Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) obeležava se 2013. godine od 22. do 27. aprila. To je godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom kroz jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog deteta od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

eiw2011_header (1)

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) obeležava se od 22. do 27. aprila. To je godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom kroz jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog deteta od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom. Svetska zdravstvena organizcija je pokrenula inicijativu za organizovanje Nedelje imunizacije u oktobru 2005. godine sa idejom da se pažnja opšte javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije, u koju se od početka uključila Republika Srbija.

Imunizacija predstavlja primenu vakcina u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti. Imunizacijom se na najbrži i najjeftiniji način kontrolišu, odstranjuju i na kraju iskorenjuju mnoge zarazne bolesti i zato ona predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti. Osnovni preduslov uspeha imunizacije je primena kvalitetnih i bezbednih vakcina koje odgovaraju standardima SZO. Jednaka dostupnost vakcina svima i visok obuhvat vakcinacijom su od velikog značaja.

Dramatičan pad obolevanja od vakcinama preventabilnih bolesti dovodi u poziciju neke zarazne bolesti da se smatraju delom prošlosti u Evropi. Nasuprot tome, blizu milion osoba u Evropskom regionu SZO nije vakcinisano osnovim vakcinama i bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom kontinuirano izazivaju obolevanje, komplikacije, čak i smrtne ishode.

U prethodnim godinama zemlje Evropskog regiona SZO suočene su sa epidemijama malih boginja, rubele, zaušaka koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana ili nije vakcinisana na vreme. Kako zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije se šire iz zemlje u zemlju.

Dobro funkcionisanje imunizacionog sistema jedan je od ključnih elemenata za snažan zdravstveni sistem i priprema zemlje za buduće javnozdravstvene izazove. Obuhvat imunizacijom je jedan od indikatora dostupnosti primarne zdravstvene zaštite i  procene kapaciteta zdravstvenog sistema.

Kako epidemije malih boginja i importovanje divljeg virusa dečije paralize predstavljaju i dalje za zemlje Evropskog regiona SZO zajedničke pretnje u oblasti zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti imunizacijom, neophodno je intenzivirati sve aktivnosti predviđene planovima aktivnosti na održavanju statusa zemlje bez dečije paralize i odstranjivanja malih boginja u Republici Srbiji.

Dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije vakcinacijom protiv zaraznih bolesti  suština je zajedničkih napora u svim zemljama sveta.

LINKOVI:

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=5475

http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/european-immunization-week

http://www.who.int/campaigns/immunization-week/2013/en/index.html

EIW2013