Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković posetio 28. januara Zavod za javno zdravlje Sombor zajedno sa gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović i članom Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu dr Daliborom Forgićem te su u pratnji direktorice Zavoda za javno zdravlje  Sombo dr Dragoslave Čubrilo, obišli adaptiranu zgradu u kojoj se nalazi Zavod.

Povod posete je završetak radova na adaptaciji ovog zdanja, koje je finansirala Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i potpisivanje ugovora između Grada i Zavoda za javno zdravlje. Radi se o Ugovoru o finansiranju i realizaciji posebnih programa Društvene brige za javno zdravlje tokom 2020. godine između grada Sombora i Zavoda za javno zdravlje Sombor.

Zgrada  Zavaoda koja je izgrađena 1875. godine bila je potpuno ruinirana. Dotrajala strujna mreža, česti kvarovi vodovodnih i kanalizacionih instalacija, pukotine u zidovima, farba koja se ljušti, pločice otpadaju, bedem se urušava, fasada nije krečena više od trideset godina – samo su neki od problema s kojima su se suočavali pacijenti i zaposleni.

Prilikom posete Zavodu, pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković izjavio je da su loši uslovi za rad, posebno u laboratorijama, svakodnevno pretili da se pokvari sofisticirana i skupa oprema, što bi uticalo na kvalitet zdravstvene zaštite za više od 180.000 korisnika.

„Pokrajina će u sledećem vremenskom periodu pomoći zavodu za nabavku još novije kvalitetnije opreme, prvenstveno aparata za merenje i analize buke u ovoj regiji. Osim toga privodi se kraju projekat kompletne rekonstrukcije Opšte bolnice u Somboru i očekujemo da ove godine krenemo sa radovima“ rekao je Gojković.

Gradonačelnica je tom prilokom izjavila:

”Danas smo sa Zavodom potpisali jedan novi Ugovor o finansiranju posebnih programa društvene brige za javno zdravlje, što je zapravo jedan potpuno novi pristup u finansiranju primarne zdravstvene zaštite i praćenja parametara zdravstvene zaštite, pre svega, osvrćući se na elemente koji su vezani za zaštitu životne sredine. Obezbedili smo poseban program koji će omogućiti kako kontrolu kvaliteta vode, tako i kontrolu kvaliteta buke, ali i svih onih drugih parametara na koji adekvatno treba da reaguje lokalna samouprava svojim investicijama kako bi oni bili na zadovoljavajućem nivou i tako povoljno uticali na zdravstveno stanje stanovništva“

Direktorica Zavoda za javno zdravlje dr Dragoslava Čubrilo je istakla da je u adaptaciju i sanaciju ove zgrade uloženo 20 miliona dinara te da su ovi radovi koji su unapredili uslove,  doveli do toga da se uvedu nove tehnologije u centru za mikrobiologiju a isto tako uvedeni su novi poslovi u centru za higijenu i humanu ekologiju.