Evropska asocijacija protiv raka grlića materice (ECCA) u saradnji sa Međunarodnom unijom za borbu protiv raka (UICC), Evropskom organizacijom za borbu protiv raka (ECO), Asocijacijom evropskih liga protiv raka (ECL) i članovima Evropske asocijacije protiv raka grlića širom Evrope, pokrenula je 2007. godine akciju obeležavanja Nedelje prevencije raka grlića materice.

ccpw-300x297

Ciljevi Evropske nedelje prevencije raka grlića materice su:

Podizanje nivoa pozornosti žena u Evropi o značaju prevencije raka grlića materice, kako bi stekle znanje o načinu sprečavanja ove bolesti i kako bi se podstakle da koriste preventivne usluge koje su im dostupne u njihovim sredinama.

Organizovanje velikog broja javnih manifestacija širom Evrope kako bi stvorili dovoljno veliku kampanju koja bi privukla interesovanje medija koji bi značajne informacije o prevenciji raka grlića materice prezentovali daleko većem broju žena od onog koji bi prisustvovao pojedinačnim manifestacijama.

Podsticanje angažovanja poznatih ličnosti koje će privući pažnju javnosti o prevenciji raka grlića materice i prihvatanju edukativnih poruka.

Rak grlića materice najčešće se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života. Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju žena obolelih od raka grlića materice. U proseku svakog dana u Srbiji se kod 4 žene otkrije rak grlića materice, a svakog dana 1 žena umre od ove maligne bolesti.

FAKTORI RIZIKA za pojavu ove vrste raka kod žena su: seksualni život pre 16. godine; promiskuitet; promiskuitetan partner; udružene infekcije; imunosupresivna stanja [HIV/AIDS, hemioterapija kod malignih oboljenja]; loši socio-ekonomski uslovi; pušenje;

Rak grlića materice je jedinstven po tome što se zna šta treba uraditi da se spreči skoro svaki slučaj ove bolesti. Poznato je da organizovani skrining program raka grlića materice sprečava i do 80% slučajeva raka grlića materice i da vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV) veoma efikasno sprečava infekciju HPV 16 i 18 koji zajedno su odgovorni za 7 od svakih 10 slučajeva raka grlića materice. Ova dva preventivna postupka daju nam mogućnost da se spreči gotovo svaki slučaj raka grlića materice. Ne postoji nijedan drugi rak, ili bilo koja druga teška bolest ljudi, na koju možemo da imamo takav snažan uticaj.

AKO SE OTKRIJE U RANOJ FAZI, RAK GRLIĆA MATERICE JE BOLEST KOJA SE MOŽE SPREČITI!

Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti. I pored toga što su nam poznati načini suzbijanja raka grlića materice, još uvek se u većini evropskih zemalja ne sprovode ovi programi prevencije.

images (1)

ZAPAMTITE:

Rak grlić materice izazivaju pojedini tipovi Humanog papiloma virusa (HPV);

–         Kod većine žena HPV infekcija spontano nestaje za 6 do 24 meseca delovanjem imunog sistema i stvaranjem antitela protiv ove infekcije. Jednom kada je HPV nestao iz organizma, rizik od dobijanja raka grlića vraća se na normalu;

–         Redovni pregled žena koje nemaju nikakve tegobe nazivaju se skrining  pregledi. Uspešnim skriningom na vreme se otkrije 8 od 10  premalignih promena na grliću materice;

–         Papanikolau skrining pomaže da se rak na grliću materice otkrije na vreme, u stadijumima kada je potpuno i lako izlečiv;

Uzimanje Papanikolau razmaza nije bolno, jednostavno je i kratko traje

LINKOVI:

http://www.izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=736

http://www.ecca.info/

http://www.ecca.info/fileadmin/user_upload/Brochures/Serbia/L1_SR_SR_B.pdf

http://www.ecca.info/fileadmin/user_upload/Brochures/Serbia/L2_SR_SR_B.pdf

http://www.ecca.info/fileadmin/user_upload/Brochures/Serbia/L3_SR_SR_B.pdf

http://www.ecca.info/fileadmin/user_upload/Brochures/Serbia/L4_SR_SR_A.pdf

http://www.zzjzsombor.org/2012/01/27/vi-evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice/

CCPW 2013 agitka 1 strana

CCPW 2013 agitka 2 strana