Zavod za javno zdravlje Sombor je u sklopu realizacije međunarodnog projekta „Suzbijanje komaraca u prekograničnom području 2 (MOS-Cross2)“, prošlog vikenda postavio svetleće ploče (bilborde) za suzbijanje komaraca na području grada Sombora.

Bilbordi emituju atraktante koji privlače komarce i oni budu zarobljeni u klopkama koje su ugrađene u sam bilbord. Ove svetleće ploče suzbijaju komarce na ekološki prihvatljiv način u radijusu od 2,5 kilometra od mesta postavljanja.

Bilbordi za suzbijanje komaraca (Mosquito killer billboards) su postavljeni na deset lokacija: kod teniskih terena „ŽAK“, Zavoda za javno zdravlje Sombor, etno restorana „Fijaker”, Doma učenika srednjih škola na Staparskom putu, prodavnice „Sinagoga” na Staparskom putu, Gradskom bazenu, kupalištu „Štrand“, Prihvatnom centru u Šikari, Staračkog doma „Najlepše godine” na Bezdanskom putu i Vodokanalu „Jaroš”. Bilbordi će na ovim lokacijama stajati šest meseci i doprineće smanjenju broja komaraca na projektnom području.

Projekat Zavoda za javno zdravlje Sombor „Suzbijanje komaraca u prekograničnom području 2 (MOS-Cross2)“ je odobren za finansiranje iz programa Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2014 – 2020, i sprovodi se od 15. marta 2021. godine do 14. marta 2023. godine.