У оквиру пројекта MOS-Cross 3, у периоду од 6 до 7. септембра 2023. године, у Винковцима у Хрватској,  одржан је тренинг за здравствене раднике. 

Тренингу је присуствовало 20 здравствених раднике из Винковаца, као и чланови пројектних тимова из Завода за јавно здравље из Сомбора, Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније и Фонда „Европски послови“ АП Војводине.

Током првог дана, полазницима је представљен пројекат MOS-Cross 3. Током представљања, било је речи о врстама комараца, протоколима контроле, третманима и надзорима, дијагнозама и болестима које комарци преносе, као и методама узорковања. На крају првог дана, полазници су имали практичну вежбу на терену која је подразумевала узорковање комараца и постављање клопки. Током другог дана, полазници су се упознали са Протоколом за здравствене раднике у случају појаве епидемије узроковане болестима које преносе комарци и начинима на које комарци преносе болести, а наставком предавања, почазници су се информисали о дијагнози и лечењу болести које преносе комарци. На крају другог дана, полазници су прегледали узорке ухваћених комараца и радили су детерминацију врста као део практичне вежбе.