Oktobar – mesec pravilne ishrane

„Zajedno za bolju budućnost: bezbedna i kvalitetna hrana za sve”

U Srbiji se Svetski dan hrane obeležava 16.oktobra počev od 2001. godine, ove godine pod sloganom: „Zajedno za bolju budućnost: bezbedna i kvalitetna hrana za sve”.

Cilj obeležavanja Svetskog dana hrane je informisanje javnosti o izazovima za obezbeđivanje dovoljnih količina bezbedne i kvalitetne hrane za sve, kao i mogućnostima za rešavanje problema gladi u svetu. Kako bi zadovoljila sve veću potražnju za bezbednom hranom i istovremeno obezbedila namirnice neophodne za pravilnu ishranu populacije, poljoprivredna proizvodnja se stalno menja i odgovara na različite izazove savremenog doba, a jedan od njih su klimatske promene. Izazov predstavljaju ne samo setva i žetva poljoprivrednih kultura, već i skladištenje i transport, a posebno racionalno korišćenje prirodnih resursa uz očuvanje ekosistema i obezbeđenje održivog razvoja u oblasti proizvodnje hrane. Poseban izazov predstavljaju stalne migracije stanovništva, siromaštvo i oružani sukobi.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i ove godine u mesecu u kojem se obeležava Svetski dan hrane podseća na značaj pravilne ishrane za očuvanje i unapređenje zdravlja. Osnovni principi pravilne ishrane su redovnost obroka tokom dana, pravilan izbor namirnica koje koristimo u svojoj ishrani, način njihove pripreme, ali i količina pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo.

Ključne činjenice i izazovi

  • Više od 10% ukupne površine zemljišta u svetu pokazuje znake narušene prirodne funkcije usled ljudske aktivnosti, a od toga 60% čini poljoprivredno zemljište.
  • Na globalnom nivou 13% hrane propadne tokom žetve i transporta, a čak 19% hrane se baci u maloprodaji ili od strane potrošača.
  • Dok je 673 miliona ljudi gladno, oko 900 miliona odraslih je gojazno, a 35,5 miliona dece mlađe od pet godina ima prekomernu telesnu težinu.
  • Tokom 2024. godine glavni uzrok prehrambenih kriza u 20 zemalja sveta bili su oružani sukobi, gde je skoro 140 miliona ljudi bilo suočeno sa glađu.
  • Klimatske promene utiču na prinose useva i raspodelu ribljih resursa, menjaju nutritivnu vrednost hrane i povećavaju širenje štetočina i bolesti.
  • Svake godine 600 miliona ljudi oboli, a čak 420.000 ljudi izgubi život od posledica unosa zdravstveno neispravne hrane.
  • Uprkos porastu industrijske poljoprivredne proizvodnje, mali poljoprivredni proizvođači proizvedu oko trećinu ukupno proizvedene količine hrane.

Šta svako od nas može da uradi?

  • Birajte sezonske namirnice i hranu koja se gaji u vašem okruženju

Prednost u svakodnevnoj ishrani treba da imaju sveže sezonsko voće i povrće sa što više mahunarki, orašastih plodova i integralnih žitarica.

  • Usvojite zdrave navike

Primenite principe pravilne ishrane: ne preskačite obroke, jedite raznovrsno i vodite računa o načinu pripreme hrane.

  • Podržite bilošku raznovrsnost

Uključite u svoju ishranu tradicionalne, lokalno uzgajane i sezonske namirnice.

  • Vodite računa o pravilima za bezbednost namirnica koje koristite

Pre pripreme hrane temeljno perite ruke sapunom i vodom. Dovoljno dugo kuvajte hranu kako biste uništili sve štetne mikroorganizme koji izazivaju bolesti, a koji mogu biti prisutni u sirovim namirnicama.

  • Čitajte deklaracije na upakovanim namirnicama

Čitajte deklaracije (etikete) na upakovanim namirnicama kako biste mogli da pravite zdravije izbore. Deklaracija vam pruža informacije o energiji (kalorijama) i važnim hranljivim sastojcima poput soli, šećera i masti, što vam pomaže da održite uravnoteženu ishranu. Takođe, ona vam ukazuje na bezbednost hrane – na primer, datum najbolje upotrebiti do znači da je hrana možda i dalje dobra nakon tog datuma, dok upotrebiti do označava krajnji rok za bezbednu potrošnju. Razlikovanje ovih termina pomaže u sprečavanju nepotrebnog bacanja hrane.

  • Podržite lokalne proizvođače hrane

Birajte lokalno proizvedenu hranu i tako podržite male poljoprivredne proizvođače.

  • Ne bacajte hranu!

Planirajte obroke unapred i pripremajte samo onoliko koliko vam je potrebno. Iskoristite ostatke uz kreativne recepte, donirajte ih onima kojima je potrebno ili ih pretvorite u kompost.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom okružnih instituta/zavoda za javno zdravlje i ove godine u okviru obeležavanja Svetskog dana hrane, 16. oktobra, aktivnosti usmerava na informisanje i edukaciju stanovništva, a posebno dece i mladih u cilju sticanja znanja, formiranja ispravnih stavova i ponašanja u vezi sa ishranom. Stoga je povodom Svetskog dana hrane Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” raspisao konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola na temu: „Pravo na hranu da ima svako – pokaži kako” sa ciljem podsticanja zdravstvenovaspitnog rada u predškolskim ustanovama i školama o značaju pravilne ishrane za zdravlje, a biće organizovana i predavanja, tribine i izložbe. Svetski dan hrane, 16. oktobar je istovremeno i datum osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization, FAO) koja ove godine obeležava 80 godina postojanja.

 

 

Više informacija dostupno je na sledećim linkovima:

Pravilna ishrana – brošura

Vodič za čuvanje namirnica – brošura

Otpad od hrane u brojkama – liflet