Maligni tumori predstavljaju, posle bolesti srca i krvnih sudova, najčešći uzrok umiranja kako u svetu tako i u našoj zemlji. Preko dve trećine ovih bolesti nastaju pod uticajem faktora rizika koji su rezultat savremenog načina života: pušenja duvana, nepravilne ishrane, gojaznosti, fizičke neaktivnosti, konzumiranja alkohola i izloženosti štetnim uticajima iz okoline (sunčevog zračenja, štetnih supstancija na radnom mestu i dr).

Stručnjaci upozoravaju da svake godine u svetu od malignih tumora oboli 12 miliona i umre 7,6 miliona ljudi. Procene ukazuju da će se do 2030. godine udvostručiti broj obolelih i umrlih osoba od raka širom sveta. U našoj zemlji beleži se visoka stopa obolevanja i umiranja od malignih bolesti, kao i visoka učestalost faktora rizika.

U Srbiji se u proseku godišnje dijagnostikuje preko 33.000 novih slučajeva malignih tumora i oko 21.000 ljudi koji umiru od raka. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju i u razvijenim zemljama sveta: muškarci u našoj sredini najviše su obolevali od raka pluća, kolona i rektuma, prostate, mokraćne bešike, želuca i pankreasa. Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, kolonu i rektumu, grliću materice, plućima, telu materice i želucu. Tokom poslednje decenije obolevanje od svih oblika raka u Srbiji poraslo je za 25% kod muškaraca i za 18% kod žena.

Godišnje u Srbiji od raka bronha i pluća u proseku oboli 5200 i umre 4600 osoba oba pola. Od malignih tumora debelog creva i rektuma u proseku svake godine u našoj zemlji oboli više od 3700 i umre oko 2600 ljudi, od malignih tumora dojke oboli oko 3500 i umre oko 1600 žena, od raka prostate približno oboli 1500 i umre 800 muškaraca, dok se dijagnoze raka grlića materice postave kod približno 1300 žena, dok više od 500 umre od ove vrste malignog tumora.

Stope novoobolelih od svih lokalizacija raka, od malignih tumora debelog creva i rektuma i raka dojke u Srbiji, već duži niz godina su niže od prosečnih vrednosti ovih stopa u zemljama Evropske zajednice. Istovremeno, Srbija evidentira najvišu stopu novoobolelih od raka grlića materice u Evropi, koja je bila približno tri puta veća od procenjenog proseka u zemljama evropske zajednice.

Kada se radi o smrtnosti, naša zemlja se nalazi u grupi zemalja Evrope sa visokim stopama smrtnosti od svih oblika malignih tumora, kao i raka debelog creva i rektuma, malignih tumora dojke i raka grlića materice. Stope mortaliteta od svih malignih tumora tokom poslednje decenije su u Srbiji porasle kod muškaraca za 11,3% i kod žena za 8,5%.

Neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja raka iz razvijenih zemalja Evrope i sveta, u Srbiji i dalje predstavlja značajan problem. Izbor zdravih stilova života pravi je način da se smanji rizik od obolevanja.

Svako može da smanji sopstveni rizik od raka ako se pridržava jednostavnih saveta:
1. Prestanite da pušite,
2. Hranite se pravilno,
3. Smanjite konzumiranje alkoholnih pića,
4. Vodite računa o telesnoj težini,
5. Budite fizički aktivni,
6. Izbegavajte neumereno izlaganje suncu,
7. Vakcinišite se protiv hepatitisa B i
8. Sa kancerogenim materijama rukujte prema uputstvu.

Prevencija i rano otkrivanje su najuspešnije oružje u borbi protiv raka. Redovna primena pregleda ili testa u cilju ranog otkrivanja bolesti kod osoba koje još nemaju simptome bolesti, a nalaze se u prosečnom riziku obolevanja, naziva se skrining. Opšte prihvaćeni i preporučeni za zemlje Evrope su skrininzi za rak dojke, rak grlića materice i rak debelog creva. Procene stručnjaka su da je blagovremenim praćenjem moguće otkriti trećinu slučajeva malignih tumora u ranoj fazi, kao i da se brzom i delotvornom terapijom značajno može produžiti preživljavanje kod još trećine osoba obolelih od raka.

Preuzeto sa : http://www.batut.org.rs/index.php?content=213

Materijal za kampanju mart 2011

Izgled agitke spremne za štampu

(ako ste u mogućnosti, agitku koja je pripremljena za štampu (u pdf fajlu) možete da štampate)

Prevencija raka 2011

Prevencija raka 2011

LINKOVI:

http://www.batut.org.rs/index.php?content=213

http://www.izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=152

http://www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=233

http://www.minzdravlja.info/downloads/2009/Jul/Jul%202009%20SrbijaProtivRaka%20Nacionalni%20Program.pdf

http://www.minzdravlja.info/downloads/2009/Jul/Jul%202009%20SrbijaProtivRaka%20Evropski%20Kodeks%20Protiv%20Raka.pdf