Европска асоцијација против рака грлића материце (ECCA) у сарадњи са Међународном унијом за борбу против рака (UICC), Европском организацијом зa борбу против рака (ECO), Асоцијацијом европских лига против рака (ЕCL) и члановима Европске асоцијације против рака грлића широм Европе, покренула је 2007. године акцију обележавања Недеље превенције рака грлића материце.

ccpw-300x297

Циљеви Европске недеље превенције рака грлића материце су:

Подизање нивоа позорности жена у Европи о значају превенције рака грлића материце, како би стекле знање о начину спречавања ове болести и како би се подстакле да користе превентивне услуге које су им доступне у њиховим срединама.

Организовање великог броја јавних манифестација широм Европе како би створили довољно велику кампању која би привукла интересовање медија који би значајне информације о превенцији рака грлића материце презентовали далеко већем броју жена од оног који би присуствовао појединачним манифестацијама.

Подстицање ангажовања познатих личности које ће привући пажњу јавности о превенцији рака грлића материце и прихватању едукативних порука.

Рак грлића материце најчешће се јавља код млађих жена, између 35. и 50. године живота. Србија је на првом месту у Европи по броју жена оболелих од рака грлића материце. У просеку сваког дана у Србији се код 4 жене открије рак грлића материце, а сваког дана 1 жена умре од ове малигне болести.

ФАКТОРИ РИЗИКА за појаву ове врсте рака код жена су: сексуални живот пре 16. године; промискуитет; промискуитетан партнер; удружене инфекције; имуносупресивна стања [ХИВ/АИДС, хемиотерапија код малигних обољења]; лоши социо-економски услови; пушење;

Рак грлића материце је јединствен по томе што се зна шта треба урадити да се спречи скоро сваки случај ове болести. Познато је да организовани скрининг програм рака грлића материце спречава и до 80% случајева рака грлића материце и да вакцина против Хуманог папилома вируса (ХПВ) веома ефикасно спречава инфекцију ХПВ 16 и 18 који заједно су одговорни за 7 од сваких 10 случајева рака грлића материце. Ова два превентивна поступка дају нам могућност да се спречи готово сваки случај рака грлића материце. Не постоји ниједан други рак, или било која друга тешка болест људи, на коју можемо да имамо такав снажан утицај.

АКО СЕ ОТКРИЈЕ У РАНОЈ ФАЗИ, РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ ЈЕ БОЛЕСТ КОЈА СЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ!

Редовни прегледи код изабраног гинеколога, спровођење програма организованог скрининга и програма вакцинације против ХПВ инфекције, имају највећи значај у превенцији ове болести. И поред тога што су нам познати начини сузбијања рака грлића материце, још увек се у већини европских земаља не спроводе ови програми превенције.

images (1)

ЗАПАМТИТЕ:

Рак грлић материце изазивају поједини типови Хуманог папилома вируса (ХПВ);

–         Код већине жена ХПВ инфекција спонтано нестаје за 6 до 24 месеца деловањем имуног система и стварањем антитела против ове инфекције. Једном када је ХПВ нестао из организма, ризик од добијања рака грлића враћа се на нормалу;

–         Редовни преглед жена које немају никакве тегобе називају се скрининг  прегледи. Успешним скринингом на време се открије 8 од 10  премалигних промена на грлићу материце;

–         Папаниколау скрининг помаже да се рак на грлићу материце открије на време, у стадијумима када је потпуно и лако излечив;

Узимање Папаниколау размаза није болно, једноставно је и кратко траје

ЛИНКОВИ:

http://www.izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=736

http://www.ecca.info/

http://www.ecca.info/fileadmin/user_upload/Brochures/Serbia/L1_SR_SR_B.pdf

http://www.ecca.info/fileadmin/user_upload/Brochures/Serbia/L2_SR_SR_B.pdf

http://www.ecca.info/fileadmin/user_upload/Brochures/Serbia/L3_SR_SR_B.pdf

http://www.ecca.info/fileadmin/user_upload/Brochures/Serbia/L4_SR_SR_A.pdf

http://www.zzjzsombor.org/2012/01/27/vi-evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice/

CCPW 2013 agitka 1 strana

CCPW 2013 agitka 2 strana