U okviru projekta MosCross2, 23-24.09.2021. godine održan je drugi od planiranih šest dvodnevnih treninga za zdravstvene radnike u Požegi (Hrvatska).

Tokom prvog dana polaznici su naučili više o biologiji komaraca i aktivnostima uzorkovanja komaraca, a realizovana je i terenska vežba tj. praktični deo vezan za uzorkovanje i pripremu uzoraka. Predavanja su održali prof. dr sc. Enrih Merdić, prof. biologije i hemije Magdalena Sikora, mag. biol. Hrvoje Bekina, mag.biol. Ivan Кurtek. U okviru drugog dana prezentovana su dosadašnja iskustva Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u oblasti kontrole komaraca, kao i različiti atraktanti za komarce (uključujući i praktični deo sakupljanja i analize prikupljenih uzoraka). Tokom drugog dana predavanja su održali dr med.vet. univ. mag. Teriogenelogije Mato Matijević i prim. Mr sci. Med. Dr Dragoslava Čubrilo.

Treningu je prisustvovalo ukupno 40 zdravstvenih radnika, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravlje Sombor, Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, po 10 iz svake institucije, kao i članovi projektnih timova.