Evropska Nedelja Prevencije Raka Grlića Materice obeležava se od 25. do 31. januara 2015. godine.

pearl

 

Rak grlića materice je danas još uvek ozbiljan problem javnog zdravlja u Evropi. U celoj Evropi, u 60 000 žena se otkrije ova bolest svake godine, a oko 30 000 žena godišnje umre zbog raka grlića materice. Možda još važnije, u svakom trenutku u Evropi 175 000 žena živi sa ovim rakom, bilo da je njihovo lečenje u toku ili ne. U okviru proširene Evropske unije od 28 članica, godišnje se u oko 33 000 žena dijagnostikuje rak grlića materice, a 15 000 žena umre od ove bolesti. Međutim, u poređenju sa Unijom od 15, situacija u novim zemljama članicama i drugim zemljama Istočne Evrope je znatno lošija, jer su u ovim zemljama  incidenca i mortalitet ponekada i dvostruko veći.

Učestalost raka grlića materice jako varira između raznih evropskih zemalja, i dok jedne imaju najniži broj obolelih u svetu, druge su među zemljama sa najvećom stopom obolevanja. Ove razlike postoje u najvećoj meri zbog nedostatka dobro organizovanih programa za skrining. Srbija je među najugroženijim zemljama u Evropi po broju žena obolelih od raka grlića materice sa oko 1500 novih slučajeva godišnje. Veliki broj naših žena prvi put se javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno. Nažalost, oko 500 žena u svake godine u Srbiji izgubi život zbog raka grlića materice. Većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju.

Zajedno sa efikasnom edukacijom koja bi osigurala da žene odlaze na redovne preglede, skrining programi bi sigurno smanjili problem koji predstavlja ovaj rak u tim zemljama i omogućili svim građanima Evrope jednak kvalitet i pristup zdravstvenim uslugama

Skrining na rak grlića meterice u Evropi obavlja se na veoma različite načine, počevši od visoko organizovanih skring programa, preko neorganizovanog skrininga, pa do potpunog nedostatka skrininga. Iako je dobro poznato da organizovani programi za skrining obezbeđuju najbolju zaštitu od raka grlića materice, trenutno samo 7 od 28 zemalja Evropske Unije (Danska, Finska, Mađarska, Holandija, Slovenija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo) kao i par regiona Italije i Francuske imaju organizovan skrining program. U drugim delovima Evrope, prevencija raka grlića materice se razlikuje, negde je prisutan oportunistički (samoinicijativni) skrining, dok se u drugim zemljama skrining uopšte ne sprovodi.

Imajući u vidu ove razlike, uputstvom datim još 2. decembra 2003. (2003/878/EC), Savet Evropske Unije je preporučio da sve evropske države treba da :

 • postave naučno zasnovan skrining za rak (grlića materice) koji kroz sistematski pristup uključuje celu populaciju i podrazumeva kontrolu kvaliteta na svim relevantnim nivoima (organizovani programi za skrining raka grlića materice).
 • za one čiji je test abnormalan grantuju postojanje adekvatnih komplementarnih diagnostičkih procedura, tretmana, psihološke podrške i post-opertivne nege
 • osiguraju ljudske i finansijske resurse potrebne za uspostavljanje odgovarajuće organizacije i kontrole kvaliteta
 • uspostave sistematski poziv na skrining i osiguranje kvaliteta na svim potrebnim nivoima, kao i efikasan odgovarajući sistem za diagnostiku, tretman i postoperativnu negu.
 • se postaraju da su ljudi koji učestvuju u skriningu u potpunosti upoznati sa njegovim prednostima i potencijalnim rizikom (adekvatni programi za edukaciju o javnom zdravlju).

Juna 2006 tokom predsedavanja Austrije Savet Evropskog parlamenta doneo je zaključke, po kojima se rak grlića materice priznaje kao jedan od najvećih problema ženskog zdravlja.

Rak grlića materice je jedini kancer koji bi praktično mogao biti eliminisan kombinacijom efikasnog skrininga i korišćenjem novih tehnologija, kao što je vakcinacija protiv HPV-a.

Profesionalno organizovane kampanje za edukaciju o zdravlju su dakle, hitno potrebne kako bi žene saznale kako da se zaštite od ove bolesti. Takođe je veoma važno da političari dobiju bolja saznanja o prednostima organizovanog skrininga za rak grlića materice i tome kako ga najbolje kombinovati sa novim tehnologijama kako bi u svojim zemljama postigli maksimalnu zaštitu od ove bolesti.

Zato je tema prve Evropske nedelje za prevenciju raka grlića materice koju je inicirala je Evropska asocijacija protiv rak grlića materice (European Cervical Cancer Association-ECCA), «Znanje i akcija», što ilustruje podjednako potrebu za edukacijom koja će povećati nivo saznanja o prevenciji raka grlića materice kod žena, ali i neophodnost da političari i odgovorni za javno zdravlje uđu u akciju sada i učine nešto kako bi se uveli efikasni, organizovani programi za skrining.

Kroz edukativnu kampanju apeluje se na žene da od mladosti i tokom celog života redovno idu na ginekološke preglede. Nikako ne treba čekati simptome, jer se oni javljaju kada je bolest već odmakla! Pregled Papanikolau testom (po engleskoj reči nazvani “skrining”), je kratak i bezbolan, i može otkriti promene na grliću materice u fazi koja prethodi raku. Ako te promene imaju rizik da prerastu u rak, jednostavan, ambulantno obavljen, tretman je dovoljan da se one otklone i da žena bude izlečena. A od pojave vakcinacije, postoji čak nada da će kombinacijom skrininga i vakcinacije ova virusna bolest, krajem 21. veka, možda biti potpuno iskorenjena.

Prva evropsku nedelju za prevenciju raka grlića materice je održana od 21. do 28. januara 2007 godine. Bila je zvanično otvorena u Evropskom Parlamentu od strane Intersne grupe za rak grlića materice. Nekoliko prezentacija koje su predstavili Ministar zdravlja, vodeći stručnjaci za rak grlića materice i članovi Evropskog Parlamenta su ilustrovali ključne elemente teme nedelje: ²Znanje i akcija². Stotinak ljudi, među kojima, članovi Interesne grupe za rak grlića materice u Evropskom Parlamentu, poslanici Evropskog parlamenta, članovi Evropske komisije, predstavnici ne-vladinih organizacija i učesnici radionice ²STOP raku grlića materice² prisustvovali su ovom skupu.

Ovim manifestom Interesna grupa za rak grlića materice u Evropskom Parlamentu, zajedno sa Evropskom asocijacijom protiv raka grlića materice i mnogim organizacijama širom Evrope, poziva Evropski Parlament, Evropsku Komisiju i vlade evropskih država da:

 • rade brzo kako bi uvele efikasne i organizovane programe za skrining raka grlića materice, u skladu sa uputstvima evropske unije za osiguravanje kvaliteta u skriningu za rak glića materice. Takođe su potrebni profesionalno organizovani programi za edukaciju o zdravstvu, kako bi se garantovalo da sve žene u potpunosti koriste usluge koje im stoje na raspolaganju, a zdravstveni radnici sprovode skrining na najvišem profesionalnom nivou
 • pojednostave razmenu najboljih iskustavai između država članica kako bi ekspertiza svetskog nivoa koja postoji u nekim državama članicama mogla biti primenjena u celoj evropskoj uniji

 

 

U okviru Nedelje prevencija raka grlića materice u Srbiji će se održati nekoliko događanja, zahvaljujući podršci: Ministarstva za zdavlje Srbije, Kancelarija za skring raka iz IZJZS “dr Milan Jovanović  Batut”, UGOS-a (Udruženja  za ginekološku onkologiju Srbije), Insituta za ginekologiju i akusertvo Kliničkog Centra Srbije.

Predavanja o karcinomu grlića materice i načinima njegove prevencije održaće se kroz mrežu od 24 Okružnih zavoda za javno zdravlje, kao i više  Domova zdravlja u širom zemlje.  Loklani eksperti će tom prilikom informisati žene o tome šta mogu da učine kako bi izbegle pojavu raka grlića materice.

28.01.2015. će se u Rektoratu BU održati predavanje na ovu temu u organizaciji IFMSA (International Federation of Medical Students Association).

Počevši od ove nedelje, u Domovima zdravlja i Centrima za prevencije moći će se naći kratki promotivni materijal, brošure i edukativne knjižice za žene o uzrocima ove bolesti, njenoj prevenciji i mogućnostima ranog lečenja.

Рак грлића материце је још увек озбиљан проблем јавног здравља у Европи. Сваке године ова болест се открије  код 60 000 жена,  а око 30 000 жена годишње умре због рака грлића материце. Оно што забрињава је чињеница да се болест јавља у млађој животној доби и представља други најчешћи рак код жена старости од 15  до 44 године.

Оболевање и умирање од рака грлића материце у Србији

Према званичним подацима у 2012. години, рак грлића материце по учесталости је  био трећи  узрок оболевања, одмах после рака дојке и колоректума, а пети узрок умирања и то после рака дојке, бронха и плућа, колоректума и панкреаса.

Према подацима из 2012.године стопа инциденције (обољевања) у централној Србији је износила 23,2 оболелих жена на 100.000. Више стопе оболевања од просечне у централној Србији су забележене у Пчињском (36,9/100.000), Зајечарском (28,0/100.000), Шумадијском (27,8/100.000), Граду Београду (27,4/100.000), Моравичком (27,2/100.000), Пиротском (25,4/100.000) и Нишавском округу (24,3/100.000)

Према расположивим подацима, мање од трећине случајева рака грлића материце открива се у раној фази када се може успешно применити само оперативно лечење. Код већине жена рак грлића материце се открије касно, када је неопходно применити постоперативну или радикалну радиотерапију која продужава лечење, може довести до различитих компликација и значајно повећава трошкове лечења.

Смртност од рака грлића материце се у централној Србији постепено повећавала, од 4.67 на 100.000 у периоду од 1971.-1985.г, до 6.8 на 100.000 у 2000.г. Од тада је стопа морталитета стабилна и чак се према подацима за 2012. годину региструје пад стопа морталитета (са 6,8/100.000 у 2011. години на 6,4 на 100.000 жена у 2012. години). Постоје велике разлике у смртности од рака грлића материце међу појединим регионима централне Србије. У просеку сваке године у Србији више од 400 жена изгуби живот због рака грлића материце. Већина ових случајева могла се спречити да је болест откривена на време и да се на време приступило лечењу.

Организовање европске недеље превенције рака грлића материце

Имајући у виду разлике у оболевању и умирању од рака грлића материце у земљама Европске уније, упутством датим још 2. децембра 2003. од стране Савета Европе,  Савет Европске Уније је препоручио да све европске државе треба да предузму следеће мере :

 • поставе научно заснован организовани популациони скрининг за рак грлића материце који на организован начин укључује целу циљну популацију и подразумева контролу квалитета на свим релевантним нивоима спровођења овог програма
 • да се постарају да су жене које су обухваћене скринингом у потпуности упознате са начином обављања прегледа и његовим значајем.
 • да се за оне жене чији је тест патолошки гарантују постојање доступних дијагностичких процедура, третмана, психолошке подршке и пост-опертивне неге
 • да се у државама осигурају људски и финансијски ресурси потребни за успостављање одговарајуће организације и контроле квалитета
 • да се успостави систематско позивање на скрининг и осигурање квалитета обављених ПАП прегледа на свим потребним нивоима.

 

Иако је добро познато да организовани програми за скрининг обезбеђују најбољу заштиту од рака грлића материце, тренутно само 8 од 28 земаља Европске Уније (Данска, Финска, Мађарска, Холандија, Словенија, Шведска и Велика Британија), као и неки региони Италије, Хрватске и Француске имају и спроводе организовани скрининг програм.

Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце. Данас постоје и вакцине против инфекције изазване хуманим папилома вирусима (ХПВ) које су ефикасне у превенцији ХПВ инфекције тип 16 и 18 који су заједно одговорни за настанак 7 од 10 случајева рака грлића материце. Међутим, из два разлога, још увек 30 000 Европљанки сваке године умре од ове болести која се може избећи:

 • већина жена у Европи и даље зна мало о раку грлића материце и о томе шта се може урадити да би се он избегао
 • многе европске земље имају неефикасне превентивне програме или чак уопште не спроводе превенцију рака грлића материце.

Значај који ЕУ придаје овом проблему може се видети из чињенице да је Прва европска недеља за превенцију рака грлића материце, обележена од 21. до 28. јануара 2007. године, била званично отворена у Европском Парламенту. И ове године носилац свих активности је Европска асоцијација за рак грлића материце (ECCA).

Учешће Србије у обележавању недеље превенције

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 2007. године, а кампања је усмерена на три циљне групе:

•           Општу популацију, јер људи морају да знају предности коришћења расположивих превентивних програма

•           Здравствене раднике који морају да располажу тачним информацијама о скрининг програмима и програмима ХПВ вакцинације, како би могли да подстакну своје пацијенте да користе ове услуге и пруже одговоре на њихова питања, и

•           Политичаре и лидере који треба да располажу информацијама о предностима коришћења превентивних програма како би разумели њихов значај.

Недеља превенције рака грлића материце се ове године обележава по девети пут. Током ове недеље, у великом броју земаља Европе, истовремено се одржавају разне активности чији је заједнички циљ да промовишу важност смањења оболевања и умирања од рака грлића материце.

У оквиру Недеље превенције рака грлића материце у Србији ће се у периоду од 26. до 31. јануара 2015. године спровести бројне активности како у здравственим установама, тако и у заједници, које координише и организује Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, уз подршку Републичке стручне комисије за праћење спровођења програма раног откривања малигних болести у Републици Србији, а део активности спроводи и Удружење студената медицине (IFMSA-International Federation of Medical Students’ Associations).

Aктивности укључују:

•           дистрибуцију едукативно-промотивног материјала на јавним местима као што су тржни центри, метро станице, аутобуске станице, као и пружање савета и информација о значају коришћења доступних превентивних програма,

•           организовање едукативних семинара за становништво у локалној заједници, у школама, факултетима, радним организацијама,

•           организовање предавања о превенцији рака грлића материце у циљу информисања жена о томе шта могу да учине како би избегле појаву рака грлића материце.

•           одржавање семинара о превенцији карцинома грлића материце намењених студентима медицине као и здравственим радницима,

•           јавне манифестације, наступе у медијима

•           online дискусије на тему превенције грлића материце.

Значајне активности које се обављају током ове недеље су подела брошева „Бисер мудрости”. Брошеви, као симбол преношења знања, током недеље се  деле не само женама већ и свима онима који подржавају борбу против рака грлића материце. До данас, преко 1,5 милион Бисера мудрости је дистрибуирано широм Европе и они су постали препознатљив симбол ове кампање (www.PearlofWisdom.eu).

Недеља превенције рака грлића материце треба да унапреди информисаност жена и опште популације о значају превентивних прегледа жена и истовремено да утиче на унапређење спровођења  програма организованог скрининга рака у нашој земљи (www. batut.org.rs, www.skriningsrbija.rs).

Скрининг на рак грлића материце у Србији

У периоду од 2007. до 2012. године обављене су припреме за спровођење организованог програма скрининга карцинома грлића материце. По усвајању законске регулативе и пратећих прописа, у децембру 2012. године започео је децентрализовани организовани скринг на карцином грлића материце. Циљну групу за спровођење организованог скрининга рака грлића материце, који се спроводи на територији 18 општина, чине жене узраста 25 –64. године. У досадашњем току скрининга одазвало се 57,4% позваних жена, што  далеко превазилази одзив у многим европским земљама. У току је трећа година првог циклуса скрининга. Овим програмом откривен је карцином грлића материце код 50 жена. Патолошки налази утврђени су код око 7500 жена.

На територији 18 општина жене ће и ове године, уколико припадују старосној групи од 25 до 64. године, бити позване на преглед од стране дома здравља да ураде ПАП тест. Све жене своје право на здравствену заштиту  треба да искористе и да се јаве на преглед код свог гинеколога.

Linkovi:

Europan Cervical Cancer Prevention Week

http://www.ecca.info/

http://www.ecca.info/sr/

Skrining Srbija

http://www.skriningsrbija.rs/

Institut za javno zdravlje Vojvodine

http://izjzv.org.rs/

Преузмите брошуру савети и препоруке

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“

http://www.batut.org.rs/index.php?content=1125