XXI NEDELJA ZDRAVLJA USTA I ZUBA, kao manifestacija sveukupnih godišnjih aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja usta i zuba stanovništva Srbije, u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije «Dr Milan Jovanović-Batut» i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ove godine se organizuje od 9. do 15. maja, sa PORUKOM:

«Bolje sprečiti, nego lečiti»

Ciljevi obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba su:

da se privuče pažnja javnosti na značaj zdravlja usta i zuba, kao važne komponente opšteg zdravlja

  • da se informiše stanovništvo o metodama za sprečavanje bolesti usta i zuba i pruži podsticaj za njihovu široku primenu
  • da se mobilišu svi segmenti društva da prema svojim obavezama i mogućnostima daju doprinos promociji, unapređenju i očuvanju opšteg i posebno zdravlja usta i zuba, i
  • da se motivišu doktori stomatologije da primenjuju integrisani pristup u terapiji bolesti usta i zuba

I ove godine raspisan je LIKOVNI i LITERARNI konkurs, na temu: «Bolje sprečiti, nego lečiti» za decu predškolskih ustanova, i učenike osnovnih i srednjih škola.

Radove DONETI ili POSLATI do 10. maja 2011. godine:

Zavod za javno zdravlje

za Nedelju zdravlja usta i zuba

Vojvođanska 47

25000 Sombor

Na poleđini, ili u donjem desnom uglu rada, napisati:

za ŠKOLE:

Ime i Prezime, Razred, Odeljenje

Škola, Mesto

Nastavnik (Ime i prezime)

za PREDŠKOLSKE USTANOVE:

Ime i Prezime, broj navršenih godina života

Naziv predškolske ustanove, Naziv Objekta, Mesto objekta

Vaspitač (ime i prezime)

Dodela nagrada na republičkom nivou u junu 2011. godine.

Nedelja zdravlja usta i zuba je period kada se intenziviraju aktivnosti na promociji zdravlja usta i zuba koje se sprovode tokom cele godine. Po tradiciji, Nedelja zdravlja usta i zuba prethodi Simpozijumu zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji na kome se proglašavaju opštine u kojima su aktivnosti na promociji zdravlja usta i zuba bile najraznovrsnije i najmasovnije.

Nosioci aktivnosti za teritoriju svake opštine su službe stomatološke zdravstvene zaštite domova zdravlja i zavodi za javno zdravlje sa teritorije okruga, uz aktivno učešće privatne stomatološke prakse.

Ove godine, na osnovu izveštaja o aktivnostima, proglasiće se i najaktivnija lokalna zajednica u promociji zdravlja usta i zuba u Srbiji, u 2011. godini.

KONTAKT:

TEL: 025/22-888, lok. 40

E-mail:  vaspitanje@zzjzsombor.org