Visoke temperature i velika vlažnost vazduha, kojima smo leti veoma često izloženi, predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, naročito ukoliko traju više dana uzastopno. Na ekstremne letnje uslove su posebno osetljive određene grupacije ljudi kao što su mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe obolele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti.

Podjednako su ugroženi i radnici koji aktivnosti obavljaju na otvorenom, izloženi direktnom dejstvu sunčevih zraka, ali i oni koji rade u neadekvatno provetrenim i nedovoljno rashlađenim prostorijama.

Pridržavanjem jednostavnih saveta možete sprečiti nastanak

zdravstvenih tegoba na visokim temperaturama

Sklonite se sa sunca

Ukoliko  nije  neophodno,  nemojte  se izlagati visokim spoljašnjim temperaturama  i  pokušajte  da izbegnete  boravak  na  otvorenom u najtoplijem delu dana (10.00 – 17.00č).

Izbegavajte veliki fizički napor

Oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove, preporučljivo je da to čine  u  toku  najsvežijeg dela dana – u ranim jutarnjim časovima, od četiri do sedam ujutru.

Adekvatno se obucite

Nosite laganu, široku odeću svetlih boja, od prirodnih materijala. Nosite šešir ili kapu sa širokim obodom.

Rashladite se

Rashladite telo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi.

Pijte dovoljno tečnosti

Redovno unosite tečnost – pre svega vodu. Uvek nosite vodu sa sobom kada boravite na otvorenom. Supe, mlaki čajevi i sveži voćni sokovi su takođe dobar izvor tečnosti i energije u toplim letnjim danima.

Adekvatno se hranite

Jedite  češće, manje  obroke, izbegavajte  prženu, zasoljenu,  masnu hranu i hranu bogatu belančevinama. Uzimajte više sezonskog voća i povrća.

Pridržavajte se preporuka zdravstvenih ustanova  za sve vreme trajanja vrućina

Obratite pažnju na pojavu zdravstvenih tegoba

Ukoliko vi  ili  neko  od  vaših  bližnjih  oseti  glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, dobije  nagon za povraćanjem, a boravite ili ste boravili na suncu duže vremena, potrebno je javiti se lekaru.

Budite oprezni kada ulazite u vozilo koje je stajalo na suncu

Pre nego što uđete, obavezno otvorite sva vrata i gepek i sačekajte nekoliko minuta da se vozilo i površine koje dodirujete (volan i sva sedišta) ohlade.

Trudite se da temperatura u vozilu bude prijatna, ali ne i previše niska

Preporučljivo je da temperatura u vozilu bude nekoliko stepeni niža od spoljne.

Decu i kućne ljubimce nikada nemojte ostavljati same u vozilima