У оквиру пројекта Мос-Крос2, 16-17.09.2021. године одржан је први дводневни тренинг за здравствене раднике у Руми. Током пројекта биће одржано укупно 6 тренинга, на којима ће здравствени радници проширити своја знања о комарцима као векторима заразних болести.
Тренингу је присуствовало укупно 40 здравствених радника и то из Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније, Завода за јавно здравље Сомбор, Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније, Института за јавно здравље Војводине, као и чланови пројектних тимова.
Током првог дана, полазници су научили више о врстама комараца у региону, мониторингу, као и о различитим методама узорковања комараца. На теренској вежби, полазницима је демонстрирано како се различите клопке за комарце постављају, те како се користе суви лед и други атрактанти за комарце. У оквиру другог дана полазници су радили практичан део: анализу комараца које су на терену сакупили, детерминацију и преглед комараца помоћу посебних микроскопа и лупа.