(18. januar – 24. januar 2021. godine)

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 18. do 24. januara 2021. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine posle intervencije Interesne grupe za rak grlića materice, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već petnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE” je slogan 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu Srbija se nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2018. godine registrovano je 1057 novoobolelih žena od raka grlića materice i 427 žena je u Srbiji umrlo od ove vrste raka.

Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu isplativih intervencija za prevenciju i kontrolu raka grlića materice kako bi se postigla eliminacija ove bolesti. To podrazumeva sveobuhvatni pristup ovoj bolesti: vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu aktivne i sveobuhvatne brige koja podrazumeva kontrolu simptoma bolesti, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku.

Evropska asocijacija za rak grlića materice (ECCA) je dala preporuke za obeležavanje Nedelje prevencije. Preporučene aktivnosti se odnose na:

  • organizovanje edukativnih seminara za stanovništvo u lokalnoj zajednici, u školama, na fakultetima, u radnim organizacijama,
  • organizovanje tribina za roditelje o značaju HPV imunizacije kao mere prevencije,
  • organizovanje predavanja o prevenciji raka grlića materice za adolesente u srednjim školama,
  • održavanje seminara o prevenciji raka grlića materice namenjenih studentima medicine kao i zdravstvenim radnicima,
  • javne manifestacije, nastupe na medijima i slično sa porukama o značaju PAP pregleda, kao i odziva na skrining raka grlića materice,

distribuciju edukativno-promotivnog materijala na javnim mestima, kao i pružanje saveta i informacija o značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa,

  • diskusije na društvenim mrežama na temu prevencije grlića materice.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji, preporuka je da se tokom Evropske nedelje planirane aktivnosti realizuju putem društvenih mreža ili onlajn.

Epidemiološki podaci:

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku se u Srbiji svake godine registruje nešto manje od 1200 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Prosečna standardizovana stopa incidencije (* standardna populacija Evrope) od cervikalnog karcinoma iznosi 27,2 na 100.000 žena. Od karcinoma grlića materice svake godine umre u proseku 468 žena i prosečna standardizovana stopa mortaliteta (* standardna populacija Evrope) iznosi 9,4 na 100.000 žena svih uzrasta. Karcinom grlića se češće javlja u uzrastu od 35. godine, ali najviše uzrasno-specifične stope obolevanja su u uzrastu od 50. do 59. godine. U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine i najviše su u uzrastu od 70 do 75 i više godina.

Tokom 2018. godine registrovano je 1057 novoobolelih žena od raka grlića materice i standardizovana stopa incidencije (* standardna populacija Evrope) je iznosila 23,6 na 100.000 žena. Tokom iste godine, 427 žena je u Srbiji umrlo od ove vrste raka i standardizovana stopa mortaliteta (* standardna populacija Evrope) je iznosila 8,4 na 100.000 žena.

Kada govorimo o obolevanju, najviše standardizovane stope incidencije od raka grlića materice u 2018. godini, u odnosu na prosečnu stopu incidencije od ove maligne lokalizacije u Republici Srbiji, registrovane su u Borskoj, Zaječarskoj, Severnobanatskoj i Zapadnobačkoj oblasti, a najniže u Mačvanskoj, Braničevskoj, Topličkoj i Pomoravskoj oblasti.

U slučaju letalnih ishoda, više standardizovane stope mortaliteta od prosečne u Republici Srbiji su registrovane u Borskoj, Pomoravskoj, Podunavskoj i Severno-bačkoj oblasti, a najniže u Topličkoj, Moravičkoj, Južnobanatskoj i Kolubarskoj oblasti (grafikon 2).

Na osnovu registrovanih stopa obolevanja i umiranja, kao i na osnovu najnovijih procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, Srbija se i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi.

Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Rak grlića materice

  1. Godina, Zapadno-Bačka oblast
Broj slučajevaNestandardizovana stopaStandardizovana stopa
incidenca3843,025,1
mortalitet1314,711,3

Izvor:

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”

MALIGNI TUMORI U REPUBLICI SRBIJI 2018