Завод за јавно здравље Сомбор је у склопу реализације међународног пројекта „Сузбијање комараца у прекограничном подручју 2 (MOS-Cross2)“, прошлог викенда поставио светлеће плоче (билборде) за сузбијање комараца на подручју града Сомбора.

Билборди емитују атрактанте који привлаче комарце и они буду заробљени у клопкама које су уграђене у сам билборд. Ове светлеће плоче сузбијају комарце на еколошки прихватљив начин у радијусу од 2,5 километра од места постављања.

Билборди за сузбијање комараца (Mosquito killer billboards) су постављени на десет локација: код тениских терена „ЖАК“, Завода за јавно здравље Сомбор, етно ресторана „Фијакер”, Дома ученика средњих школа на Стапарском путу, продавнице „Синагога” на Стапарском путу, Градском базену, купалишту „Штранд“, Прихватном центру у Шикари, Старачког дома „Најлепше године” на Безданском путу и Водоканалу „Јарош”. Билборди ће на овим локацијама стајати шест месеци и допринеће смањењу броја комараца на пројектном подручју.

Пројекат Завода за јавно здравље Сомбор „Сузбијање комараца у прекограничном подручју 2 (МОС-Цросс2)“ је одобрен за финансирање из програма Interreg IPA Хрватска-Србија 2014 – 2020, и спроводи се од 15. марта 2021. године до 14. марта 2023. године.