Злоупотреба и последице злоупотребе психоактивних супстанци погађају све друштвене слојеве у свим земљама света. Злоупотреба дрога има негативне последице по здравље и живот људи. Резолуцијом 42/112, 1987. године, Генерална скупштина УН-а прогласила је 26. јун  Међународним даном борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога. Ове године посвећен је НОВИМ ПСИХОАКТИВНИМ СУПСТАНЦАМА (НПС) – NEW PSYCHOACTIVE SUBSTANCES (NPS), и обележава се под слоганом „Нека здравље буде оно што те покреће“.

Wordl AntiDrug Day 2013, Leaflet

Дуги низ година кампања је била усмерена на повећање пажње и знања становништва о опасностима дрога као што су канабис, хероин, кокаин и амфетамин. Међутим, свет се данас суочава са проблемом нових дрога тј. појавом нових психоактивних супстанци (НПС). Ове супстанце нису под међународном контролом и многе од њих се продају и путем интернета. Посебно забрињава чињеница да нису ништа мање опасне од дрога које су под међународном контролом. Из ових разлога овогодишња кампања Канцеларије Уједињених нација за дроге и криминал (UNODC) има за циљ да информише јавност, а посебно младе људе, о штетним последицама нових психоактивних супстанци. Слоган под којим се обележава кампања је „Нека здравље буде оно што те покреће!”

Шта се подразумева под новим психоактивним супстанцама и колико је раширен овај проблем?

Нове психоактивне супстанце подразумевају психоактивне супстанце које нису под законском контролом. НПС које се продају на илегалном тржишту познате су као дизајнерске дроге (designer drugs), а друге психоактивне супстанце као што су “legal highs” се продају отвореније, веома често путем интернета. Сам назив “legal highs” може навести кориснике да помисле да се ради о безопасној забави.

Термин “нове” не мора да имплицира нова открића (неколико НПС су по први пут синтетисане пре 40 година), већ може да значи да је супстанца нова на тржиту дрога или да је нова злоупотреба саме супстанце.

Конзумирање НПС  може изазвати озбиљне проблеме са здрављем. Корисници често морају да се хоспитализују и то због последица озбиљног тровања. Евидентирани су озбиљни проблеми услед коришћења супстанци као што су 4-methylmethcathinone (мефедрон), methylenedioxypyrovalerone (MDPV), 4-methylamphetamine (4-МА).

На тржишту Европе број новооткривених НПС дрога се брзо увећава. Велики број НПС-а које се појављују и недостатак схватања о штетним последицама и могућностима за стварање зависности од ових супстанци представљају огроман изазов за јавно здравље.

Регистровани су и смртни случајеви који се повезују са коришћењем ових супстанци.

Овоме доприноси и чињеница да врло често и сами корисници нису свесни коју супстанцу узимају, а то доводи до непредвиђених последица.

Према извештају UNODC-а “Изазов нових психоактивних супстанци”, НПС су постале НОВИ ГЛОБАЛНИ ФЕНОМЕН и сви делови света су погођени овим феноменом. Од 80 земаља које су учествовале у истраживању, 70 је известило о појави НПС-а.

Према UNODC истраживању констатовано је више од 250 ових супстанци, а овај број је већи од  234 супстанце, које су регулисане међународним конвенцијама у области дрога. У фебруару 2013. године поднет је извештај о појављивању пет нових супстанци.

Технички гледано број потенцијалних психоактивних супстанци је неограничен. Све док не буде постојао глобални механизам надзора над таквим супстанцама, подаци о њима ће бити неусклађени.

Овај тренд узрокован је делимично и глобализацијом и напретком у информационим технологијама. Ове супстанце често су пореклом ван Европе. Иако је мало података о томе у којој мери се ове супстанце користе, може се рећи да постоје велике разлике у проценту младих који су навели да су користили нове дроге медју земљама ЕУ. Истраживања која су рађена су показала да је чак и медју искусним корисницима НПС било недовољно знања о овим супстанцама, тј. препознали су само неколико назива који су били наведени у упитницима кориштеним у истраживању.

Координација међу свим земљама и регионима у циљу адекватног одговора на проблем је неопходна и улажу се велики напори на њеном јачању. Нове психоактивне супстанце представљају такође изазов и за превенцију и лечење, а објективне и поуздане информацијe су више него значајне.

Wordl AntiDrug Day 2013, Poster

ЛИНКОВИ:

http://www.unodc.org/drugs/

http://www.unodc.org/wdr/

http://www.unodc.org/documents/scientific/NPS_2013_SMART.pdf

http://www.unodc.org/southeastasiaandpacific/en/smart.html

https://www.unodc.org/LSS/Page/NPS/Use

http://www.izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=901

http://www.batut.org.rs/index.php?content=517

http://www.stopdrogama.org/

http://www.emcdda.europa.eu/

http://www.unodc.org/unodc/en/drug-prevention-and-treatment/index.html

Пројекат превенције Наркоманије међу младима „Избор је Твој“

ЗЗЈЗ Сомбор

http://www.zzjzsombor.org/2013/03/14/projekat-prevencije-narkomanije-medu-mladima-izbor-je-tvoj/

Програм превенције злоупотребе алокохола и дрога

“ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ О ДРОГАМА“

агитка

Droga2013111

Република Србија Министарство Здравља, ИЗЈЗ Србије „Др Милан Јовановић-Батут“, Програм превенције злоупотребе алокохола и дрога, „ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ О ДРОГАМА“; агитка, 1. стр.

 

Droga2013211

Република Србија Министарство Здравља, ИЗЈЗ Србије „Др Милан Јовановић-Батут“, Програм превенције злоупотребе алокохола и дрога, „ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ О ДРОГАМА“; агитка, 2. стр.

 

Институт за јавно здравље Војводине

2010. година

Предавање, ПАС, за ученике

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDoQFjAC&url=http%3A%2F%2Fizjzv.org.rs%2Fuploads%2Fimages%2Fextra%2F2019_Predavanje_PAS_ucenici.ppt&ei=NMpWUrzHJMGYtQa8_4HgAQ&usg=AFQjCNG71A1viOYnZ6ftD2Jl2gsHf6SYsg&sig2=RJUqdTPUyg0L6GAGEpF4ng&bvm=bv.53899372,d.Yms

 

Институт за јавно здравље Војводине

2010. година

Предавање, ПАС, за родитеље

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&ved=0CEEQFjAD&url=http%3A%2F%2Fizjzv.org.rs%2Fuploads%2Fimages%2Fextra%2F2019_Predavanje_PAS_roditelji.ppt&ei=NMpWUrzHJMGYtQa8_4HgAQ&usg=AFQjCNEfPe2-9FPECRr1oKS21UkoP8sz0w&sig2=1BZXMD1rP6GBaV0VxDcz-A&bvm=bv.53899372,d.Yms

 

Искра, Лозница

ЈА ИМАМ ЗДРАВ СТАВ

http://www.iskra.org.rs/Zdrav_stav/Ja_imam_zdrav_stav_brosura.pdf

 

Нарко Водич

сајт намењен родитељима…

http://narkovodic.tripod.com/

http://narkovodic.tripod.com/narkotici.htm