Светска недеља дојења је глобална кампања која се одржава у око 150 земаља света, чији је циљ да створи и подигне друштвену свест о значају и предностима дојења, али и да обезбеди подршку дојењу и тиме унапреди заштиту здравља мајке и детета.

Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама.

У нашој земљи, као и у многим другим земљама, за датум обележавања Светске недеље дојења изабрана је 40. недеља у години, зато што трудноћа траје четрдесет недеља. Ове године Светска недеља дојења на националном и локалном нивоу у Републици Србији обележиће се од 30. септембра до 7. октобра.

Ове године је Светска недеља дојења обележена под под слоганом Дојење – кључ одрживог развоја” што је и слоган овогодишње Националне недеље дојења.

Светска недеља дојења ове године повезује ствараоце промена на нивоу заједнице, државе и региона, који позивају на глобалне акције.

Циљеви Светске недеље дојења 2016:

1. Информисање јавности о чињеницама да постизање Циљева одрживог развоја може бити олакшано ако се побољшају дојење и исхрана деце и младих.
2. Чврсто сидро – усидрити дојење као кључни део одрживог развоја.
3. Подстицај разноврсности деловања на свим нивоима у вези с дојењем и исхраном деце и младих.
4. Ангажовање и сарађивање у већем обиму у вези с промоцијом, заштитом и подршком дојења.

Важно је да се скрене пажња јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке. Кампања је и прилика да се укаже на предност искључивог дојења у првих шест месеци живота одојчета као и на значај наставка дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости детета.
Дојење благотворно делује на емоционални, психички и интелектуални развој детета што су бројне студије и истраживања широм света документовале.

И мајке које доје имају велику здравствену корист. Научно је доказано да бебе које се доје, ређе обољевају у првој години живота од шећерне болести, анемије, малокрвности, потхрањености, гојазности, два пута ређе оболевају од рака пре петнаесте године живота. Мајке које доје имају бољу минерализацију костију и за 50% мањи ризик од појаве карцинома дојке пре менопаузе (циклус развоја дојке-млечне жлезде као органа физиолошки се завршава тек током процеса дојења).

Дојење је превентивна интервенција са највећим потенцијалом очувања живота. То је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном.

poster-snd-2016