31. maj, Svetski dan bez duvanskog dima, 2014. godine obeležava se pod sloganom: “Veće takse na duvan – Manje smrti i bolesti”.

WHO_WNTD_Chalk_r10
Jedna od najefektivnijih mera u kontroli širenja upotrebe duvana je povećanje cene cigareta kroz povećanje taksi.
Povećanje cene cigareta za 10%  smanjuje potražnju za cigaretama za 4% u razvijenim zemljama i za 8% u nerazvijenim i zemljama u razvoju.Na povećanje cena najosetljiviji su siromašni građani i mladi.
Pušenje je vodeći faktor rizika u Srbiji koji doprinosi smrtnosti i odgovoran je za 13,7% izgubljenih godina života.
Najveći uticaj duvan ima za nastanak raka pluća, ishemijske bolesti srca i hronične opstruktivne bolesti pluća.
U Srbiji, prema podacima Istraživanja zdravlja stanovnika, svakodnevno ili povremeno puši odnosno 38,1% muškaraca i 29,9% žena.
U odnosu na istraživanje iz 2000. godine, učestalost pušenja smanjila se za 9,8% kod muškaraca i 3,8% kod žena.
I pored ovakvog trenda, koji je svakako rezultat sprovođenja sveobuhvatnih mera, još uvek predstoji dug put pred svima koji se bave prevencijom pušenja.
Posebno zabrinjavajuće je da čak trećina svih trudnica u našoj zemlji puši u nekom periodu trudnoće ili u celoj trudnoći uprkos posledicama koje duvanski dim može imati na plod. Ukoliko žena puši tokom trudnoće ili je izložena pasivnom pušenju, to je veći rizik od pobačaja, mrtvorođenja, rađanja deteta male telesne težine, sindroma iznenadne smrti deteta, kao i češće pojave alergijskih bolesti kod dece, češćih infekcija respiratornih organa i upale srednjeg uha.
Usvajanjem Okvirne konvencije o kontroli duvana 2006. godine, kao i nacionalne Strategije kontrole duvana 2007. godine, naša zemlja je aktivnosti u ovoj oblasti postavila kao prioritet i definisala mere za smanjenje ponude i tražnje za duvanskim proizvodima.
Donete zakonske mere u oblasti zabrane prodaje duvanskih proizvoda maloletnim licima, zabrane reklamiranja, kao i zaštita stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u radnom i javnom prostoru, predstavljaju neophodan preduslov za delotvorno sprovođenje strateških smernica u praksi.
Proteklih godina značajne aktivnosti su sprovedene na unapređenju informisanosti i znanja populacije o štetnosti pušenja i načinima prevencije, pre svega kroz obeležavanje datuma iz kalendara zdravlja, širenje mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja, sprovođenje zdravstveno vaspitnog rada u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.
LINKOVI:
Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd
http://www.zdravlje.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=407%3Asvetski-dan-bez-duvanskog-dima-31052014&catid=44%3Aaktuelno&Itemid=213&lang=sr-lat