Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je pokretanje kampanje pod nazivom Svetska nedelja dojenja – World Breastfeeding Week (WBW) kako bi se za to vreme intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine akcenat je na različitim temama od značaja za dojenje. Prvi put Svetska nedelja dojenja obeležena je 1992. godine. WABA svetsku nedelju dojenja obeležava svake godine od 1. do 7. avgusta. U više od 170 zemalja sveta, svetska nedelja dojenja obeležava se ili u ovom terminu, ili u nekom drugom, zvanično izabranom. Kod nas se svetska nedelja dojenja obeležava tokom 40. nedelje u godini, što obično pada prve nedelje oktobra.

BreastFeeding Support - Close to Mothers

Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je, 1991. godine,  pokretanje kampanje pod nazivom Svetska nedelja dojenja (World Breastfeeding Week) kako bi se za to vreme intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine akcenat je na različitim temama od značaja za dojenje.  WABA nedelju dojenja obeležava svake godine od 1. do 7. avgusta. Prvi put nedelja je obeležena 1992. godine. Partneri su Svetska zdravstvena organizacija (SZO) – World Health Organization (WHO) i UNICEF (UNICEF). U više od 170 zemalja sveta, svetska nedelja obeležava se ili u ovom terminu, ili u nekom drugom, zvanično izabranom. Naša nacionalna nedelja dojenja obeležava se 40. nedelje u godini, obično tokom prve nedelje oktobra.

Tema prve nedelje dojenja bila je posvećena inicijativi „Bolnice – prijatelji beba”, a ovogodišnja tema svetske nedelje dojenja je posvećena podršci majkama koje doje:

Podrška dojenju – bliži majkama“.

Tema naglašava važnost SAVETA i ISKUSTAVA drugih majki koje doje, ili su dojile svoju decu, kao i zdravstvenih radnika. Uvek postoji način da se prevaziđe kriza dojenja u nedeljama/mesecima nakon porođaja. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža ali i šira porodica. Potrebna je, međutim, i podrška šire okoline, pa pored zdravstvenih radnika i “savetnika za dojenje”, dobro dođe i od prijatelja i zajednice u celini.

PROGRAM SAVETOVANJA omogućava učešće velikog broja majki, a SAVETNIK ZA DOJENJE može biti bilo ko iz zajednice ko je edukovan da na odgovarajući način prenese znanje majkama i da ih podrži da doje. Obučeni savetnici, najčešće majke volonterke koje su i same dojile, kroz savetovalište pružaju mamama i budućim mamama informacije, podršku i konkretne savete vezane dojenje.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2013:

1. Skretanje pažnje na značaj uzajamne podrške i pomoći majkama da uspostave i održe dojenje.

2. Informisanje stanovništva o prednostima savetovanja.

3. Povećanje broja pristalica dojenja, bez obzira na stepen obrazovanja, koji će biti  obučeni za podršku majkama i bebama.

4. Identifikovanje savetovališta za dojenje u okruženju odnosno lokalnoj zajednici kojima  žene mogu da se obrate za pomoć i podršku nakon porođaja.

5. Pozivanje države i vlade da podrže aktivno sprovođenje 10 koraka do uspešnog dojenja, posebno koraka 10:  produženje trajanja i povećanje stope isključivog dojenja.

wbw2013 Five Circles of Support

WABA, World Breastfeeding Week 2013, Five circles of Support – WABA, Svetska Nedelja Dojenja 2013, Pet krugova podrške

PET KRUGOVA PODRŠKE

Krugovi podrške za majku i dete su osnova za majke pri donošenju odluke da doje, steknu pozitivna iskustva dojenja i nastave dojenje. Krugove podrške predstavljaju:

Women Žene.Majka je u centru kruga jer prisustvo ili odsustvo podrške na njih direktno utiče. Majke takođe imaju važnu ulogu u obezbeđivanju i pružanju podrške drugima. U okviru Globalne inicijative za podršku majke (Global Initiative for Mother Support, GIMS) za dojenje iz izveštaja za 2007. godinu zaključuje se da se „majke smatraju aktivnim učesnicima u pružanju podrške, budući da su one i  pružaoci i primaoci informacija i podrške”.

Family Porodica – muževi, partneri, očevi, šira porodica i prijatelji čine mrežu stalne podrške majkama koje doje. Social Network – Socijalna Mreža uključuje podršku zajednice. Podrška za vreme porođaja i posle rođenja ohrabruje majku. Društvena podrška povećava poverenje majke u svoje sposobnosti da doji u  nedeljama i mesecima posle porođaja. Podrška društva podrazumeva povezanost zdravstvenog sistema, grupa za podršku dojenju i majkama, podršku šite društvene ali i lokalne zajednice i medija.

Health Care Systems Zdravstveni sistem – uključuje mnoštvo mogućnosti da se podrži dojenje od perioda pre porođaja (prenatalno),  podrške za vreme porođaja, i posle porođaja (postnatalno). Zdravstveni radnici su obučeni savetodavnim veštinama koje su usmerene na podršku majkama koje doje.

Workplace and Employment Radno mesto i Zaposlenje – zaposlene žene se suočavaju sa izazovima i potrebna im je  podrška da uspešno rade i doje. Podrška uključuje obezbeđivanje odgovarajućih uslova na radnom mestu za dojenje,a kako bi majka majka i beba imale blizak kontakt i dok majka radi.

Goverment/Legislation Vlada/Zakonska regulativa – podrška dojenju kroz zakonski okvir, zaštitu materinstva i povezivanje različitih sektora na svim nivoima sa posebnim naglaskom za nastanak uslova u društvu za bezrezervnu podršku i zaštitu majki i dece.

Response to Crisis or Emergency Odgovor u kriznim i hitnim situacijama – podrška majkama u neočekivanim i/ili vanrednim situacijama kao što su prirodne nepogode, izbeglištvo zbog ratnih sukoba ili elementarnih nepogoda, akutne bolesti majke i/ili deteta, i t.d.

LINKOVI:

http://worldbreastfeedingweek.org/

http://www.who.int/mediacentre/events/meetings/2013/world_breastfeeding_week/en/

www.waba.org

http://www.izjzv.org.rs/  :

Pet krugova podrše dojenju

Značaj dojenja

Ishrana trudnica i porodilja

Prevencija i kontrola infekcija u periodu dojenja

Najčešće zablude o dojenju

Deset koraka do uspešnog dojenja

Plakat “Dojenje”

 

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“,  mreža Instituta / Zavoda za javno zdravlje Republike Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije

raspisali su

Likovni i Literarni

KONKURS

waba

za decu PREDŠKOLSKIH ustanova i učenike OSNOVNIH škola

 

na TEMU:

“Podrška dojenju – Bliži majkama”

PODRŠKA DOJENJU = PODRŠKA MAJKAMA KOJE DOJE

Radove dostaviti do 25. septembra 2013. godine:

Zavod za javno zdravlje

Svetska nedelja dojenja 2013

Vojvođanska 47

25000 Sombor

ili na E-mail: vaspitanje@zzjzsombor.org

Na poleđini ili u donjem desnom uglu rada napisati:

za decu PREDŠKOLSKIH ustanova:

Ime i prezime, broj navršenih godina života

Naziv predškolske ustanove, Objekat, Mesto

Vaspitač

za učenike OSNOVNIH ŠKOLA:

Ime i prezime, Razred, Odeljenje

Škola, Mesto

Učitelj/ Nastavnik

 


WHO, WBW 2013, What mums can do; SZO, SND 2013, Šta mogu da učine mame

WHO, WBW 2013, What mums can do; SZO, SND 2013, Šta mogu da učine mame

WHO, WBW 2013, What dads can do; SZO, SND 2013, Šta mogu da učine tate

WHO, WBW 2013, What dads can do; SZO, SND 2013, Šta mogu da učine tate

WHO, WBW 2013, What Family and Friends can do; SZO, SND 2013, Šta mogu da učine porodica i prijatelji

WHO, WBW 2013, What Family and Friends can do; SZO, SND 2013, Šta mogu da učine porodica i prijatelji

WHO, WBW 2013, What can be done at the workplace; SZO, SND 2013, Šta može da uradi na radnom mestu

WHO, WBW 2013, What can be done at the workplace; SZO, SND 2013, Šta može da se uradi na radnom mestu 

 

 

 

 

Nacionalna nedelja dojenja, 1-7.oktobar 2013.godine

„Podrška dojenju – bliži majkama“

MAJČINO MLEKO- NAJBOLJA HRANA

DOJENJE – NAJBOLJI POČETAK I MNOGO VIŠE OD HRANE

Svetska nedelja dojenja je prilika da se široj javnosti ukaže na značaj dojenja i da se pokrenu mnogobrojne aktivnosti u promociji, podršci i zaštiti dojenja. Pored toga što se ova kampanja iz Kalendara javnog zdravlja u svetu obeležava od 1. do 7. avgusta, većina zemalja za obeležavanje na nacionalnom nivou izabere neki drugi datum. U Srbiji se nacionalna kampanja obeležava uvek u četrdesetoj nedelji u godini, sa simbolikom da trudnoća traje 40 nedelja.

 

Majčino mleko je najbolja hrana za novorođenče i odojče u prvim mesecima života jer sadrži sve što mu je potrebno za fizički, psihički i socijalni rast i razvoj kao i zaštitu od mnogih infekcija. Majčino mleko nije samo hrana, ono je mnogo više od toga. Hranjenje je za novorođenče i odojče jedan od osnovnih vidova komunikacije. Sisanjem osim potrebe za hranom dete zadovoljava i potrebu za bliskošću, a veza između majke i deteta uspostavlja se dodirom, čulom vida (gledanjem oči u oči), čulom mirisa i ukusa. Razvoj privrženosti između majke i deteta prilikom dojenja predstavlja podsticaj za psihički razvoj deteta.

Motivacija, podrška i pomoć su presudni za donošenje odluke da se odojče prvih šest meseci života isključivo hrani majčinim mlekom, kao i da se sa dojenjem nastavi u prvoj, pa i do navršene druge godine. Neophodno je još u trudnoći pravim savetima ohrabriti buduće roditelje da je dojenje najbolji izbor ishrane novorođenčeta i odojčeta. Važno je ohrabriti svaku majku da može da bude uspešna dojilja jer je majčino mleko najbolja hrana, a dojenje najbolji početak i mnogo više od hrane. Da bi se ovo postiglo neophodna je pomoć stručnjaka, zdravstvenih radnika, ali i bliskih osoba iz porodice i okruženja. Stoga je tema ovogodišnje svetske, ali i nacionalne nedelje dojenja upravo podrška naglašavajući važnost saveta i iskustava drugih majki koje doje kao i zdravstvenih radnika. Uvek postoji način da se prevaziđe kriza dojenja u nedeljama/mesecima nakon porođaja. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža ali i šira porodica. Potrebna je međutim podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i podrška prijatelja i zajednice u celini.

Obeležavanje Nacionalne nedelje dojenja treba da pokrene aktivnosti u zajednici u cilju obezbeđenja podrške dojenju kao najboljem načinu ishrane novorođenčeta i odojčeta. Posmatrajući podršku dojenju skloni smo da vidimo samo dve dimenzije: vreme (od perioda pre trudnoće do vremena kada dete prestane da doji) i mesto (porodica, društvo, sistem zdravstvene zaštite). Međutim za podršku dojenju neophodna je i treća dimenzija-komunikacija. Ova treća dimenzija podrazumeva komunikaciju među generacijama, sektorima, polovima i kulturama. Koristeći svakodnevno razne izvore informacija saznajemo više i širimo znanje o dojenju.

U cilju unapređenja zdravlja dece, a kao podrška dojenju i odgovornom hranjenju u okviru projekta “Hit je biti fit, a sit” UNICEf-a i Delhaize grupe, pripremljen je zdravstveno vaspitni materijal namenjen roditeljima u čijoj su izradi učestvovali kao partneri Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić” i saradnici iz primarne zdravstvene zaštite (domovi zdravlja Rakovica i Grocka).

Predlog aktivnosti za Nacionalnu nedelju dojenja 2013. godine

• Aktivno učešće u profesionalnim i društvenim akcijama podrške za uvođenje bolnice-prijatelji beba (BFHI) u svaku zdravstvenu ustanovu.

• Zalaganje za zakone koji sadrže odredbe Međunarodnog kodeksa marketinga zamene za majčino mleko i relevantnih rezolucija Svetske zdravstvene organizacije.

• Praćenje i ocenjivanje poštovanja/kršenja Kodeksa putem monitoringa u zdravstvenim ustanovama, apotekama, supermarketima, časopisima i drugim štampanim medijima, veb stranicama, TV i radio stanicama – zdravstveni radnici, potrošači i grupe za ljudska prava, grupe za podršku dojenju.

• Organizovanje konkursa i izložbi dečjih literarnih i likovnih radova

• Zalaganje kod zakonodavca o potrebi donošenja zakona koji se odnose na stvaranje prijateljskog okruženja za dojenje na radnom mestu.

• Prezentovanje informativnog i edukativnog materijala na javnim skupovima, putem medija za roditelje, zdravstvene profesionalceali i širu, javnost.

• Zalaganje da programi edukacije zdravstvenih radnika sadrže informacije o dojenju i BFHI – značaj dojenja, kodeks marketinga zamene za majčino mleko, savetovanje u vezi dojenja, veštine podrške majkama.

• Organizovanje sastanaka u zdravstvenim ustanovama na temu dojenja kako bi se razmotrile mogućnosti za povećanje procenta majki koje doje.

• Organizovanje u partnerstvu sa liderima u zajednici promociju BFHI radi prenošenja poruke svakoj ženi i muškarcu u zajednici o značaju dojenja, kako bi majke imale podršku da otpočnu sa dojenjem, da istraju u isključivom dojenju u prvih šest meseci i da nastave sa dojenjem i do druge godine života deteta.

• Omogućavanje edukacije o značaju dojenja namenjene porodici uz uključivanje ostalih članova porodice koji su bliski majci (bake, tetke…koje mogu uticati na majku).

• Podsticanje porodilišta da vode evidenciju o tome da li je započeto dojenje u prvom satu života novorođenčeta.

• Obezbeđivanje smeštaja majke i novorođenčeta u istoj sobi zajedno 24 sata dnevno u svim porodilištima.

• Obezbeđivanje edukacije majki kako da doje kako bi na vreme uočile i prepoznale, a na taj način i sprečile poteškoće koje mogu da nastanu.

• Obezbeđivanje praktične podrške majkama koje doje: oko hranjenja bebe, pomoć oko starije dece ili pomoć oko kućnih poslova.

• Organizovanje škole za trudnice, grupe za podršku ili druge slične grupe podrške majkama.

 

SND 2013 Poster Batut

IMD “Dr Vukan Čupić” Beograd, IZJZ Srbije “Dr Milan Jovanović-Batut” Beograd, GZJZ Beograd, MAXI, UNICEF: Poster, 10 koraka za odgovorno hranjenje i zdravlje dece uzrasta od 1 do 3 godine

 

IMD "Dr Vukan Čupić" Beograd, IZJZ Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" Beograd, GZJZ Beograd, MAXI, UNICEF: Liflet, MAJČINO MLEKO, najzdravija hrana i najnežniji obrok; DOJENJE, najbolji početak i mnogo više od hrane

IMD “Dr Vukan Čupić” Beograd, IZJZ Srbije “Dr Milan Jovanović-Batut” Beograd, GZJZ Beograd, MAXI, UNICEF: Liflet, MAJČINO MLEKO, najzdravija hrana i najnežniji obrok; DOJENJE, najbolji početak i mnogo više od hrane