Светски дан борбе против хепатитиса обележава се 28. јула, почевши од 2010. године.

2008. године, када је установљен, и 2009. године обележавао се 19. маја.

То је годишњи догађај у којем се повећава пажња јавности на значај и раширеност вирусних хепатитиса, а нарочито на оболеле од вирусног хепатитиса Б и Ц.

WHDglobeSRB

Светски дан борбе против хепатитиса обележава се 28. јула, почевши од 2010. године. 2008. године, када је установљен, и 2009. године обележавао се 19. маја.

То је годишњи догађај у којем се повећава пажња јавности на значај и раширеност вирусних хепатитиса, а нарочито на оболеле од вирусног хепатитса Б и Ц.

poster 2

Ко организује светски дан борбе против хепатитиса?

Обележавање организује и координира светско удружење за хепатитисе, не-владина организација која повезује оболеле од хроничних хепатитиса широм света.

Зашто је важно?

1 од 12 људи у свету живи са хроничним хепатитисом Б или Ц. То је далеко више од преваленце ХИВ-а, или канцера, док је пажња у вези са тим веома ниска и на већину инфицираних уопште се не обраћа пажња.

Обележавање треба да покрене људе да размишљају о великој скали хепатитиса и сазнају како се могу заразити, односно како могу превенирати њихов настанак. Дугорочни циљ је смањење броја нових инфекција и унапређење резултата лечења оболелих.

Према статистикама Светске здравствене организације сваки дванаести становник планете је носилац вируса хепатитис Б или Ц. Преко милион и по људи годишње у свету умре од последица вирусног хепатитиса.

Претпоставља се да је у Србији око 450 хиљада људи заражено једним од ова два вируса који код једног броја  оболелих, уколико се не лече, доводе до цирозе И карцинома јетре. Болест има неспецифичне симптоме и пацијенти је често открију тек у поодмаклој фази. Због тога се ова болест назива “тихи убица”.

Где се обележава?

Од стране оболелих широм света. Заједно са владама, невладиним организацијама и удружењима, здравстеним професионалцима, компанијама и хиљадама појединаца и група пацијената обележавање светског дана борбе против хепатитиса организује се у следећим земљама: Алжир, Аргентина, Аустралија, Аустрија, Азербејџан, Бангладеш, Белгија, Босна и Херцеговина, Бразил, Бугарска, Камерун, Канада, Чиле, Кина, Колумбија, Хрватска, Куба, Доминиканса Република, Египат, Француска, Грузија, Немачка, Гана, Грчка, Гватемала, Хонг Конг, Мађарска, Индија, Индонезија, Ирска, Израел, Италија, Јапан, Јордан, Кенија, Кувајт, Лебанон, Либија, Малезија, Мали, Маурициус, Мексико, Мароко, Непал, Холандија, Нови Зеланд, Нигерија, Панама, Пакистан, Перу, Филипини, Пољска, Португал, Порторико, Катар, Румунија, Русија, Србија, Сингапур, Словачка, Јужна Кореја, Шпанија, Шведска, Швајцарска, Тајван, Тунис, Турска, Украјина, Уејдињени арапски емирати, Уједињано краљевство, Уругвај, САД, Венецуела, Вијетнам и Јемен.

Када?

Према одлуци скупштине светске здравствене организације у мају 2010. године, обележавање се спроводи 28. јула.

Раније се обележавао 19. маја, а обележавање је установљено и организовано први пут 2008. године.

ne okreci ledja.ndd

LINKOVI:

http://www.hronos.rs/

http://www.batut.org.rs/index.php?content=411