Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge obeležava se ove godine pod sloganom “Hajde da bez droga razvijamo naše živote, zajednicu i identitet”

Print

Rezolucijom 42/112, 1987. godine Generalna skupština UN-a proglasila je 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga.

Slogan  kampanje za 2015. godinu  je “Hajde da bez droga razvijamo naše živote, zajednicu i identitet”.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, širom sveta se:

  • organizuju javne manifestacije ili drugi događaji unutar institucija
  • sprovode aktivnosti koje imaju za cilj informisanje stanovništva o problemu zloupotrebe droga, pri čemu je ove godine specijalan fokus na novim psihoaktivnim supstancama
  • doniraju sredstva lokalnim NVO radi pružanja podrške preventivnim aktivnostima ili pružanja finansijske podrške kampanji ili događajima povezanim sa kampanjom.

Cilj sprovođenja kampanje u Republici Srbiji je mobilisanje podrške čitave javnosti i podsticanje stanovništva da pruži svoj doprinos u promociji zdravih stilova života, u suzbijanju problema zloupotreba droga i u zaštiti mladih širom sveta od opasnih supstanci. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i mreža instituta/zavoda za javno zdravlje obeležavaju ovaj dan organizovanjem različitih aktivnosti kao što su stručne konferencije, javne manifestacije, predavanja i tribine za roditelje i decu, priprema i/ili distribucija informativnog materijala za stanovništvo, a sve aktivnosti podrazumevaju i intenzivnu saradnju sa svim sektorima društva i medijima. Značajno je učešće škola, roditelja, policije, radno aktivnog stanovništva i poslodavaca, medija, verskih zajednica, zdravstvenih radnika, udruženja građana i drugih u aktivnostima koje imaju za cilj smanjenje zloupotrebe droga. Uključivanje što većeg broja partnera u obeležavanje ovog značajnog datuma iz Kalendara zdravlja doprinosi daljem jačanju međusektorske saradnje u oblasti smanjenja ponude i potražnje droga.

Učestalost korišćenja droga u Srbiji

Prema rezultatima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije koje je 2014. godine sproveo Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ uz podršku Evropskog monitoring centra za droge i zavisnosti od droga (EMCDDA) i Tvining projekta SR 10 IB JH 02 „Implementacija Strategije za borbu protiv droga (komponente smanjenja ponude i potražnje)”, u Srbiji je bar jednom u toku života drogu koristilo  8% od ukupne populacije, starosti od 18 do 64 godine.

Drogu su tokom života  sa većom učestalošću koristili muškarci (10,8% muškaraca u odnosu na 5,2% žena) i mlađa odrasla populacija od 18 do 34 godine starosti (12,8%). Najčešće korišćena ilegalna droga među odraslom populacijom je kanabis (marihuana i hašiš), čija je upotreba, bar jednom u toku života, zabeležena kod 7,7% ispitanika uzrasta od 18 do 64 godine (10,4% muškaraca i 4,9% žena). Kanabis je u prethodnih 12 meseci konzumiralo 1,6% populacije (3,4% među mlađom odraslom populacijom). Među skorašnjim korisnicima kanabisa (prethodnih 12 meseci), većina njih su muškarci (80%) i pripadaju mlađoj odrasloj populaciji, uzrasta od 18 do 34 godina (73%). Percepcija dostupnosti pojedinačnih droga odgovara nivou zastupljenosti upotrebe istih – kanabis kao najčešće zastupljena droga je prema proceni stanovnika Srbije i najdostupnija.  Visokorizična upotreba kanabisa retka je u Srbiji i prisutna kod 0,5% odrasle populacije (0,8% muškaraca i 0,1% žena), što odgovara ukupnom broju od 14 000 do 28 000 ljudi, od kojih je približno polovina starosti od 18 do 34 godine.

LINKOVI:

World Drug Campaign

https://www.unodc.org/drugs/

http://www.unodc.org/drugs/june-26/

 

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction

Evropski Centar za Monitoring Droga i Zavisnosti od Droga

http://www.emcdda.europa.eu/html.cfm/index211578SR.html

 

Nacionalno istraživanje o stilovima života stanovništva Srbije 2014. godine, korišćenje psihoaktivnih supstanci i igre na sreću

http://www.batut.org.rs/download/publikacije/Izvestaj%20srpski%20web.pdf

 

ESPAD

The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs

Evropsko istraživanje o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima u Srbiji 2008.

http://www.batut.org.rs/download/publikacije/ESPAD%202008.pdf