Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом „Чисте Руке – Безбедне Руке“, Србија је 2008. год. постала члан Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације (СЗО) и сваке године обележава 5. мај, Светски дан хигијене руку у здравственим установама под називом  „Сачувајте Животе – Оперите Своје Руке“.   Ове, 2014. године, 5. мај се обележава се под мотом „ОПЕРИТЕ РУКЕ, ЗАУСТАВИТЕ ШИРЕЊЕ РЕЗИСТЕНТНИХ БАКТЕРИЈА“.

 

5 majposterfinal

Ове, 2014. године, 5. мај се обележава се под мотом „Оперите руке, зауставите ширење резистентних бактерија“.

Светска здравстена организација је предложила земљама чланицама извођење две међународне студије преваленције: „Студију преваленција резистенције одређених врста бактерија из хемокултуре и уринокултуре хоспитализованих пацијената на антимикробне лекове“ и „Студију преваленције примене периоперативне антимикробне профилаксе“.

Позивамо вас да ове, као и претходних година, организујете да се у свим здравственим облежи 5. мај и изведу наведене студије најкасније до 3. маја.

„Студија преваленције примене периоперативне антимикробне профилаксе“ се односи на оперисане пацијенте. Студијом се обухватају пацијенти који су оперисани у прва три дана у недељи, а у четвртак или петак у недељи у којој се изводи студија, сестре или епидемиолог би требало да препишу податке из температурне листе у адаптирани упитник. Упутства за извођење студија и упитник можете наћи овде – Студија антимикробне профилаксе.

Болничке установе које имају лабораторије за клиничку микробиологију, позивају се да учествују у „Студији преваленције резистенције одређених врста бактерија из хемокултуре и уринокултуре хоспитализованих пацијената на антимикробне лекове. По методологији потребно је да попуне упитник СЗО такође за једну недељу. Упутства за извођење студија и упитник можете наћи овде – Лабораторије_резистенција.

Оригинални материјал Светске здравствене организације се налази на сајтуhttp://www.who.int/gpsc/5may/en/

Сви они који то желе, могу самостално послати податке СЗО, али је потребно да и нама доставите резултате студије ради обраде, анализе и сачињавања извештаја за територију целе Србије.

Молимо да попуњен упитник и формулар о здравственој установи пошаљите на следећи е-mail:rsk.bolnicke@gmail.com Последњи рок  када сви упитници треба да буду унети на сајт СЗО је 3. мај.

ЛИНКОВИ:

World Health Organization

Clean Care is Safer Care

http://www.who.int/gpsc/en/

Министарство здравља Републике Србије

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=1405

Higijena-Ruku-Poster-5.-maj

Светска здравствена организација дефинисала je 5 МОМЕНАТА за хигијену руку, дефинишући 5 момената када здравствено особље треба да обави прање руку:

  1. пре контакта са пацијентом
  2. пре антисептичких процедура
  3. након контакта са телесним течностима и излучевинама
  4. након контакта са пацијентом
  5. након контакта са предметима из пацијентове околине

Хигијена руку се обавља водом и течним сапуном када су руке видљиво прљаве и контаминиране крвљу и тјелесним течностима, а средством на бази алкохола које се наноси на суве руке у свим другим случајевима.

РУКАВИЦЕ НИСУ ЗАМЕНА ЗА ЧИСТЕ РУКЕ.

 

How_To_HandWash_Poster
How_To_HandRub_Poster