Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге обележава се ове године под слоганом „Хајде да без дрога развијамо наше животе, заједницу и идентитет“

Print

Резолуцијом 42/112, 1987. године Генерална скупштина УН-а прогласила је 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.

Слоган  кампање за 2015. годину  је „Хајде да без дрога развијамо наше животе, заједницу и идентитет“.

Поводом обележавања Међународног дана против злоупотребе и кријумчарења дрога, широм света се:

  • организују јавне манифестације или други догађаји унутар институција
  • спроводе активности које имају за циљ информисање становништва о проблему злоупотребе дрога, при чему је ове године специјалан фокус на новим психоактивним супстанцама
  • донирају средства локалним НВО ради пружања подршке превентивним активностима или пружања финансијске подршке кампањи или догађајима повезаним са кампањом.

Циљ спровођења кампање у Републици Србији је мобилисање подршке читаве јавности и подстицање становништва да пружи свој допринос у промоцији здравих стилова живота, у сузбијању проблема злоупотреба дрога и у заштити младих широм света од опасних супстанци. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и мрежа института/завода за јавно здравље обележавају овај дан организовањем различитих активности као што су стручне конференције, јавне манифестације, предавања и трибине за родитеље и децу, припрема и/или дистрибуција информативног материјала за становништво, а све активности подразумевају и интензивну сарадњу са свим секторима друштва и медијима. Значајно је учешће школа, родитеља, полиције, радно активног становништва и послодаваца, медија, верских заједница, здравствених радника, удружења грађана и других у активностима које имају за циљ смањење злоупотребе дрога. Укључивање што већег броја партнера у обележавање овог значајног датума из Календара здравља доприноси даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.

Учесталост коришћења дрога у Србији

Према резултатима Националног истраживања о стиловима живота становништва Србије које је 2014. године спровео Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“ уз подршку Европског мониторинг центра за дроге и зависности од дрога (EMCDDA) и Твининг пројекта SR 10 IB JH 02 „Имплементација Стратегије за борбу против дрога (компоненте смањења понуде и потражње)”, у Србији је бар једном у току живота дрогу користило  8% од укупне популације, старости од 18 до 64 године.

Дрогу су током живота  са већом учесталошћу користили мушкарци (10,8% мушкараца у односу на 5,2% жена) и млађа одрасла популација од 18 до 34 године старости (12,8%). Најчешће коришћена илегална дрога међу одраслом популацијом је канабис (марихуана и хашиш), чија је употреба, бар једном у току живота, забележена код 7,7% испитаника узраста од 18 до 64 године (10,4% мушкараца и 4,9% жена). Канабис је у претходних 12 месеци конзумирало 1,6% популације (3,4% међу млађом одраслом популацијом). Међу скорашњим корисницима канабиса (претходних 12 месеци), већина њих су мушкарци (80%) и припадају млађој одраслој популацији, узраста од 18 до 34 година (73%). Перцепција доступности појединачних дрога одговара нивоу заступљености употребе истих – канабис као најчешће заступљена дрога је према процени становника Србије и најдоступнија.  Високоризична употреба канабиса ретка је у Србији и присутна код 0,5% одрасле популације (0,8% мушкараца и 0,1% жена), што одговара укупном броју од 14 000 до 28 000 људи, од којих је приближно половина старости од 18 до 34 године.

ЛИНКОВИ:

World Drug Campaign

https://www.unodc.org/drugs/

http://www.unodc.org/drugs/june-26/

 

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction

Evropski Centar za Monitoring Droga i Zavisnosti od Droga

http://www.emcdda.europa.eu/html.cfm/index211578SR.html

 

Национално истраживање о стиловима живота становништва Србије 2014. године, коришћење психоактивних супстанци и игре на срећу

http://www.batut.org.rs/download/publikacije/Izvestaj%20srpski%20web.pdf

 

ESPAD

The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs

Европско истраживање о употреби алкохола и других дрога међу младима у Србији 2008.

http://www.batut.org.rs/download/publikacije/ESPAD%202008.pdf