OZELENIMO PLANETU

Udruženje građana „Zeleni prsten“ iz Ruskog Krstura tradiconalno, već nekoliko godina, obeležava Dan planete, 22 april. Ove godine je proslava ovog ekološkog datuma bila 27. marta sa početkom u 13,00 časova u prostorijama nove Sportske hale u Ruskom Krsturu, skoro mesec dana ranije od Ekološkog kalendara zbog termina sadnje drveća i potpuno se uklapa u ovogodišnji slogan, OZELENIMO PLANETU.

Zavod za javno zdravlje Sombor je stalni partner ovog udruženja i najveća podrška u obeležavanju svih datuma vezanih za zdravlje stanovništva i životne sredine. Dan planete je ove godine „Zeleni prsten“, uz pomoć Zavoda za javno zdravlje Sombor, promovisao podelom 50 sadnica oraha i paulonija donacija prijatelja Zelenog prstena koja je postala tradicija. I ove godine je drveće bilo poklanjeno učenicima prvog razreda Osnovne škole „Petar Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura jer smatramo da ozelenjavanje planete treba da otpočne svaki stanovnik od malih nogu, da zna i bude svestan zašto je važno čuvati svaku biljku naše prekrasne Zemlje i da na vreme stekne ekološku kulturu.

Pored oraha, učenicima je bilo dodeljeno 80 knjiga, pomoć Rusinske Izdavačke kuće, a nastan je bio obogaćen lepim kulturnim programom u organizaciji i realizaciji škole i predškolske ustanove Bambi i podržan od Mesne zajednice Ruski Krstur i JKP „Ruskom“.

PROGRAM

13:00 – Otvaranje proslave, prim.mr.dr Liljana Sokolova, Zavod za javno zdravlje Sombor

– Pozdravna reč:

– Leona Dorotić Guteša, predsednica UG Zeleni prsten

– Aca udicki, pomoćnik sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Vlade AP Vojvodine

– Snežana Mrkaić, predsednica Skupštine opštine Kula

– Slavko Rac, predsednik Nacionalnog saveta Rusina

– Helena Pavlović Pašo, direktorka OŠ Petro Kuzmjak

13:30 – Program učenika 1. razreda O.Š. Petro Kuzmjak, Ruski Krstur

– podela knjiga i sadnica oraha

13:40 – Program učenika 2. razreda O.Š. Petro Kuzmjak, Ruski Krstur

– podela knjiga i sadnica paulonije

13:50 – Program učenika 3. razreda O.Š. Petro Kuzmjak, Ruski Krstur

– podela knjiga