Zloupotreba i posledice zloupotrebe psihoaktivnih supstanci pogađaju sve društvene slojeve u svim zemljama sveta. Zloupotreba droga ima negativne posledice po zdravlje i život ljudi. Rezolucijom 42/112, 1987. godine, Generalna skupština UN-a proglasila je 26. jun  Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga. Ove godine posvećen je NOVIM PSIHOAKTIVNIM SUPSTANCAMA (NPS) – NEW PSYCHOACTIVE SUBSTANCES (NPS), i obeležava se pod sloganom “Neka zdravlje bude ono što te pokreće”.

Wordl AntiDrug Day 2013, Leaflet

Dugi niz godina kampanja je bila usmerena na povećanje pažnje i znanja stanovništva o opasnostima droga kao što su kanabis, heroin, kokain i amfetamin. Međutim, svet se danas suočava sa problemom novih droga tj. pojavom novih psihoaktivnih supstanci (NPS). Ove supstance nisu pod međunarodnom kontrolom i mnoge od njih se prodaju i putem interneta. Posebno zabrinjava činjenica da nisu ništa manje opasne od droga koje su pod međunarodnom kontrolom. Iz ovih razloga ovogodišnja kampanja Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) ima za cilj da informiše javnost, a posebno mlade ljude, o štetnim posledicama novih psihoaktivnih supstanci. Slogan pod kojim se obeležava kampanja je „Neka zdravlje bude ono što te pokreće!”

Šta se podrazumeva pod novim psihoaktivnim supstancama i koliko je raširen ovaj problem?

Nove psihoaktivne supstance podrazumevaju psihoaktivne supstance koje nisu pod zakonskom kontrolom. NPS koje se prodaju na ilegalnom tržištu poznate su kao dizajnerske droge (designer drugs), a druge psihoaktivne supstance kao što su “legal highs” se prodaju otvorenije, veoma često putem interneta. Sam naziv “legal highs” može navesti korisnike da pomisle da se radi o bezopasnoj zabavi.

Termin “nove” ne mora da implicira nova otkrića (nekoliko NPS su po prvi put sintetisane pre 40 godina), već može da znači da je supstanca nova na tržitu droga ili da je nova zloupotreba same supstance.

Konzumiranje NPS  može izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem. Korisnici često moraju da se hospitalizuju i to zbog posledica ozbiljnog trovanja. Evidentirani su ozbiljni problemi usled korišćenja supstanci kao što su 4-methylmethcathinone (mefedron), methylenedioxypyrovalerone (MDPV), 4-methylamphetamine (4-MA).

Na tržištu Evrope broj novootkrivenih NPS droga se brzo uvećava. Veliki broj NPS-a koje se pojavljuju i nedostatak shvatanja o štetnim posledicama i mogućnostima za stvaranje zavisnosti od ovih supstanci predstavljaju ogroman izazov za javno zdravlje.

Registrovani su i smrtni slučajevi koji se povezuju sa korišćenjem ovih supstanci.

Ovome doprinosi i činjenica da vrlo često i sami korisnici nisu svesni koju supstancu uzimaju, a to dovodi do nepredviđenih posledica.

Prema izveštaju UNODC-a “Izazov novih psihoaktivnih supstanci”, NPS su postale NOVI GLOBALNI FENOMEN i svi delovi sveta su pogođeni ovim fenomenom. Od 80 zemalja koje su učestvovale u istraživanju, 70 je izvestilo o pojavi NPS-a.

Prema UNODC istraživanju konstatovano je više od 250 ovih supstanci, a ovaj broj je veći od  234 supstance, koje su regulisane međunarodnim konvencijama u oblasti droga. U februaru 2013. godine podnet je izveštaj o pojavljivanju pet novih supstanci.

Tehnički gledano broj potencijalnih psihoaktivnih supstanci je neograničen. Sve dok ne bude postojao globalni mehanizam nadzora nad takvim supstancama, podaci o njima će biti neusklađeni.

Ovaj trend uzrokovan je delimično i globalizacijom i napretkom u informacionim tehnologijama. Ove supstance često su poreklom van Evrope. Iako je malo podataka o tome u kojoj meri se ove supstance koriste, može se reći da postoje velike razlike u procentu mladih koji su naveli da su koristili nove droge medju zemljama EU. Istraživanja koja su rađena su pokazala da je čak i medju iskusnim korisnicima NPS bilo nedovoljno znanja o ovim supstancama, tj. prepoznali su samo nekoliko naziva koji su bili navedeni u upitnicima korištenim u istraživanju.

Koordinacija među svim zemljama i regionima u cilju adekvatnog odgovora na problem je neophodna i ulažu se veliki napori na njenom jačanju. Nove psihoaktivne supstance predstavljaju takođe izazov i za prevenciju i lečenje, a objektivne i pouzdane informacije su više nego značajne.

Wordl AntiDrug Day 2013, Poster

LINKOVI:

http://www.unodc.org/drugs/

http://www.unodc.org/wdr/

http://www.unodc.org/documents/scientific/NPS_2013_SMART.pdf

http://www.unodc.org/southeastasiaandpacific/en/smart.html

https://www.unodc.org/LSS/Page/NPS/Use

http://www.izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=901

http://www.batut.org.rs/index.php?content=517

http://www.stopdrogama.org/

http://www.emcdda.europa.eu/

http://www.unodc.org/unodc/en/drug-prevention-and-treatment/index.html

Projekat prevencije Narkomanije među mladima “Izbor je Tvoj”

ZZJZ Sombor

http://www.zzjzsombor.org/2013/03/14/projekat-prevencije-narkomanije-medu-mladima-izbor-je-tvoj/

Program prevencije zloupotrebe alokohola i droga

“ŠTA TREBA DA ZNAŠ O DROGAMA”

agitka

Droga2013111

Republika Srbija Ministarstvo Zdravlja, IZJZ Srbije “Dr Milan Jovanović-Batut”, Program prevencije zloupotrebe alokohola i droga, “ŠTA TREBA DA ZNAŠ O DROGAMA”; agitka, 1. str.

 

Droga2013211

Republika Srbija Ministarstvo Zdravlja, IZJZ Srbije “Dr Milan Jovanović-Batut”, Program prevencije zloupotrebe alokohola i droga, “ŠTA TREBA DA ZNAŠ O DROGAMA”; agitka, 2. str.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine

2010. godina

Predavanje, PAS, za učenike

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDoQFjAC&url=http%3A%2F%2Fizjzv.org.rs%2Fuploads%2Fimages%2Fextra%2F2019_Predavanje_PAS_ucenici.ppt&ei=NMpWUrzHJMGYtQa8_4HgAQ&usg=AFQjCNG71A1viOYnZ6ftD2Jl2gsHf6SYsg&sig2=RJUqdTPUyg0L6GAGEpF4ng&bvm=bv.53899372,d.Yms

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine

2010. godina

Predavanje, PAS, za roditelje

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&ved=0CEEQFjAD&url=http%3A%2F%2Fizjzv.org.rs%2Fuploads%2Fimages%2Fextra%2F2019_Predavanje_PAS_roditelji.ppt&ei=NMpWUrzHJMGYtQa8_4HgAQ&usg=AFQjCNEfPe2-9FPECRr1oKS21UkoP8sz0w&sig2=1BZXMD1rP6GBaV0VxDcz-A&bvm=bv.53899372,d.Yms

 

Iskra, Loznica

JA IMAM ZDRAV STAV

http://www.iskra.org.rs/Zdrav_stav/Ja_imam_zdrav_stav_brosura.pdf

 

Narko Vodič

sajt namenjen roditeljima…

http://narkovodic.tripod.com/

http://narkovodic.tripod.com/narkotici.htm