolesnika) i SAD (jedan bolesnik), koji privremeno borave u mestima na teritoriji Južnobačkog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga. Kod svih bolesnika oboljenje ima uobičajen tok, bez komplikacija i sa povoljnim je ishodom.  Osobe koje su bile u kontaktu sa obolelim su stavljene pod zdravstveni nadzor.

Zaključno sa 06.07. 2009. godine u Evropi su ukupno registrovane 10.392 osobe obolele od gripa A (H1N1). Kod četiri pacijenta ovo oboljenje je imalo smrtni ishod.  U Velikoj Britaniji su registrovana  tri smrtna slučaja od ukupno 7447 obolelih dok je  u Španiji od ovog oboljenja umrla jedna trudnica iz Maroka koja je bolovala od astme. U ostalim zemljama u regionu sve obolele osobe su se uspešno oporavile.

Kao što je i ranije preporučeno od strane SZO, zemlje ne treba da zatvaraju granice ili da ograničavaju međunarodna putovanja i trgovinu pošto se takvim merama ne može uticati na globalno širenje gripa. Putnicima se preporučuje da prate svoje zdravstveno stanje i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti države u kojoj borave.

Našim građanima, koji su boravili u državama u kojima su registrovani oboleli od gripa A (H1N1), kao i državljanima tih zemalja koji dolaze u posetu rođacima i prijateljima u našoj zemlji, preporučuje se da aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave visoke temperature (preko 380C i  kašlja ili otežanog disanja u periodu do 7 dana nakon dolaska), jave  lekaru. Obolelim osobama se savetuje da do postavljanja dijagnoze maksimalno izbegavaju kontakte sa zdravim osobama i kontaktiraju  prvo telefonom dežurnog epidemiologa (0655518019), pre nego što odu u zdravstvenu ustanovu kako bi se dogovorili oko daljeg postupka u cilju smanjenja rizika od kontakta sa drugim pacijentima.

Opšte mere prevencije kao što su održavanje udaljenost od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu, prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim marmicama, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti, redovno pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola i provetravanje prostorija u kojima se boravi, su jedine mere prevencije i sprečavanja širenja gripa izazvanog novim virusom gripa A (H1N1).

02.07.2009.

Informacija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Od 25. juna, kad je potvrđen prvi slučaj obolenja od gripa izazvanog novim virusom A (H1N1), u Vojvodini je registrovano ukupno šest slučajeva ovog oboljenja.

Oboleli su državljani Australije (dva bolesnika), Kanade (tri bolesnika iz jedne četvoročlane porodice) i SAD (jedan bolesnik). Osobe koje su bile u kontaktu sa obolelim su stavljene pod zdravstveni nadzor. Za sada nisu registrovani slučajevi oboljenja među kontaktima.

Zaključno sa 01.07.2009. godine u Evropi je ukupno registrovane 9378 osoba obolelih od gripa A (H1N1). Kod četiri pacijenta je ovo oboljenje imalo smrtni ishod. U Velikoj Britaniji su registrovana tri smrtna slučaja od ukupno 6538 obolelih, dok je u Španiji od ovog oboljenja umrla jedna trudnica iz Maroka koja je bolovala od astme. U ostalim zemljama u regionu sve obolele osobe su se uspešno oporavile.

Kao što je i ranije preporučeno od strane SZO, zemlje ne treba da zatvaraju granice ili da ograničavaju međunarodna putovanja i trgovinu pošto se takvim merama ne može uticati na globalno širenje gripa. Putnicima se preporučuje da prate svoje zdravstveno stanje i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti države u kojoj borave.

Našim građanima, koji su boravili u državama u kojima su registrovani oboleli od gripa A (H1N1), kao i državljanima tih zemalja koji dolaze u posetu rođacima i prijateljima u našoj zemlji, preporučuje se da aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave visoke temperature (preko 38°C i kašlja ili otežanog disanja u periodu od 7 dana nakon dolaska) jave lekaru. Obolelim osobama se savetuje da do postavljanja dijagnoze maksimalno izbegavaju kontakte sa zdravim osobama i kontaktiraju prvo telefonom dežurnog epidemiologa (065/5518019), pre nego što odu u zdravstvenu ustanovu kako bi se dogovorili oko daljeg postupka u cilju smanjenja rizika od kontakta sa drugim pacijentima.

Opšte mere prevencije, kao što su održavanje udaljenost od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu, prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim marmicama, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti, redovno pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola i provetravanje prostorija u kojima se boravi, su jedine mere prevencije i sprečavanja širenja gripa izazvanog novim virusom gripa A (H1N1).

26.06.2009.

Informacija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Dana 25.06.2009. godine u Nacionalnoj referentnoj  laboratoriji za respiratorne viruse u Institutu za virusologiju, serume i vakcine  “Torlak” potvrđen je drugi slučaj novog gripa A (H1N1) u Srbiji, a prvi u  Vojvodini.  Obolela je devojčica, australijski državljanin, koja je  22. juna sa majkom doputovala iz Australije u Sombor. Bolest je počela u noći između 23. i 24. juna oko 02 časa. Majka je devojčicu odmah odvela kod pedijatra koji je postavio sumnju na novi grip na osnovu kriterijuma za prijavljivanje slučaja izazvanog novim virusom gripa A (H1N1 i uputio ih na Infektivno odeljenje Zdravstvenog Centara “Dr Radivoje Simonović” u Somboru, gde je i zadržana. Po potvrđivanju prisustva virusa H1N1 devojčici je pored antibiotske data i antivirusna terapija i dobro se oseća. Obolela devojčica je bila u kontaktu sa 13 osoba koje su za sada zdrave i stavljene pod zdravstveni nadzor. Na teritoriji Vojvodine pooštrene su mere epidemiološkog nadzora još po potvrđivanju prvog  slučaj novog gripa A (H1N1) u Srbiji 24.06.2009. godine.

Zaključno sa 25.06.2009. godine u Evropi je ukupno registrovano 4978 osoba obolelih od influence A (H1N1), a u protekla 24 sata potvrđen je 101 novi slučaj obolevanja. U Evropi nema teških slučajeva oboljenja od gripa H1N1. Srednje teških slučajeva ima samo u Velikoj Britaniji, gde je registrovan i jedan smrtni slučaj, dok su u zemljama u regionu registrovani samo lakši oblici oboljenja.

Kao što je i ranije preporučeno od strane SZO, zemlje ne treba da zatvaraju granice ili da ograničavaju međunarodna putovanja i trgovinu. Ipak, s obzirom na rizik od infekcije virusom gripa, putnicima se preporučuje da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti države u kojoj borave.

Građanima koji su boravili u državama u kojima su registrovani oboleli od influence A (H1N1), po povratku u zemlju preporučuje se da aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave simptoma sličnih gripu jave lekaru.

Opšte mere prevencije kao što su održavanje udaljenost od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu, prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim marmicama, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti, češće pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola i provetravanje prostorija u kojima se boravi, su jedine mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog novim virusom gripa A (H1N1).

U Republici Srbiji, na svim nivoima, sprovode se preporuke u skladu sa Planom aktivnosti pre i u toku pandemije gripa uključujući i pripreme za predstojeće međunarodne manifestacije.