Ове године обележава се кампања «Заштитимо се од грипа» која се организује у сарадњи са Светском здравственом оргранизацијом (СЗО). Иницијатива представља наставак Европске недеље имунизације, која се одржава сваке године у априлу месецу. Кампања почиње 28. октобра под слоганом „Заштитимо се од грипа» и има за циљ да истакне значај вакцинације против грипа као најбоље превентивне мере, и то посебно код особа које су у повећаном ризику од добијања грипа у тешким формама болести.

eige
Untitled

grip web-1_Page_2

Заштитите себе и своје пацијенте од грипа

Ако сте здравствени радник, у већем сте ризику да будете изложени грипу него општа популација.

Анализом  података добијених систематским прегледом упоређена је инциденца грипа код здравих одраслих особа и здравствених радника. Међу здравственим радницима инциденца је била знатно виша. Друге  анализе су показале да се приликом појаве грипа у здравственим установама, 10–59% здравствених радника који негују пацијенте са грипом инфицирају вирусом. Они који раде у службама ургентне медицине и у клиничко-болничкој средини су под највећим ризиком, а од свих здравствених радника медицинске сестре/техничари су највише изложени вирусу.

Када добијете грип, можете га пренети својим пацијентима.

Студије показују да здравствени радници могу да пренесу грип пацијентима који су осетљиви, са  могућим чешћим компликацијама. Штавише, наводи се да су они главни извор инфекције за пацијенте у здравственим установама. Грип може бити нарочито компликован код деце раног узраста, старих и особа које се лече имуносупресивима или болују од хроничних болести. Код неких пацијената могу да се развију компликације опасне по живот, а постоје и документовани смртни случајеви проузроковани грипом у неонатолошким јединицама за интензивну негу и педијатријским онколошким одељењима, након преноса инфекције преко здравствених радника.

Због тога што су посвећени своме послу, здравствени радници често долазе на посао када су болесни, повећавајући ризик од преношења болести.

Истраживање спроведено у Калифорнији, у Сједињеним Америчким Државама, показало је да је један од три здравствена радника добио грип током сезоне грипа, а да су три од четири здравствена радника неговали пацијенте док су били болесни. Студија из Глазгова, у Уједињеном Краљевству, показала је да половина здравствених радника који су имали грип нису били ни свесни да су инфицирани. Ако се вакцинишете, могућност да инфицирате осетљиве пацијенте ће бити мања

Када здравствени радници одсуствују са посла због болести, може се десити да трпи нега пацијената.

Мањак особља може негативно да утиче на негу пацијената. Недостатак медицинских сестара/техничара у јединицама за интензивну негу може да доведе по повећања смртности. Упркос томе, обухват вакцинисаних здравствених радника је и даље низак.

СЗО препоручује да се сви здравствени радници у јесен вакцинишу против сезонског грипа.

Извор: Извештај Стратешке саветодавне експертске групе за имунизацију (SAGE Report), април 2012. године

http://www.who.int/immunization/sage_conclusions/en/index1.html

grip web-1_Page_1

Грип и трудноћа

Грип може бити озбиљна болест када сте трудни

Грип је увек непријатнa болест, али код неких људи може бити благ и проћи брзо. Међутим, код трудница грип може да буде много озбиљнији и постоји већа вероватноћа да ће проузроковати тежи облик болести. Трудноћа може да проузрокује привремене промене у имуном систему, на срцу и плућима што труднице чини склонијим да тешко оболе. Оболеле труднице имају већу вероватноћу да буду хоспитализоване, чак и да умру. Такође, могуће су компликације, као што су превремено рођење бебе и њен ограничени раст.

Вакцинација против сезонског грипа – најбољи избор у трудноћи по мајку и дете.

Вакцинација против сезонског грипа је безбедна у свим фазама трудноће. Милиони доза вакцине против сезонског грипа се већ годинама дају трудницама широм света, а примање ове вакцине у трудноћи се сматра безбедним. Када се вакцинишете, преносите свој имунитет и на дете, штитећи га током првих шест месеци живота, јер бебе млађе од шест месеци не смеју да приме вакцину.

У честе нежељене последице вакцинације спадају осетљивост и црвенило на месту давања вакцине. Неке особе ретко имају главобољу, бол у мишићима, грозницу, умор и мучнину. Tе нежељене последице су благе и пролазе брзо у поређењу са симптомима грипа.

Шта да радите ако имате симптоме грипа у трудноћи

Ако имате било који од следећих симптома сличних грипу, чак и ако сте се већ вакцинисали, сместа позовите свог лекара или бабицу: повишена температура, кашаљ, упала грла, главобоља, болови у телу, цурење носа, повраћање и дијареју.

Ако имате неки од следећих симптома затражите хитну медицинску помоћ:

  • проблеми са дисањем
  • бол или притисак у грудима или стомаку
  • изненадна вртоглавица или збуњеност
  • често или непрестано повраћање
  • смањени покрети бебе или изостанак покрета
  • висока температура која не реагује на лекове
grip web-1_Page_4

Ако сте старији од 65 година, вакцинишите се против грипа ове зиме

Грип може бити озбиљно обољење ако сте старији од 65 година

Између 80% и 90%  свих смртних исхода повезаних са грипом се деси код особа старијих од 65 година живота. Старије особе су често у много већем ризику да буду хоспитализоване због грипа него млађе здраве особе. Ово је због тога што имуни систем слаби са годинама и све је мање делотворан у борби против заразних болести, укључујући и грип.

Шта је грип?

Грип је заразна болест која се преноси са особе на особу углавном кашљањем, кијањем и блиским контактом. Епидемија грипа се обично јавља зими. Свака особа било ког узраста може да се зарази грипом.

Који су симптоми грипа?

У уобичајене симптоме спадају:

  • грозница и осећај језе
  • кашаљ
  • главобоља
  • бол у мишићима
  • умор.

Симптоми грипа се јављају изненада (понекад у року од неколико сати) и могу да трају од неколико дана до две недеље. Већина људи се  брзо опорави, али понекад грип може да проузрокује озбиљне компликације, укључујући упалу плућа и бронхитис, чак и смрт. Грип такође може да погорша постојеће здравствене проблеме, као што су обољења срца и плућа.

Шта је најбоља заштита од грипа?

Вакцинисати се сваке године пре него што почне сезона грипа је најбољи начин да:

  • смањите ризик од оболевања од грипа
  • смањите ризик од развијања тежих компликација болести, хоспитализације и смртног исхода
  • помогнете да се смањи ризик од ширења грипа на осетљиву популацију, породицу, пријатеље и остале особе, па и оне који из одређених разлога не могу бити вакцинисани.

Да ли је вакцинација против грипа безбедна?

Вакцинација је безбедна. Нежељене последице вакцинације против грипа су обично благе и обухватају осетљивост и црвенило на месту давања. Неки људи ретко осећају главобољу, бол у мишићима, грозницу, умор и мучнину. Ова нежељена дејства су блага и брзо пролазе, за разлику од грипа.

grip web-1_Page_3

Вакцинишите се против грипа ове зиме ако имате хроничан здравствени проблем

Грип може бити озбиљан ако имате хроничан здравствени проблем

Грип често траје неколико дана са непријатним и озбиљним симптомима, а оболели се обично брзо опораве. Међутим, код особа са хроничним здравственим проблемима грип може да изазове озбиљна стања, па и смртни исход. Ако, на пример, већ имате срчано обољење, дијабетес или болест плућа, грип може да погорша ова стања или да их учини нестабилним.

Зашто неки здравствени проблеми повећавају ризик да оболите од грипа?

Људи са хроничним здравственим проблемима чешће имају ослабљен имуни систем, било због самог обољења (нпр. HIV инфекција, дијабетес) било због начина на који се оно лечи (нпр. стероиди, хемиотерапија, зрачење). То отежава борбу организма против грипа и повећава ризик од компликација, као што је упала плућа.

Шта је грип?

Грип је заразна болест која се шири са особе на особу углавном кашљањем, кијањем и блиским контактом. Епидемија грипа се обично јавља зими.

Симптоми грипа се јављају изненада (понекада у року од неколико сати) и могу да трају од неколико дана до неколико недеља. Уобичајени симптоми су грозница и осећај језе, кашаљ, болно грло, главобоља, бол у мишићима и умор.

Која хронична обољења могу повећати ризик да оболите од грипа?

  • Плућне болести (нпр. астма, хронични бронхитис, хронична опструктивна болест плућа)
  • Срчана обољења (нпр. коронарна артеријска болест, инсуфицијенција срца)
  • Неуролошка обољења и неуроразвојни поремећаји (нпр. церебрална парализа, мишићна дистрофија)
  • Дијабетес
  • Ослабљен имуни ситем услед болести (нпр. HIV/AIDS-а или одстрањена слезина) или лечења других стања (нпр. хемотерапијом, имуносупресивним средствима, терапијом кортикостероидима)
  • Хронично обољење бубрега
  • Хронично обољење јетре
  • Екстремна гојазност
  • Tерапија аспирином код деце

Ако имате један или више набројаних здравствених проблема и добијете грип, постоји већи ризик да ће вам бити потребна болничка нега или чак лечење у јединици за интензивну негу него здравим особама.

Зашто је вакцинација најбоља заштита од грипа?

Вакцинисати се сваке године пре него што почне сезона грипа је најбољи начин да:

  • смањите ризик од оболевања од грипа
  • смањите ризик од развијања тежих компликација болести, хоспитализације и смртног исхода.

Ако сте трудни или имате хронични здравствени проблем, вакцинација је двоструко важна – и за вас и за вашу бебу.

Да ли је вакцинација против грипа безбедна?

Вакцинација је безбедна. Нежељене последице вакцинације против грипа су у највећем броју случајева благе и краткотрајне. Најчешће су осетљивост и црвенило на месту давања које траје 1–2 дана. Неки људи ретко осећају главобољу, бол у мишићима, грозницу, умор и мучнину. Ова нежељена дејства су блага и брзо пролазе, за разлику од грипа.

LINKOVI:

Institut za javno zdravlje Srbije «Dr Milan Jovanović-Batut»

http://www.batut.org.rs/index.php?content=1312

Preporuke

http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/Grip%20preporuke%202015.pdf

WHO, Regional Office for Europe

http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2014/10/launch-of-flu-awareness-campaign

Институт за јавно здравље Војводине

http://izjzv.org.rs

Кампања под слоганом „Заштитимо се од грипа” почиње 28. октобра 2015. године и има за циљ да се истакне значај вакцинације против грипа као најбоље превентивне мере, и то посебно код особа које су у повећаном ризику за добијање тешких форми болести.

Грип је заразна болест која се шири са особе на особу углавном кашљањем, кијањем и блиским контактом. Епидемија грипа се обично јавља зими.

Симптоми грипа се јављају изненада (понекада у року од неколико сати) и могу да трају од неколико дана до неколико недеља. Уобичајени симптоми су грозница и осећај језе, кашаљ, болно грло, главобоља, бол у мишићима и умор.

Вакцинисати се сваке године пре него што почне сезона грипа је најбољи начин да:

  • смањите ризик од оболевања од грипа
  • смањите ризик од развијања тежих компликација болести, хоспитализације и смртног исхода.

Вакцинација је безбедна. Нежељене последице вакцинације против грипа су у највећем броју случајева благе и краткотрајне. Најчешће су осетљивост и црвенило на месту давања које траје 1–2 дана. Неки људи ретко осећају главобољу, бол у мишићима, грозницу, умор и мучнину. Ова нежељена дејства су блага и брзо пролазе, за разлику од грипа.

Преузмите документе :

препоруке за хроничне болеснике

препоруке за старије особе

препоруке за труднице

препоруке за здравствене раднике