Ове године тема Светске недеље дојења је: “Да и маме које раде доје“. Ова акција од стране Светске алијансе за подршку дојењу посвећена је заједничкој глобалној акцији за подршку женама које доје на радном месту. Ма где радила, мајци која доји своју бебу, потребно је да има могућности и подршку радне околине.

wbw2015-logo-m

Светска недеља дојења је глобална кампања која се одржава у око 150 земаља света. Њен циљ је да јача друштвену свест о значају и предностима дојења и да обезбеди подршку дојењу, а тиме унапреди и заштиту здравља мајке и детета.

Званични датум обележавања Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама.

У нашој земљи, као и у многим другим земљама, за датум обележавања Светске недеље дојења изабрана је 40. недеља у години, због тога што трудноћа траје четрдесет недеља. Ове године Светске недеља дојења на националном и локалном нивоу  у Републици Србији обележиће се од 5. до 11.октобра.
Светска алијанса за дојења позива на:

  • заједничку глобалну акцију за подршку женама да доје на радном месту, без обзира да ли је жена званично запослена у државној тј. приватној фирми или ради у кућним условима
  • доношење и имплементацију закона о заштити материнства и прописа од стране влада, у складу са Конвенцијом о заштити материнства Међународне организације рада
  • укључивање циљних показатеља дојења у одрживи развој циљева.

За кампању Светске недеље дојења 2015. Светска алијанса за дојење и њени партнери на глобалном, регионалном и националном нивоу имају за циљ да оснаже и подрже све жене да на одговарајући начин комбинују рад са гајењем деце, посебно дојењем.

nedelja-dojenja-2015-poster

ЛИНКОВИ:

Градски завод за јавно здравље Београд

http://www.zdravlje.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=519%3Asvetska-nedelja-dojenja-2015&catid=44%3Aaktuelno&lang=srе

WABA – World Alliance for Breastfeeding Action

Svetska alijansa za podršku dojenju

http://waba.org.my

WABA, World Breastfeeding Week

Svetska alijansa za podršku dojenju, Svetska nedelja dojenja

http://worldbreastfeedingweek.org