Dana 09.01.2020.  direktorka Zavoda za javno zdravlje Sombor dr Dragoslava Čubrilo  sa Jasminom Tanasić programskim menadžerom SKGO obišla je  tri opštine: Odžake, Kulu i Apatin, kao pripremu za izradu plana javnog zdravlja što je prvi korak u procesu  obezbeđivanje političke podrške, izboru koordinatora i formiranje radne grupe za izradu plana.

U Odžacima sastanku su prisustvovali zamenik predsednice opštine Stanišić Milorad, načelnik opštinske uprave Nedeljko Vučenov, rukovodilac Odeljenja za životnu sredinu i inspekcijske poslove Teodora Jakovljević, direktor Doma zdravlja Steva Pašić i glavni tehničar Zoran Pavlović.

Odžaci su opština koja već nekoliko godina izdvaja oko 5 odsto budžeta za zdravstvo, ali veliki deo sredstava ide za reprogram duga Doma zdravlja.  Ispravnost vode je stalna tema, posebno u opštini Odžaci,  voda na ovoj teritoriji sadrži teške metale: arsen, gvožđe, mangan, a u određenom procentu je i mikrobiološki neispravna. Sami Odžaci imaju fabriku za prečišćavanje vode, dok se za sela nalaze rešenja u vidu eko-česmi. To su pre svega razlozi zbog kojih je opština zainteresovana za izradu plana javnog zdravlja.

U opštini Kula su nas sačekali zamenik predsednika opštine Karolj Valka i pomoćnica predsednika Jelena Pavkov. U razgovoru sa njima, saznali smo da je Kula multinacionalna sredina, sa sedam osnovnih i pet srednjih škola, ali da ih muči, kao i ostatak Srbije, smanjenje broja stanovnika. U odnosu na poslednji popis, broj stanovnika se smanjio za 18 odsto, tako da sledeći čekaju sa zebnjom. Međutim, to ih ne sprečava da ambiciozno pristupaju svojim svakodnevnim obavezama pa i izradi plana javnog zdravlja, koji će kreirati uz pomoć SKGO i Zavoda za javno zdravlje.

Poslednja destinacija bio je Apatin, gde nas je sačekao predsednik opštine Milan Škrbić sa savetnicom za zaštitu prava pacijenata i koordinatorkom Saveta za zdravlje Saškom Vukoman. Apatin je ozbiljno pristupio problemu otpadnih voda: urađena je studija izvodljivosti, kao i idejni projekat, koji je predat Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Apatin je izabran zajedno sa drugih sedam jedinica lokalne samouprave za izgradnju prečistača otpadnih voda. Grad je iz svojih sredstava već fizički pripremio teren, a planiraju ugradnju izraelskog modularnog sistema prečistača.

Tokom boravka, potvrđen je termin radionice u Apatinu koja će biti održana 7. februara 2020. godine, u prostorijama banje Junaković, sa početkom u 10 časova, a na kojoj će predstavnici ove tri opštine, uz podršku predstavnika Sombora, raditi na zdravstvenom profilu svojih opština. Radionicu će realizovati Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Sombor, u sklopu projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlade Švajcarske.