Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se održava u oko 150 zemalja sveta, čiji je cilj da stvori i podigne društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, da obezbedi podršku dojenju, a time i unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije događaje ili datume u njihovim zemljama.

U našoj zemlji, kao i u mnogim drugim zemljama, za datum obeležavanja Svetske nedelje dojenja izabrana je 40. nedelja u godini, zato što trudnoća traje četrdeset nedelja. Ove godine Svetska nedelja dojenja na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji obeležiće se od 27. septembra do 3. oktobra.

Tema Svetske nedelje dojenja u 2010. godini je pružanje podrške programu Deset koraka do uspešnog dojenja u zdravstvenim institucijama, zajednici, lokalno i globalno – da bi majkama dojenje kao standard u ishrani odojčadi bilo lak izbor.

Više u ovom tekstu.

Download :

Brošura – srpski

Brošura – engleski

Poster – engleski

Linkovi: