Светски дан вода који се обележава 22 марта слави воду и подиже свест о глобалној кризи са водом, а основни фокус обележавања је подршка постизању циља одрживог развоја (СДГ) 6: вода и санитација за све до 2030. године.

Тема Светског дана вода 2021. је вредновање воде. Вредност воде је много већа од цене – вода има огромну и комплексну вредност за наша домаћинства, храну, културу, здравство, образовање, економију и интегритет нашег природног окружења. Ако превидимо било коју од ових вредности, ризикујемо да лоше управљамо овим коначним, незаменљивим ресурсом. Циљ одрживог развоја 6 је обезбеђење воде и канализације за све.

Вода различитим људима значи различите ствари. У домаћинствима, школама и на радним местима вода може значити здравље, хигијену, достојанство и продуктивност. На културним, верским и духовним местима вода може значити везу са стварањем, заједницом и собом. У природним просторима вода може значити мир, склад и очување.

Данас је вода под екстремном опасношћу од све већег броја становништва, све већих захтева пољопривреде и индустрије и погоршања утицаја климатских промена. Испричајте своје приче, мисли и осећања о води. Снимајући – и славећи – све различите начине на које воду користимо у нашем животу, можемо правилно вредновати воду и ефикасно је чувати за све.

Разговорајте са свима у вашем окружењу о томе шта вода значи за вас. Како је вода важна за ваш дом и породични живот, за живот, културне праксе, добробит и локално окружење?

Придружите се разговору о томе шта за вас значи вода – ВРЕДНУЈМО ВОДУ!

https://www.worldwaterday.org/. 

https://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/sustainable-development-goals.html