Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Čiste Ruke – Bezbedne Ruke“, Srbija je 2008. god. postala član Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i svake godine obeležava 5. maj, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom  “Sačuvajte Živote – Operite Svoje Ruke”.   Ove, 2014. godine, 5. maj se obeležava se pod motom “OPERITE RUKE, ZAUSTAVITE ŠIRENJE REZISTENTNIH BAKTERIJA”.

 

5 majposterfinal

Ove, 2014. godine, 5. maj se obeležava se pod motom “Operite ruke, zaustavite širenje rezistentnih bakterija”.

Svetska zdravstena organizacija je predložila zemljama članicama izvođenje dve međunarodne studije prevalencije: “Studiju prevalencija rezistencije određenih vrsta bakterija iz hemokulture i urinokulture hospitalizovanih pacijenata na antimikrobne lekove“ i “Studiju prevalencije primene perioperativne antimikrobne profilakse”.

Pozivamo vas da ove, kao i prethodnih godina, organizujete da se u svim zdravstvenim obleži 5. maj i izvedu navedene studije najkasnije do 3. maja.

“Studija prevalencije primene perioperativne antimikrobne profilakse” se odnosi na operisane pacijente. Studijom se obuhvataju pacijenti koji su operisani u prva tri dana u nedelji, a u četvrtak ili petak u nedelji u kojoj se izvodi studija, sestre ili epidemiolog bi trebalo da prepišu podatke iz temperaturne liste u adaptirani upitnik. Uputstva za izvođenje studija i upitnik možete naći ovde – Studija antimikrobne profilakse.

Bolničke ustanove koje imaju laboratorije za kliničku mikrobiologiju, pozivaju se da učestvuju u „Studiji prevalencije rezistencije određenih vrsta bakterija iz hemokulture i urinokulture hospitalizovanih pacijenata na antimikrobne lekove. Po metodologiji potrebno je da popune upitnik SZO takođe za jednu nedelju. Uputstva za izvođenje studija i upitnik možete naći ovde – Laboratorije_rezistencija.

Originalni materijal Svetske zdravstvene organizacije se nalazi na sajtuhttp://www.who.int/gpsc/5may/en/

Svi oni koji to žele, mogu samostalno poslati podatke SZO, ali je potrebno da i nama dostavite rezultate studije radi obrade, analize i sačinjavanja izveštaja za teritoriju cele Srbije.

Molimo da popunjen upitnik i formular o zdravstvenoj ustanovi pošaljite na sledeći e-mail:rsk.bolnicke@gmail.com Poslednji rok  kada svi upitnici treba da budu uneti na sajt SZO je 3. maj.

LINKOVI:

World Health Organization

Clean Care is Safer Care

http://www.who.int/gpsc/en/

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=1405

Higijena-Ruku-Poster-5.-maj

Svetska zdravstvena organizacija definisala je 5 MOMENATA za higijenu ruku, definišući 5 momenata kada zdravstveno osoblje treba da obavi pranje ruku:

  1. pre kontakta sa pacijentom
  2. pre antiseptičkih procedura
  3. nakon kontakta sa telesnim tečnostima i izlučevinama
  4. nakon kontakta sa pacijentom
  5. nakon kontakta sa predmetima iz pacijentove okoline

Higijena ruku se obavlja vodom i tečnim sapunom kada su ruke vidljivo prljave i kontaminirane krvlju i tjelesnim tečnostima, a sredstvom na bazi alkohola koje se nanosi na suve ruke u svim drugim slučajevima.

RUKAVICE NISU ZAMENA ZA ČISTE RUKE.

 

How_To_HandWash_Poster
How_To_HandRub_Poster