Rak grlića materice drugi je po redu uzrok oboljevanja od malignih bolesti, i četvrti po redu uzrok umiranja od malignih bolesti, žena u Srbiji. Od 21. do 28. januara 2012. godine održava se šesta evropska nedelja prevencije raka grlića materice sa ciljem podizanja nivoa znanja o raku grlića materice i njegovoj prevenciji, kao i motivisanje stanovništva za učešće u aktivnostima koje imaju za cilj smanjenje oboljevanja i umiranja od raka. Pokretač akcije je Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlića materice.

scc.ecca

Saopštenje povodom obeležavanja VI Evropske nedelje prevencije raka grlića materice,

21-28 januara, 2012. godine

Svake godine, u januaru, obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, ove godine 6. put.

Cilj obeležavanja je povećanje znanja o raku grlića materice i njegovoj prevenciji.

Rak grlića materice DRUGI je po redu uzrok oboljevanja od malignih bolesti, i ČETVRTI po redu uzrok umiranja od malignih bolesti, žena u Srbiji. U proseku, svakog dana u Srbiji se kod 4 žene otkrije rak grlića materice, a svakog dana 1-2 žene umru od ove maligne bolesti, što je na godišnjem nivou 1400 novoobolelih i 480 umrlih žena.

Veliki broj naših žena prvi put se javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško, a njegov uspeh neizvestan.

U 98% slučajeva raka grlića materice pronađeni su genitalni tipovi humanog papiloma virusa (HPV), tako da se danas rak grlića materice smatra i polno prenosivom bolešću.

FAKTORI RIZIKA za pojavu ove vrste raka kod žena su: seksualni život pre 16. godine; promiskuitet; promiskuitetan partner; udružene infekcije; imunosupresivna stanja [HIV/AIDS, hemioterapija kod malignih oboljenja]; loši socio-ekonomski uslovi; pušenje;

AKO SE RANO OTKRIJE, RAK GRLIĆA MATERICE SE MOŽE IZLEČITI!

Test po Papanikolau, i kolposkopija, najznačajniji su za rano otkrivanje promena na grliću materice kod žene koja nema nikakve znakove bolesti a može imati promene na grliću materice nevidljive čak i golim okom.

Redovni pregledi kod ginekologa, test po Papanikolau, i kolposkopija, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.

izvod iz teksta IZJZ Srbije «Dr Milan Jovanović Batut»:

http://www.batut.org.rs/index.php?content=338

Rak grlića materice ozbiljan je javno-zdravstveni problem u Evropi. Svake godine u Evropi ova bolest se otkrije u približno 55.000 žena, a skoro 25.000 žena umre zbog malignih tumora grlića materice. Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u razvijenim Evropskim zemljama. Međutim, u zemljama u razvoju, nedovoljno su zastupljeni i razvijeni preventivni programi, a svest žena o značaju redovnih pregleda je na veoma niskom nivou.

Kod žena u Srbiji zabeležene stope incidencije i mortaliteta od raka grlića materice su među najvišim u Evropi.

Prema podacima iz Istraživanja zdravlja stanovnika Srbije iz 2006. godine Ministarstva zdravlja, prosečna starost žena prilikom prve posete ginekologu je 21,3 godina, a približno svaka deseta žena u Srbiji starija od 20 godina nikada nije posetila ginekologa.

U nedelji koja je pred nama potrebno je intenzivirati aktivnosti na promociji značaja ranog otkrivanja cervikalnog raka u Srbiji.

Tokom Nedelje prevencije u više od 30 zemalja Evrope istovremeno se odvijaju brojne aktivnosti – predavanja za stručnu i širu javnost, javne manifestacije, nastupi na medijima, a sve u cilju širenja znanja o važnosti i mogućnostima borbe protiv raka grlića materice. Značajne aktivnosti koje se obavljaju tokom ove nedelje su potpisivanje peticije “STOP RAKU GRLIĆA MATERICE” i podela broševa “BISER MUDROSTI”. Broševi, kao simbol prenošenja znanja,  se  tokom nedelje dele ne samo ženama već i svima onima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice.

pearl_49

izvod iz teksta IZJZ Vojvodine:

http://www.izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=431

Prema raspoloživim podacima Registra za rak Instituta za onkologiju Vojvodine u 2008. godini na teritoriji Vojvodine 330 žena obolelo je od raka grlića materice dok je 150 žena umrlo.

Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti. I pored toga što su nam poznati načini suzbijanja raka grlića materice, još uvek se u većini evropskih zemalja ne sprovode ovi programi prevencije.

ZAPAMTITE:

  • Rak grlić materice izazivaju pojedini tipovi Humanog papiloma virusa (HPV);
  • Kod većine žena HPV infekcija spontano nestaje za 6 do 24 meseca delovanjem imunog sistema i stvaranjem antitela protiv ove infekcije. Jednom kada je HPV nestao iz organizma, rizik od dobijanja raka grlića vraća se na normalu;
  • Redovni pregled žena koje nemaju nikakve tegobe nazivaju se skrining  pregledi. Uspešnim skriningom na vreme se otkrije 8 od 10  premalignih promena na grliću materice;
  • Papanikolau skrining pomaže da se rak na grliću materice otkrije na vreme, u stadijumima kada je potpuno i lako izlečiv;
  • Uzimanje Papanikolau razmaza nije bolno, jednostavno je i kratko traje.

LINKOVI:

http://www.batut.org.rs/index.php?content=338

http://www.izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=431

http://www.ecca.info/

http://www.ecca.info/sr