Istorijat

Mikrobiološka služba Zavoda za javno zdravlja Sombor ima dugu tradiciju, jer njeni počeci datiraju od samog osnivanja Higijenskog zavoda u Somboru, 1925 godine. Prvi upravnik Higijenskog zavoda  u Somboru, od 1925-1930, dr.Adam Šmit (studirao medicinu u Budimpešti i Gracu), bio je stipendista Voelkerbunda u Institutu za tropske bolesti u Hamburgu, Rokfelerove fondacije u Državnom institutu za serume u Kopenhagenu i Institutu Robert Koh u Berlinu. Takođe, treba pomenuti i dr.Desanku Mileusnić (medicinu studirala u Bordou, Francuska), koja je od 1928 do okupacije i u posleratnom periodu radila u službi mikrobiologije. Specijalizirala je sero-bakteriologiju u Epidemiološkom zavodu u Sarajevu. Posle ll svetskog rata, pored dr.Mileusnić, značajno mesto u razvijanju i radu ove službe pripada i dr.Emiliji Burka i dr.Radmili Sretenović, koje su bile i upravnice Higijenskog zavoda (dr.Burka) i kasnije Zavoda za zdravstvenu zaštitu Sombor (dr.Sretenović).

 RADNO VREME

Ponedeljak – Petak 06:30 – 13:30
Subota, Nedelja neradni

 Prijem materijala

Ponedeljak – Petak 7:00 – 10:00
Subota * 8:00 – 10:00
Nedelja neradni

* – radno vreme subotom je samo za prijem uzoraka bolničkih pacijenata

  025/444-853

OSOBLJE CENTRA

SUBSPECIJALISTA KLINIČKE MIKROBIOLOGIJE 1
SPECIJALISTA MIKROBIOLOGIJE SA PARAZITOLOGIJOM 3
DIPLOMIRANI MOLEKULARNI BIOLOG I FIZIOLOG 1
STRUKOVNI MEDICINSKO LABORATORIJSKI TEHNOLOG 1
STRUKOVNI SANITARNO EKOLOŠKI INŽINJER 1
LABORANTI 11

Organizacija

Današnja mikrobiološka služba smeštena je u istom objektu  u kojem  je i počeo njen rad, a vremenom je došlo i do značajnog proširenja prostora. Danas je ovo jedina javno-zdravstvena  mikrobiološka laboratorija u Zapadno-Bačkom okrugu, koji broji 214011 stanovnika. Mikrobiološka laboratorija je moderno opremljena i osposobljena i tehnički i kadrovski da zadovolji potrebe mikrobiološke dijagnostike za ceo region. Njene kliničko-dijagnostičke  i javno –zdravstvene usluge koriste Opšta bolnica u Somboru, Domovi  zdravlja u Somboru, Kuli, Apatinu i Odžacima, kao i privatne lekarske i stomatološke  ordinacije,  društvene organizacije, delatnosti u privredi i vanprivredi. U Centru za  mikrobiologije  zaposlena su jedan subspecijalista kliničke mikrobiologije,  3  lekara specijalista mikrobiologije sa parazitologijom/medicinske mikrobiologije , 1 dipl. molekularni biolog i fiziolog, 1 strukovni sanitarno ekološki inžinjer  i 11 laboranata.

U okviru projekta „Unapređenje laboratorijskih usluga u Srbiji“ EU (EAR)  i Ministarstva zdravlja RS  ,osnovana je pri Centru za mikrobiologiju  Nacionalna refrerentna laboratorija za Neisseria-u meningitidis  i H.infuenzae, rešenjem Ministarstva zdravlja Republike Srbije od 20.03.2008 godine broj: 022-04-28/2008-07

Poslovi centra za mikrobiologiju, kao oblast delatnosti Zavoda obavljaju se u okviru:

Odeljenje kliničke mikrobiologije

  • Odsek bakteriologije

  • Odsek imunoserologije

  • Odsek parazitologije sa mikologijom

Odeljenje sanitarne mikrobiologije

  • Odsek pripremanja hranjivih podloga i kontrola kvaliteta u laboratoriji

Galerija slika

Postavite pitanje

Ukoliko imate pitanja vezana za naše usluge možete ih postaviti putem obrasca ispod. Polja obeležena sa * su obavezna i morate ih popuniti.