Светски дан воде 2015. године обележава се под слоганом „ВОДА И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ“.

300X250

Генерална скупштина Уједињених нација је резолуцијом из 1992. године 22. март одредила као датум обележавања Светског дана вода, који се сваке године широм света обележава пригодним манифестацијама. Тема Светског дана вода 2015. године је „ВОДА И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ’’, a посвећена је бризи о слатким водама и одрживости управљања извориштима слатких вода.
Обележавање овогодишњег Светског дана вода има за циљ да повећа пажњу о значају, користима и изазовима у области вода, као и да негује партнерство, дијалог и удруживање у области управљања слатким водама као једном од значајних приоритета.

Тема је усмерена и на јачање сарадње у оквиру институција, корисника, социјалног и економског сектора да би се постигао консензус о Одрживим циљевима развоја до 2015, који се највише односи на потребе за извориштима слатке воде у будућности.

Сарадња у области вода има етичку, социјалну, политичку, институционалну и економску димензију и препознаје се као добар баланс између потреба и приоритета у овој области.

Подаци Светске здравствене организације указују да око 85% популације у свету живи у сушном делу планете, као и да у многим деловима света расположивост водених ресурса опада. Око 780 милиона људи у свету нема приступ води, а око 2.5 билиона људи нема приступ адекватној санитацији. Такође, око 6 до 8 милиона људи годишње сноси последице од болести насталих услед контаминиране воде.

Подаци указују да у свету постоји 276 међудржавних река, а да на територији 148 земаља протиче једна или више од њих. У периоду од 1820. до 2007. године у свету је потписано 480 споразума о сарадњи између земаља у области међудржавних река како би се сачували водени ресурси, обезбедила одрживост и заштита животне средине, као и заштита здравља људи.

Овогодишњи Светски дан вода, у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, биће обележен одржавањем семинара “Jaвноздравствени значај водоснабдевања и здравствене исправности воде за пиће у редовним и ванредним приликама”, који је посвећен унапређењу сарадње институција, организација, невладиног сектора и других партнера у области вода.

 

Вода је ЗДРАВЉЕ.

Чисте руке могу ти спасити живот.

2-Poster_Health

Вода је ПРИРОДА.

Екосистеми леже у срцу глобалног воденог круга.

3-Poster_Nature

Вода је УРБАНИЗАЦИЈА.

Сваке недеље, један милион људи досељава у градове.

4-Poster_Urbanization

Вода је ИНДУСТРИЈА.

Више воде се користи за производњзу једног аутомобила него за пуњење базена за пливање.

5-Poster_Industry

Вода је ЕНЕРГИЈА.

Вода и енергија су нераздвојни пријатељи.

6-Poster_Energy

Вода је ХРАНА.

За производњу 2 шницле потребно је 15000 литара воде.

7-Poster_Food

Вода је ЈЕДНАКОСТ.

Сваки дан жене потроше 200 милиона сати на ношење воде.

1_8-Poster_Equality

ЛИНКОВИ:

World Water Day

http://www.unwater.org/worldwaterday

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић-Батут“

http://www.batut.org.rs/index.php?lang=1