U svetu se u oktobru posvećuje povećana pažnja raku dojke.

Pretty-In-Pink-429x630

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se u mnogim zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, informisalo o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.

Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre.

U Srbiji se svake godine registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život.

Od ukupnog broja novoobolelih žena  u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.

Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog  dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu.

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima  nastanka raka dojke, tako da rano otkrivanje bolesti ostaje kamen temeljac kontrole raka dojke.

Rizik da od raka dojke oboli u toku života ima svaka osma žena.

Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd.

Na neke riziko-faktore se ne može uticati, ali postoje riziko-faktori koji se mogu sprečiti.

Primarna prevencija ima za cilj promociju zdravih stilova života i prevenciju riziko-faktora za nastanak mnogih bolesti, pa i raka dojke.

Ove godine obeležavanjem oktobra meseca kao međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke,  pod sloganom: „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?” promovišu se: –  fizička aktivnost –  pravilna ishrana –  regulacija telesne težine Redovna fizička aktivnost, izbalansirana ishrana, i regulacija telesne težine, bitni su faktori za očuvanje zdravlja grudi. Prema dostupnim podacima  širenjem informacija o prevenciji riziko-faktora i promenom načina života kod oko 25 do 33% žena može se prevenirati  rak dojke.

Pored primarne prevencije i promocije zdravih stilova života jako je bitna i sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje raka dojke.

Sekundarna prevencija kao najčešći put ranog otkrivanja raka dojke sprovodi se preko nacionalnih skrining programa kojima se može smanjiti smrtnost od raka dojke kod oko 35% žena starosti od 50 do 69 godina.

Najčešće korišćena skrining metoda je mamografija.

Naša zemlja sprovodi Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke prema decentralizovanom modelu od 2013. godine.

U toku je druga godina prvog ciklusa organizovanog skrininga koji se sprovodi u 19 opština radom stacionarnih mamografa i u 23 opštine radom mobilnih mamografa.

Prema dostupnim podacima zaključno sa avgustom 2014. godine, skrining mamografija je urađena kod 61.878 zdravih žena starosti od 50 do 69 godina života i otkriveno je 193 karcinoma dojke.

U narednom periodu ovakav vid sekundarne prevencije proširiće se na teritoriju cele zemlje kako bi skrining mamografijom obuhvatili sve žene starosti od 50 do 69 godina života i otkrili karcinom dojke u ranoj fazi čime bi se poboljšalo lečenje ovih osoba i smanjila smrtnost od karcinoma dojke što je glavni cilj ovakvih aktivnosti.

Promotivne aktivnosti putem primarne ili sekundarne prevencije sprovode se tokom cele godine, ali se veći akcenat stavlja obeležavanjem datuma iz Kalendara zdravlja. S tim u vezi uz korišćenje svih raspoloživih resursa (zdravstvenog sistema, nevladinih organizacija, udruženja, medija itd) u toku oktobra meseca  promovisaće se zdravi stilovi života i značaj ranog otkrivanja bolesti u cilju smanjenja obolevanja i umiranja od karcinoma dojke. Napišite poruku: Šta će te u narednom periodu uraditi za zdravlje vaših grudi? Poruke se mogu slati na mail adresu: skrining@batut.org.rs, facebook, tviter. Najlepše poruke biće javno promovisane.

LINKOVI:

Breast Cancer Awareness Month http://www.nationalbreastcancer.org/breast-cancer-awareness-month

National Breast Cancer Awareness Month http://en.wikipedia.org/wiki/National_Breast_Cancer_Awareness_Month

Kancelarija za Skrining Raka

http://www.skriningsrbija.rs/

Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma dojke http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/2013/Septembar/Avgust2013UredbaRanoOtkrivanjeKarcinomaDojke.pdf

Uredba o nacionalnom programu ranog otkrivanja karcinoma dojke http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/2013/Septembar/Avgust2013UredbaRanoOtkrivanjeKarcinomaDojke.pdf

Nacionalni program za prevenciju raka dojke http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/Zakoni/Strategije/Nacionalni%20Program%20Za%20Prevenciju%20Raka%20Dojke.pdf

Nacionalni program Srbija protiv raka http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/Zakoni/Strategije/Nacionalni%20Program%20Srbija%20Protiv%20Raka.pdf

Strategija za Prevenciju i Kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti Republike Srbije http://www.skriningsrbija.rs/files/File/Strategija_za_prevenciju_i_kontrolu_hronicnih_nezaraznih_bolesti.pdf

Nacionalni vodič dobre kliničke prakse, Rak Dojke http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/2013/Novembar/VodicZaDijagnostikovanjeiLecenjeRakaDojke.pdf

Šira verzija vodiča za dijagnostikovanje i lečenje raka dojke http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/2013/Novembar/SiraVerzijaVodicaZaDijagnostikovanjeILecenjeRakaDojke.pdf

Institut za Javno zdravlje Vojvodine www.izjzv.org.rs Institut za Onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica Rak Dojke http://www.onk.ns.ac.rs/prevencija1.htm

Institut za Onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica Rak Dojke http://www.onk.ns.ac.rs/Rak_dojke.pdf

Institut za Onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica Prevencija i Rano otkrivanje raka http://www.onk.ns.ac.rs/knjiga-7.pdf

Institut za Onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica Samopregled Dojki http://www.onk.ns.ac.rs/prevencija5.htm        

“Nađi vreme dobro je znati” – edukativna akcija prevencije i ranog otkrivanja raka dojke

http://www.batut.org.rs/index.php?content=1021

Ažurirano 10.10.2014. godine

Povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, zdravstveni radnici, stručnjaci iz oblasti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i pravilne ishrane Instituta za javno zdravlje  Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” učestvovali su  na promotivnoj akciji u petak, 10. oktobra u atrijumu šoping mola Delta City. Akciju pod nazivom „Nađi vreme dobro je znati” organizovalo je Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno” u cilju edukovanja javnosti o raku dojke i značaju preventivnih pregleda.

VremeKako bi ukazali na značaj preventivnih i redovnih pregleda, značaj psihološke podrške, sa posebnim osvrtom na faktore rizika za nastanak raka dojke na koje se može uticati kao što su fizička aktivnost, pravilna ishrana i gojaznost, doprinos akciji dali su  prim. dr Ljiljana Lazić, koordinatorka za skrining raka dojke i dr Jelena Kašanin, specijalista higijene i pravilne ishrane  iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut”, Miomirka Kovačević, psiholog, kao i članovi plesnog kluba „Beo dens”.

Takođe, edukativnu akciju podržale su i brojne poznate ličnosti – Lena Bogdanović, Minja Miletić, Aleksandra Gudelj, Nada Macura, Suzana Mančić, Snežana Dakić, Nemanja Velikić i Dr Feelgood, koji su bili gosti Udruženja „Budimo zajedno” i ovom prilikom još jednom ukazali na značaj brige o zdravlju i odlasku na preventivne preglede.

Žene treba da znaju da se rak dojke ne može sprečiti, ali se može dijagnostikovati još u početnoj fazi, dok je manji od 1 cm, i tada je bolest izlečiva u preko 90% slučajeva. Otkrivanje raka dojke u ranoj fazi ženi daje velike šanse za izlečenje, brzi oporavak, smanjenje invalidnosti, kao i bolji kvalitet života. Nažalost, zbog kasnog otkrivanja u oko 50% slučajeva ženama se mora uraditi mastektomija, odnosno amputacija dojke. Kroz ovakve akcije želimo  da podstaknemo žene na preventivne preglede jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć.

S obzirom na to da je oktobar mesec posvećen borbi protiv raka dojke, obeležimo ga i dajemo svoj doprinos podizanju nivoa svesti o ovoj bolesti koja se može uspešno lečiti.