Почетак имплементације пројекта контроле комараца у прекограничном подручју (MOS-Cross 2)
Комарци су један о
д највећих јавно-здравствених проблема, речено је на отварајућој конференцији пројекта MOS-Cross 2 одржаној у Осијеку (Хрватска) 7. Маја 2021. године. У оквиру овог пројекта, израдиће се ICT tool који ће повезати подручја Сомбора, Новог Сада, Осијека и Пожеге. Медицинско особље из тих градова биће међусобно повезано, размењиваће информације о ситуацији на њиховом подручју те ће тако моћи правовремено реаговати на претњу комараца. Осим тога, у сузбијање комараца иде се креативно, иновативно и уз коришћење еколошки прихватљивих метода, односно без употребе инсектицида. 

На подручју Војводине и Осјечко-барањске жупаније биће постављени светлећи панои (тзв. „mosquito-free zone“) који ће привлачити комарце. На нивоу пројекта поставиће се укупно 50 таквих клопки. Панои ће бити постављени следеће године, што ће бити први такав пројекат сузбијања комараца на подручју Србије и Хрватске. 

Укупна вредност пројекта износи 959.670,78 евра од чега је вредност донације 815 720.14 евра. Партнери на пројекту су Завод за јавно здравље Сомбор, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Институт за јавно здравље Војводине, Наставни завод за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније и Завод за јавно здравство пожешко-славонске жупаније. Пројект је настао у оквиру Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије.
Циљ пројекта је контрола и побољшање система контроле комараца у прекограничном подручју Хрватска – Србија. Кроз пројекат се наставља сарадња са партнерима из пројекта Mos-Cross, с тим што су у нови пројекат (MOS-Cross 2) укључени и други партнери, а то су још два института за јавно здравље – Војводине и Пожешко – славонске жупаније. Пројекат је почео у марту ове године и трајаће до марта 2023.
Због појачаног транспорта робе и људи, имамо „увоз“ све већег броја комараца, а реч је о комарцима који нису типични за ова подручја и који се овде брзо шире и имају велики факторски ризик патогена. Зато је овај пројекат изузетно значајан јер доласком нових сојева долази до могућности појаве нових болести, а то је нешто над чим здравствене установе благовремено морају вршити надзор и контролу.