Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti samo je jedna od prilika da se deci i njihovim porodicama u borbi sa ovom bolešću pruži podrška, ali i da se opšta javnost podseti na veličinu ovog problema.

Na inicijativu Udruženja roditelja dece obolele od raka, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije, 15. februar, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, od ove godine je u našoj zemlji postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja. Narednih godina biće obeležavan u cilju edukovanja stanovništva da rana dijagnoza, nega i lečenje obezbeđuju deci oboleloj od malignih bolesti veću šansu za ozdravljenje i preživljavanje. Slogan pod kojim se obeležava ovaj dan je „Rano otkrivanje… veća šansa”

canstockphoto0186086

Svake godine u svetu više od 160.000 dece oboli od raka, a oko 90.000 umre od te bolesti. Uprkos toj činjenici, petogodišnje preživljavanje i u razvijenim zemljama dostiže 80%. Nažalost, u svetu, maligne bolesti su posle povreda i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece. U nerazvijenim zemljama preživljavanje je daleko manje i iznosi 20% ili čak i 10% u najsiromašnijim zemljama, gde je teško obezbediti kvalitetan pristup ranoj dijagnozi, nezi i lečenju.

Od malignih bolesti u Srbiji godišnje oboli oko 350 dece uzrasta od 0 do 19 godina. Kao i u većini zemalja, i u Srbiji je registrovan porast incidencije (novoobolelih) od malignih tumora, ali i smanjenje stopa mortaliteta (umiranja). Prognoza malignih bolesti u dečijem uzrastu zavisi od stadijuma bolesti, a naša zemlja po učestalosti obolevanja od malignih bolesti kod dece ne odskače od drugih zemalja u regionu.

Pored organizovanog sistematskog nadzora nad zdravljem u cilju ranog otkrivanja oboljenja (kroz preventivne i kontrolne preglede u periodu od rođenja, pa do kraja redovnog školovanja koji se realizuju u domovima zdravlja), važno je roditeljima i deci pružiti adekvatnu informaciju da prepoznaju rane znake (upozorenja) bolesti, kao što su određene promene i uporni simptomi i da je neophodno potražiti što pre medicinsku pomoć.

LINKOVI:

http://www.batut.org.rs/index.php?content=450

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=5249

www.sadecom.org.rs

www.icccpo.org

www.siop.nl

www.zvoncica.org.rs

www.cikaboca.org

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=5249

WHO Leaflet Page 1

WHO Leaflet Page 2

ChildhoodCancerDay2013_21Dez2012English

Povodom obeležavanja 15. februara, Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti, Institut za javno zdravlje Srbije bio je domaćin stručne konferencije “Prevencija i kontrola malignih oboljenja kod dece i adolescenata“. Stručni skup otvorili su državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, mr sc. med. dr Miloš Jeftović i v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije, prim. dr sc. med. Dragan Ilić. Program stručne konferencije realizovan je uz podršku udruženja roditelja dece obolele malignih bolesti (“Uvek sa decom”, “Zvončica”, “Čika Boca”), kao i predavača iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Univerzitetske dečije klinike Tiršova.