Сећање на преминуле од AIDS-а (сиде) (International AIDS Candlelight Memorial) је једна од најстаријах и највећих мобилизационих кампања која има за циљ подизање свести у вези са HIV-ом и AIDS-ом на глобалном нивоу. Координатор кампање је Глобални здравствени савет (Global Health Council). 

Овогодишња, 34-та кампања посвећена сећању на преминуле од AIDS-а обележава се 21. маја у више од стотину земаља пригодним манифестацијама које имају за циљ промовисање глобалне солидарности и заједничких акција у области HIV инфекције и AIDS-а, под слоганом „ENDING AIDS TOGETHER”- „ЗАУСТАВИМО AIDS ЗАЈЕДНО!“. Координатори кампање су особе које живе са HIV-ом кроз Глобалну мрежу особа које живе са HIV-ом (Global Network of People Living with HIV – GNP+). 

Данас, када се процењује да у свету више од 37 милиона особа живи са HIV-ом и док су милиони људских живота изгубљени (35 милиона особа је умрло од  AIDS-а од почетка епидемије осамдесетих година прошлог века, од којих 1,1 милион у 2015. години), кампања треба да покрене што више људи, заједница, влада и донатора да се укључе у циљу окончања ове епидемије, да се едукују садашње и будуће генерације о HIV инфекцији, лечењу, превенцији и пружању подршке, као и да се оснаже особе које живе с HIV-ом да се боре за своја права и да живе без стигме и дискриминације.

У свету је крајем 2015. године више од 18 милиона особа инфицираних HIV-ом је било на антиретровирусној терапији што је двоструко више него 2010. године, односно чак 22 пута више него 2000. године, али и даље то је мање од половине свих особа инфицираних HIV-ом у свету. У складу са најновијим препорукама СЗО свих 37 милиона особа које живе са HIV-ом треба да буду на АРВ терапији, односно лечење треба започети чим се HIV инфекција дијагностикује да би ефекти терапије били не само добробит за особе инфициране HIV -ом, у смислу дугог и квалитетног живота,  већ и да би се редуковао пренос HIV-а на друге особе.  

У циљу елиминације HIV инфекције као јавно-здравственог проблема потребно је да у свакој земљи до 2020. године 90% свих особа инфицираних HIV-ом треба да буде дијагностиковано, затим да 90% дијагностикованих HIV + особа треба да буде на лечењу антиретовирусним лековима и да 90% особа на лечењу има немерљиву количину вируса у крви. Ако би се достигли глобални циљеви могло би да се спречи да 21 милион особа умре од AIDS-а, односно да се спречи да се 28 милиона особа инфицира HIV-ом до 2030. године.

У западној Европи половина новодијагностикованих особа инфицираних HIV-ом је дијагностикована  у касном стадијуму HIV инфекције, слично као и у нашој земљи. Касно постављена дијагноза HIV инфекције је повезана са повећаним ризиком од оболевања и умирања, слабијим одговором на терапију, повећаним трошковима здравствене заштите и повећаним ризиком за даље преношење. Касно дијагностикована HIV инфекција значи да особа има 11 пута већу вероватноћу да умре унутар годину дана од тестирања него ако је тестирана након прве изложености HIV-у. 

У борби против стигме и дискриминације особа које живе с HIV-ом значајна је улога не само актуелне политике, законодавства и институција, већ и заједнице у целини. Стигма и дискриминација према особама које живе са HIV-ом у Србији и њихови узроци и последице прожимају све нивое/структуре друштва. Стигма и дискриминација су главна препрека у спровођењу превентивних активности, а једна од последица је мали број особа које се одлучују на тестирање на HIV.

У нашој земљи се овај меморијал (International AIDS Candlelight Memorial)   обележава 14-ти пут под слоганом „ЗАУСТАВИМО AIDS ЗАЈЕДНО“ у неколико градова/општина организовањем пригодних активности које су усмерене ка промоцији здравих стилова живота и информисању о доступним услугама на локалу, препознавању и смањењу ризичног понашања, промоцији значаја правовременог тестирања на HIV праћеног саветовањем код особа које су имале неки ризик у ближој или даљој прошлости, као и стварању неосуђујућег окружења за особе инфициране HIV-ом, односно поштовању људских права особа инфицираних HIV-ом на рад, образовање и лечење.

У оквиру овогодишњег обележавања Сећања на преминуле од AIDS-а  планиране су уличне манифестације са традиционалним паљењем свећа на црвеној траци у знак помена на преминуле од АIDS-а, промоција и пружање услуге саветовања и тестирања на HIV, едукативне радионице, трибине, конференције за новинаре, подела информативно-едукативног материјала, традиционални молебан који ће oдржати у Београду у просторијама Човекољубља, Добротворнe фондације Српске православне цркве, као и бројне друге активности које ће реализовати институти/заводи за јавно здравље и удружења уз подршку Уније организација Србије које се баве заштитом особа које живе са HIV-ом и Института за јавно здравље Србије.

Мапa планираних активности у склопу националне кампање обележавања Дана сећања на преминуле од AIDS-a 2017. године у Републици Србији – преузмите 

Актуелна епидемиолошка ситуација у вези са HIV инфекцијом у Републици Србији крајем 2016. gодине – преузмите

Више информација о HIV инфекцији и AIDS-у, као и здравственим установама где се током целе године може урадити добровољно, бесплатно, анонимно саветовање и тестирање на HIV без лекарског упута, можете наћи на страни: http://www.batut.org.rs/index.php?content=1455

ЛИНКОВИ:

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr MIlan JOvanović-Batut“

http://www.batut.org.rs/index.php?content=1547

Institut za javno zdravlje Vojvodine

http://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-18-361