U oviru preventivne kampanje “Srbija protiv raka” pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, na teritoriji Zapadno-bačkog okruga sprovešće se program za rano otkrivanje I skrining raka dojke.

U dogovoru sa Predsednikom radne grupe za implementaciju programa prof. Dr Zoranom Rakočevićem, najsavremeniji pokretni digitalni mamograf će biti postavljen u krugu Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” u Somboru u periodu od 15.02. do 15.03. 2010. godine. Pokretni mamograf će biti stacioniran i u Domovima zdravlja Apatin, Kula i Odžaci.

U Srbiji godišnje od karcinoma dojke oboli 4000 žena, a od tog broja nažalost svaka treća žena umire, zbog kasnog otkrivanja ovog najčešćeg karcinoma u ženskoj populaciji.

Zbog toga je ova preventivna akcija izuzetno važna, a namenjena je prevashodno dobnoj grupi žena od 45 do 70 godina starosti.

Snimanju na pokretnom digitalnom mamografu mora da predhodi klinički pregled koji će se vršiti na Onkološkom odeljenju Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović “ u Somboru, počevši od ponedeljka 18.01.2010. godine u vremenu od 09,00 -18,00 h. Ovaj klinički pregled kao I snimanje na mamografu su potpuno besplatni, lekarski uput nije potreban već samo zdravstvene knjižica.

Po obavljenom kliničkom pregledu svaka žena starosne dobi od 45 do 70 godina dobiće zakazan termin za snimanje u periodu od 15.02. do 15.03.2010. godine.

Na kliničke preglede mogu da se jave I mlađe žene od 45 godina, I starije žene od 70 godina, a o njihovom eventualnom snimanju na mamografu odlučiće lekar kliničar koji vrši pregled.

Tačan početak kliničkih pregleda za Opštine Kula, Apatin, Odžaci biće naknadno objavljen.             Ovim putem pozivamo sve žene sa teritorije Opštine Sombor da se odazovu ovoj preventivnoj akciji i iskoriste priliku, pre svega radi očuvanja svog zdravlja.

Direktor ZZJZ Sombor

Dr Srdjan Merei