Svake godine, 22. marta, obeležava se svetski dan vode. Rezoluciju o tome donela je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine, a prvi put svetski dan vode obeležen je 1993. godine. Dekada 2005-2015 obeležava se pod nazivom “Voda za život”. Ove godine obeležavanje svetskog dana vode odvija se pod koordinacijom FAO [Food and Agricultural Organization] – organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, pod sloganom: “Voda i bezbednost hrane”. Cilj obeležavanja je skretanje pažnje javnosti na vodu kao važan faktor u proizvodnji hrane kao i na činjenicu koliko su velike količine vode potrebne za njenu proizvodnju.

POSTER2012

http://www.batut.org.rs/index.php?content=350

Svetski dan vode 2012: voda i hrana – dostupnost i bezbednost

Ažurirano 14.03.2012. godine

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je rezolucijom iz 1992. godine 22. mart odredila kao Svetski dan vode, čije je obeležavanje počelo 1993. godine. Sve zemlje su pozvane da taj dan posvete primeni preporuka UN i preduzmu konkretne korake i aktivnosti u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

Ovogodišnja tema obeležavanja Svetskog dana voda usmerena je na skretanje pažnje međunarodne i domaće javnosti na vodu kao važan faktor u proizvodnji hrane kao i na činjenicu koliko su velike količine vode potrebne za njenu proizvodnju. Njen nedostatak može biti glavni uzrok gladovanja i nedovoljne uhranjenosti, posebno u oblastima gde je glavni izvor prihoda i hrane lokalno bavljenje poljoprivredom. Takođe, sezonske varijacije padavina i dostupnosti vode mogu da dovedu do privremene nestašice hrane. Poplave i suše mogu dovesti do kriznih situacija u snabdevanju hranom.

Koliko je vode potrebno da bi se proizvela hrana ilustruju podaci da je za 1kg pšenice potrebno je 1500 litara vode, a za 1 kg mesa 10 puta više, uključujući vodu za ishranu životinja, vodu za održavanje higijene i procesnu obradu. Kada se uzmu u obzir stalno povećanje svetske populacije i sve ljudske aktivnosti koje zahtevaju upotrebu vode, kao što su upotreba vode za piće, kuvanje, održavanje lične i opšte higijene, proizvodnju hrane, odeće i drugog, potrebe za vodom se sve više uvećavaju.

Ovogodišnji moto Svetskog dana voda usmeren je najviše na one delove sveta gde su vodni resursi minimalni, gde je suša prisutna tokom većeg perioda godine i gde je kao posledica toga prisutna nestašica hrane, što se odnosi na 40% svetske populacije.

Zbog toga u svim segmentima proizvodnog lanca, od proizvođača do potrošača, postoji niz mera i aktivnosti koje se mogu preduzeti da se voda sačuva a u isto vreme obezbedi i dovoljno hrane za sve ljude na planeti. Pre svega, dobrom poljoprivrednom praksom potrebno je obezbediti najveću moguću produktivnost uz očuvanje raspoloživih vodnih resursa. Takođe, pored poštovanja principa pravilne ishrane neophodno je i poštovanje principa racionalne ishrane, odnosno čuvanja hrane. Smatra se da se 30% proizvedene hrane širom sveta baca, pa je i voda koja je iskorišćena za njenu proizvodnju zauvek izgubljena.

Raspoložive količine podzemnih i površinskih voda u Srbiji za sada su dovoljne da zadovolje potrebe u proizvodnji hrane u našoj zemlji.

Ovogodišnji Svetski dan voda u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović- Batut” biće obeležen stručnim sastankom na kojem će biti reči o aktivnostima i značaju implementacije Protokola “Voda i zdravlje”, o značaju dostupnosti i bezbednosti vode i hrane kao i o uticaju hemijskih kontaminenata iz vode na bezbednost hrane i zdravlje ljudi.

Higijenski i zdravstveno ispravna voda za piće jedan je od osnovnih preduslova dobrog zdravlja. Svetska zdravstvena organizacija je pristup vodosnabdevanju i kvalitet vode za piće svrstala u dvanaest osnovnih pokazatelja zdravstvenog stanja stanovništva jedne zemlje, čime se potvrđuje njena značajna uloga u zaštiti i unapređenju zdravlja.

LINKOVI:

http://www.batut.org.rs/index.php?content=350

http://www.izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=495

http://izjzv.org.rs/uploads/images/extra/2031_svetski_dan_vode_2012.pdf

http://www.unwater.org/worldwaterday/

http://www.onedrop.org/calcul/en/

Između 2000 i 5000 litara vode potrebno je da bi se proizvela hrana koju konzumiramo u toku samo jednog dana.

Zavisno od poljoprivredne tehnike i tipa useva, između 1000 i 1700 litara vode potrebno je da bi se proizveo 1 kilogram žita.

Ova količina uključuje vodu apsorbovanu od strane biljke, kao i vodu koja isparava i degradira se tokom poljoprivredne proizvodnje.

Kilogram mesa zahteva 5-20 puta više vode nego proizvodnja kilograma žita.

Potrebno je i po nekoliko godina za uzgoj stoke. Tokom ovog perioda životinje konzumiraju: žita (pšenica, ovas, ječam, kukuruz, suvi grašak, soju i dr.), krmno bilje; suvo seno, silažu i drugu stočnu hranu); takođe, piju vodu, a voda se koristi i za održavanje prostora i objekata u kome stoka živi…

kolikolitaravodejepotrebno