U 20 gradova i više od 30 srednjih škola širom Srbije 10. i 11. juna realizuje se kampanja „HIV KLJUČNE REČI – ZAŠTITI SE ZNANJEM”, kroz održavanje 2 školska časa, istovremeno u svim školama.

hivkr

Kampanju realizuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije kroz HIV projekat koji se finansira iz donacije Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.
Aktivnosti se sprovode kroz učešće tri ministarstva – Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta, koja će koordinirano raditi sa nadležnim zdravstvenim institucijama, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, institutima/zavodima za javno zdravlje, kancelarijama za mlade i nevladinim organizacijama iz 20 gradova u Srbiji.
Predviđeno je da edukacijom budu obuhvaćeni učenici 3. razreda srednjih škola, po unapred utvrđenom jedinstvenom kurikulumu.

Gradovi u kojima se organizuju specijalni dvočasi posvećeni znanju o HIV-u su: Subotica, Sombor, Novi Sad, Kikinda, Sremska Mitrovica, Beograd, Šabac, Valjevo, Požarevac, Užice, Čačak, Kragujevac, Ćuprija, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Niš, Pirot, Leskovac, Vranje.

Ciljevi kampanje „HIV KLJUČNE REČI – ZAŠTITI SE ZNANJEM”


Kampanja ima za cilj da na interesantan način mladima prenese suštinska znanja o HIV-u, načinu prevencije i značaju savetovanja i testiranja na HIV, ali i da stvori okruženje koje se bori protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om, kao i osoba koje su pod povećanim rizikom od HIV-a.

Metod rada

Specijalni dvočas imaće multimedijalni interaktivni karakter, jer će učenici znanje o HIV-u dobijati kroz pitanja i odgovore, štampani materijal (liflete), kratki edukativni film i niz interesantnih radionica.
Ovi časovi će biti praćeni evaluacijom koja će omogućiti da se ovaj vid edukacije unapredi u skladu sa potrebama učenika, kao i da se tako unapređen sprovodi i u narednoj školskoj godini u većem broju škola.

 

Ključne teme koje će se obrađivati na dvočasu

– Opšte informacije o HIV-u i drugim polno prenosivim infekcijama;

– Načini prenosa i zaštita;

– Rizična ponašanja kada je u pitanju dobijanje HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija;

– Smanjenje stigme i diskriminacije kada su u pitanju osobe koje žive sa HIV-om, ali osobe koje su pod povećanim rizikom od HIV-a;

– Smanjenje strahova i predrasuda kada je u pitanju odlazak na savetovanje i testiranje na HIV;

– Razbijanje predrasuda i motivacija mladih da prihvate različitost u bilo kojim oblastima života.

Edukatori

U svim školama u 20 gradova u Srbiji u realizaciji dvočasa će kao edukatori učestvovati epidemiolozi iz instituta/zavoda za javno zdravlje, kao i vršnjački edukatori iz kancelarija za mlade i predstavnici nevladinih organizacija posvećenih borbi protiv HIV-a.
Istraživanja su pokazala da smo u prethodnim godinama uspeli u širenju informacija o tome kako se HIV prenosi, ali još uvek postoji veliki stepen predrasuda, kao i zabluda o tome šta jeste a šta nije rizično ponašanje. I dalje, mali broj ljudi sopstveno ponašanje vidi kao rizično, a podatak o veoma retkoj upotrebi kondoma pokazuje u kakvoj zabludi većina nas živi.

Većina mladih procenjuje da im je znanje koje trenutno imaju o sidi i HIV-u dovoljno, ali se pokazuje da nemali broj ispitanika o HIV-u i AIDS-u ne znaju dovoljno, a da pritom nisu svesni tog neznanja.

Ono što je, međutim, najvažnije jeste da mladi žele da se informišu o sidi i HIV-u i da pravilno ocenjuju da je sida veoma ozbiljan problem u našoj sredini. Veća dostupnost informacijama vodi ka dobroj prevenciji, tj. zaštiti od dobijanja ovog virusa.

Takođe, primetno je smanjenje stigme i diskriminacije, ali nivo podrške osobama koje žive sa HIV-om još uvek nije zadovoljavajući.

Epidemiološka slika

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije početkom 2013. godine u Srbiji je 1715 osoba živelo sa HIV-om, ali se procenjuje da postoji još toliko osoba koje ni ne znaju da su inficirane ovim virusom.

Tokom 2012. godine novootkriveno je 125 osoba inficiranih HIV-om.
Od 2002. godine registruje se porast učešća mladih uzrasta 15–29 godina među novodijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama (47% u 2008, odnosno 34% u 2012. u odnosu na 22% tokom 2002. godine).
Među svim registrovanim osobama obolelim, odnosno umrlim od AIDS-a u periodu 1985–2012. godina svaka šesta osoba je bila uzrasta 15–29 godina.

U periodu 2008–2012. godina uočen je dvostruki porast učešća mladih uzrasta 20–29 godina među obolelima od AIDS-a (16% u 2012. godini prema 7,5% u 2008. godini).

Od početka epidemije, 1985. godine, Beograd je najteže pogođen HIV epidemijom (više od 70% svih registrovanih osoba inficiranih HIV-om živi u Beogradu, a upravo u glavnom gradu se i najveći broj osoba testira. Čak polovina svih dobrovoljnih savetovanja i testiranja na HIV tokom 2012. godine je realizovana u Beogradu – 4357 testiranih osoba tj. 51%).

LINKOVI:

http://www.batut.org.rs/index.php?content=509