Opšte informacije o korona virusu

COVID 19 je oboljenje izazvano novim korona virusom

Inkubacija bolesti (vreme od unošenja virusa u organizam do pojave simptoma bolesti) traje od 2 do 14 dana (u proseku 5 dana).

Virus se među ljudima prenosi kapljičnim putem, udisanjem kapljica koje je zaraženi izbacio prilikom kašlja ili kijanja (slično gripu). Moguć je prenos i direktnim kontaktom. Ispituju se i drugi mogući putevi prenošenja ovog virusa. Smatra se da je zaraženi čovek najzarazniji dok ima simptome bolesti (kašalj, kijanje).

Kako se zaštiti od infekcije novim korona virusom

Na sajtu Zavoda za javno zdravlje objavljen je broj telefona KOL CENTARA za pitanja građana o korona virusu (062-195-6866)

Na putu ali i u svakodnevnom životu, potrebno je pridržavati se svih mera prevencije respiratornih infekcija

Mere prevencije respiratornih infekcija podrazumevaju izbegavanje kontakata sa osobama koje imaju znake i simptome prehlade ili oboljenja sličnog gripu:

  • (držati odstojanje veće od 1 metra),

  • izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u zatvorenom prostoru gde boravi veliki broj osoba,

  • pojačana i česta higijena ruku (pranje ruku toplom vodom i sapunom minimum 20 sekund) a kada to nije moguće, korišćenje alkoholnih preparata za dezinfekciju ruku

  • Ukoliko sami imate znake respiratorne infekcije, nemojte boraviti u zatvorenom prostoru gde se nalazi veliki broj osoba,

  • prilikom kašljanja i kijanja pokrijte nos i usta papirnim maramicama, a nakon upotrebe maramicu odmah bacite u korpu za otpatke a ruke odmah operite ili dezinfikujte.

  • Često provetravajte prostorije. Nošenje maski se prvenstveno preporučuje bolesnim osobama u kontaktu sa drugim ljudima.

  • Ukoliko ste bolesni ili ste u riziku od težih oblika bolesti a neizbežno je da budete na mestu zajedno sa velikim brojem ljudi (čekaonice pošte, aerodromi, železničke i autobuske stanice) savetuje se nošenje maski preko usta i nosa, koje se menjaju čim postanu navlažene,

  • Savetuje se odlaganje putovanja

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE