Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se održava u oko 150 zemalja sveta. Njen cilj je informisanje o značaju i prednostima dojenja, obezbeđenje podrške dojenju, a time i unapređenje i zaštita zdravlja majke i deteta.
Zvanični datum obeležavanja Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije događaje ili datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji, kao i u mnogim drugim zemljama, za datum obeležavanja Svetske nedelje dojenja izabrana je 40. nedelja u godini, zbog toga što trudnoća traje četrdeset nedelja. Ove godine Svetske nedelja dojenja na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji obeležiće se od 1. do 7. oktobra.

wbw2012logo

http://www.izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=617

  Naša zemlja je uključena u aktivnosti i programe Svetske zdravstvene organizacije i na nacionalnom nivou se od 1994. godine sprovodi Program zaštite, promocije i podrške dojenja i Program „Bolnice prijatelji beba“ (Baby Friendly Hospital Initiative). Za datum obeležavanja Nedelje podrške dojenja simbolično je izabrana 40. nedelja u godini, zato što trudnoća traje četrdeset nedelja. Ove godine Nedelja podrške dojenja na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji biće obeležena od 01-07. oktobra.

  VREME ZA AKCIJU!

  Ove godine Svetska nedelja dojenja slavi dvadeset godina obeležavanja i ovaj put se fokusira na napredak koji je ostvaren u sprovođenju globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece koja je usvojena od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a pre deset godina. Sprovođenje Globalne strategije od suštinskog je značaja da bi se povećala stopa dojenja: isključivo dojenje u prvih šest meseci, kao i ostvarivanje četvrtog Milenijumskog razvojnog cilja (smanjenje smrtnosti dece do 5 godina starosti za dve trećine). Pre dvadeset godina Svetska alijansa za dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action) je pokrenula kampanju Svetske nedelje dojenja kako bi se usredsredili na akcije za zaštitu, promociju i podršku dojenju.

  Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2012. godine su:

  1. Sačiniti arhivu svih naučenih lekcija i dostignuća u proteklih 20 godina o ishrani odojčadi i male dece;
  2. Oceniti status sprovođenja globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece na globalnom nivou;
  3. Slaviti uspehe i dostignuća na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou i prikazati nacionalni rad na globalnom nivou;
  4. Pozvati na akciju da se premoste preostale praznine u politici i programima o dojenju i ishrani odojčadi i male dece i
  5. Skrenuti pažnju javnosti na stanje politike i programa o dojenju i ishrani odojčadi i male dece.

  Prema podacima UNICEF-a o stanju dece u svetu za 2011. godinu, rođeno je 136,7 mliona beba od kojih je samo 32,6% dojeno.

  SND, 2012, poster

  LINKOVI:

  http://worldbreastfeedingweek.org/

  http://www.izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=617

  waba

  Povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja, od 1. do 7. oktobra 2012. godine,

  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut” – Centar za promociju zdravlja, raspisao je:

  Likovni i Literarni

  NAGRADNI KONKURS

  za decu PREDŠKOLSKIH ustanova i učenike OSNOVNIH škola

  na TEMU:

  “Majčino mleko – najbolja hrana”
  Razumeti prošlost – planirati budućnost

  Radove dostaviti do 20. septembra 2012. godine:

  Zavod za javno zdravlje

  za Nagradni konkurs, Svetska Nedelja dojenja 2012

  Vojvodjanska 47

  25000 Sombor

  ili na E-mail: vaspitanje@zzjzsombor.org

  Na poledjini ili u donjem desnom uglu rada napisati:

  za decu PREDŠKOLSKIH ustanova:

  Ime i prezime, broj navršenih godina života

  Naziv predškolske ustanove, Objekat, Mesto

  Vaspitač

  za učenike OSNOVNIH ŠKOLA:

  Ime i prezime, Razred, Odeljenje

  Škola, Mesto

  Učitelj/ Nastavnik