Svetska nedelja dojenja obeležava se od 1-7 avgusta 2014, godine, a u Republici Srbiji od 29. septembra – 5 oktobra 2014. godine.

wbw2014-logo-srb

Svetska nedelja dojenja se svake godine obeležava od 1. do 7. avgusta u više od 150 zemalja sveta. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je pokretanje ove kampanje kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine akcenat je na različitim temama od značaja za dojenje.

U našoj zemlji, kao i u mnogim drugim zemljama, za datum obeležavanja Svetske nedelje dojenja izabrana je 40. nedelja u godini, zato što trudnoća traje četrdeset nedelja. Ove godine po dvadeseti put Svetska nedelja dojenja na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji obeležiće se od 29. septembra do 5. oktobra.

Tema ovogodišnje kampanje izabrana je u skladu sa Milenijumskim ciljevima razvoja „Dojenje – pobednički poen za život” sa ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj pružanja podrške majkama da obezbede detetu ishranu dojenjem, što u kriznim i vanrednim situacijama može spasiti život deteta, a često i majke. Kampanja je i prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest meseci života odojčeta kao i na značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2014. godine:

 • Informisanje o Milenijumskim ciljevima koji su usmereni na važnost dojenja za novorođenčad i odojčad i pravilnu ishranu male dece.
 • Prikazivanje napretka koji je postignut do sada i ključnih nedostataka u poboljšanju stope dojenja.
 • Skretanje pažnje na važnost povećanja aktivnosti usmerenih na zaštitu, promociju i podršku dojenju kao ključne intervencije u okviru Milenijumskih ciljeva razvoja do 2015. godine
 • Podsticanje interesovanja među mladim ljudima oba pola da uvide značaj dojenja u savremenom svetu.

Predlog aktivnosti za Svetsku nedelju dojenja 2014. godine:

 • Aktivno učestvovati u profesionalnim i društvenim akcijama podrške za uvođenje inicijative „Bolnice prijatelji beba” u svaku zdravstvenu ustanovu.
 • Zalagati se za zakone koji sadrže odredbe Međunarodnog kodeksa marketinga zamena za majčino mleko i relevantnih rezolucija Svetske zdravstvene organizacije.
 • Pratiti i oceniti poštovanje/kršenje Kodeksa putem monitoringa u zdravstvenim ustanovama, apotekama, supermarketima, časopisima i drugim štampanim medijima, veb stranicama, TV i radio stanicama – zdravstveni radnici, potrošači i grupe za ljudska prava, grupe za podršku dojenju.
 • Organizovati konkurse i izložbe dečjih literarnih i likovnih radova „Dojenje – pobednički poen za život”.
 • Prezentovati informativni i edukativni materijal na javnim manifestacijama, stručnim skupovima, putem medija.
 • Uključiti u programe edukacije zdravstvenih radnika i informacije o dojenju i inicijativi „Bolnice prijatelji beba” – uključujući teme o značaju dojenja, kodeksu marketinga zamena za majčino mleko, savetovanju u vezi dojenja, veštini podrške majkama.
 • Organizovati u zdravstvenim ustanovama sastanke i diskusije na temu dojenja kako bi se razmotrili koraci u cilju povećanja procenta majki koje doje.
 • Omogućiti porodici edukaciju o značaju dojenja i uključiti i ostale članove porodice koji su bliski majci (bake i ostale osobe koje mogu uticati na majku).
 • Podsticati sva porodilišta da vode evidenciju o tome da li je otpočeto dojenje u prvom satu života bebe i da to uključe u pokazatelje dobre prakse zdravstvene zaštite majke i deteta.
 • Obezbediti smeštaj majke i novorođenčeta u istoj sobi zajedno 24 sata dnevno u svim porodilištima.
 • Naučiti majke kako da doje kako bi na vreme uočile i prepoznale, a na taj način i prevenirale, poteškoće koje mogu da nastanu –  u porodilištu, tokom patronažnih poseta, od majki sa pozitivnim iskustvom.
 • Obezbedi praktičnu podršku majkama koje doje: oko hranjenja bebe, pomoć oko starije dece ili pomoć oko kućnih poslova.
 • Organizovati škole za trudnice, grupe za podršku ili druge slične grupe podrške majkama.

Par reči o dojenju…

„Beba milionera koja se hrani veštačkim mlekom ima lošiju ishranu od bebe iz najsiromašnije porodice koju doji njena majka!“

„Zamislite otkrivanje novog načina ishrane koji obezbeđuje bebi hranljiv i zadovoljavajući obrok, istovremeno ispunjavajući sve dnevne potrebe za vitaminima. Takođe, redovne doze bi zaštitile novorođenče od bolesti i infekcija i ojačale vezu između majke i odojčeta. Hrana bi bila dostupna bilo gde, u količinama koje su tačno potrebne, i ne bi zahtevala bilo kakvo pakovanje, čuvanje, osvežavanje ili pripremu. Majka koja koristi novi sistem ishrane bila bi privremeno zaštićena od neplanirane trudnoće, a rizik od oboljevanja od raka bio bi smanjen. Zamislite cenu koju bi tvorci ove hrane tražili.“

Dokument BFHI (Baby Friendly Hospital Initiative), decembar 1991.

Značaj dojenja

Najčešće zablude o dojenju

Deset koraka do uspešnog dojenja

Povezanost Milenijumskih ciljeva razvoja do 2015. godine sa dojenjem

Podrška dojenju

Plakat “Dojenje”

Agitka „Dojenje“

LINKOVI:

World Breastfeeding Week

http://worldbreastfeedingweek.org/

World Breastfeeding Week

Poster na srpskom

http://worldbreastfeedingweek.org/pdf/wbw2014-poster-srb.pdf

Baby-Friendly Hospital Initiative

http://www.who.int/nutrition/topics/bfhi/en/

http://www.unicef.org/programme/breastfeeding/baby.htm

Povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja, 2014. godine,

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“,  Centar za promociju zdravlja, i mreža Instituta / Zavoda za javno zdravlje Republike Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, raspisali su


Likovni i Literarni

KONKURS

waba_logoobr

 

 

 

za decu PREDŠKOLSKIH ustanova i učenike OSNOVNIH škola

na TEMU:

Dojenje – Pobednički Poen za Život

Radove slati do petka, 26. septembra 2014. godine:

Zavod za javno zdravlje

Svetska nedelja dojenja, 2014

Vojvođanska 47

25000 Sombor

ili na E-mail: vaspitanje@zzjzsombor.org

Na poleđini, ili u donjem desnom uglu rada, napisati:

za decu PREDŠKOLSKIH ustanova:

Ime i prezime, broj navršenih godina života

Naziv predškolske ustanove, Objekat, Mesto

Vaspitač

za učenike OSNOVNIH ŠKOLA:

Ime i prezime, Razred, Odeljenje, Broj navršenih godina života

Škola, Mesto

Učitelj/ Nastavnik

Format papira za likovne radove maksimalno do 35×50 cm.Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se održava u oko 150 zemalja sveta. Njen cilj je informisanje o značaju i prednostima dojenja, obezbeđenje podrške dojenju, a time i unapređenje i zaštita zdravlja majke i deteta.

Zvanični datum obeležavanja Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije događaje ili datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji, kao i u mnogim drugim zemljama, za datum obeležavanja Svetske nedelje dojenja izabrana je 40. nedelja u godini, zbog toga što trudnoća traje četrdeset nedelja.http://worldbreastfeedingweek.org/